7 x Dikke Vakantiepillen
Het is vakantie en dus tijd voor een kuur van dikke vakantiepillen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat lezen heel gezond voor je is. Het vergroot je empathie en concentratievermogen en vermindert stress. Bovendien helpt het tegen onzekerheid, dementie en depressie. Een kuur dikke vakantiepillen doet wonderen!
We bouwen de dosis vanzelfsprekend langzaam op om een gevalletje leesvergiftiging te vermijden. Het is daarom sterk aan te raden om je aan de voorgeschreven dosis te houden en maximaal een pil per dag te nuttigen.
Hieronder staan de 7 pillen die je er helemaal bovenop gaan helpen!
Want vergeet niet: One dikke pil a day keeps the doctor away.
Zondag 953 pp. Jonathan Strange en Mr. Norrell
Met zijn 900+ bladzijdes is Jonathan Strange en Mr. Norrell ook een dikke pil, zeker met de 200+ aan voetnoten. Susanna Clarke schrijft over deze twee heren in het London van 1860. Magie wordt alleen nog maar uit boeken bestudeerd en de weinige tovenaars die er zijn, leven als kluizenaars. Er is echter nog één echte tovenaar: Mr. Norrell. Hij krijgt de kans om zich te bewijzen als hij in de openbaarheid treedt. Jonathan Strange wordt de leerling van Mr. Norrell, maar hij komt er al snel achter dat Mr Norrell een hoop boeken voor hem geheimhoudt. Als Strange naar de napoleontische oorlog wordt gezonden ontstaan twee kampen. Op Franse bodem krijgt Strange namelijk de kans om zich te bewijzen en beconcurreert hij zijn voormalige leermeester Mr Norrel. Als je tussen de regels door leest, kun je ook lezen dat het hier om Engeland versus Frankrijk gaat.
De beschrijving van de magie is zo realistisch dat je zelf ook magie wilt gaan bedrijven. Alles wordt onderbouwd met voetnoten in de tekst. Hierin wordt telkens naar bronnen gerefereerd alsof het verhaal een echt onderzoeksverslag is.
Clarke schrijft in dezelfde stijl over de Engelse elite uit die tijd, als romanschrijvers Jane Austen en Charles Dickens.
Qua magie heeft het wel wat weg van Harry Potter, al kun je de personages niet vergelijken. Het is wel net zo spannend en vol met kwaadaardige wezens, maar het is meer volwassen. De BBC heeft het boek in 2015 verfilmd.
Maandag 960 pp. Nevelen van Avalon
In 1983 brak schrijfster Marion Zimmer Bradley door met Nevelen van Avalon. Deze roman verscheen in 1985 voor het eerst in het Nederlands. Later groeide deze stand-alone uit tot een serie die inmiddels uit zes boeken bestaat. In 2001 verscheen zelfs een minireeks op de televisie op basis van dit boek.
Het succes van het boek is mede te danken aan het feit dat de schrijfster er voor koos om het klassieke King Arthurverhaal te vertellen vanuit het vrouwelijke standpunt.
De bekende tovenaar Merlijn veranderde ze in een hoofddruïde en daarnaast bracht ze een heleboel vrouwelijke priesteressen ten tonele. Het hoofdpersonage Morgaine is een priesteres en een oudere halfzus van Arthur. Hoofdpriesteres Viviane is de Vrouwe van het Meer en de tante van Morgaine. Verder duiken allerlei bekende personages uit de Arthurlegende op zoals bijvoorbeeld Lancelot en Uther Pendragon. Ook Camelot, de heilige graal en het bekende zwaard Excalibur maken hun opwachting.
Verder verzon Bradley Avalon, een mystiek eiland dat verstopt ligt in de mist. Avalon vormt de kernlocatie van het oude geloof, waar de priesteressen bij elkaar komen om hun religie te beleven. Het is alleen te bereiken als je over de juiste krachten en kennis beschikt.
Avalon is geschreven vanuit een vrouwelijk standpunt maar is ook voor mannen prettig om te lezen. Bradley hanteert een aangename vertelstijl en haar hoofdpersonages worden duidelijk in beeld gebracht.
De verhaallijnen zijn complex en vergen enige aandacht. Vele hoofd- en bijfiguren zijn verweven met elkaar en het duurt even voor je er helemaal in zit. Maar het verhaal is zo mooi en boeiend gebracht dat die vele pagina’s niet vervelen.
Dinsdag 994 pp. De Oversteek
De Oversteek van Justin Cronin telt 994 pagina’s. Het is het eerste en dikste deel van een apocalyptische trilogie met thriller en horrorelementen. Het verhaal gaat over de zesjarige Amy Harper die men ook wel het ‘Meisje zonder Verleden’ noemt. Ze heeft het niet zo getroffen in haar jonge leven. Haar moeder laat haar achter bij een klooster in de hoop dat de nonnen voor haar zullen zorgen. Dan verschijnen er plotseling twee veiligheidsagenten die haar ontvoeren naar een geheimzinnig militair laboratorium waar ze experimenten op haar uitvoeren. Amy is proefpersoon nummer dertien. De experimenten lopen behoorlijk uit de hand want de andere twaalf die de proefnemingen overleven, blijken in gruwelijke monsters te veranderen. Ook Amy overleeft het experiment en één van haar ontvoerders helpt haar te ontsnappen. Voor de wereld is het echter te laat. Het experiment krijgt een gruwelijke wending wanneer alle monsters ontsnappen. Niets zal ooit meer hetzelfde zijn. Behalve Amy… na honderd jaar leeft ze nog steeds en oogt zij nog steeds heel jong. Van haar verleden kan zij zich niets meer herinneren. Zal zij de menselijke soort kunnen redden?
Wanneer De Oversteek je goed bekomt, kun je je verder verlustigen in de De Twaalf en natuurlijk mag de hekkensluiter De Stad van Spiegels niet ontbreken. Alle delen zijn dubbeldik en wie eraan verslingerd raakt, mag er wel even voor gaan zitten. Je zult je een stuk vitaler voelen wanneer je deze drievoudige Apocalyps achter de kiezen hebt.
Woensdag 1017 pp. Heer van Chaos
Eigenlijk zijn alle delen van de Rad des Tijds-serie van Robert Jordan dikke pillen. De boeken tellen tussen de 563 en 1017 pagina’s – en dat is dan nog exclusief de verklarende woordenlijsten. Jordan dacht dat hij zes boeken nodig zou hebben om het volledige verhaal te vertellen, maar het werden er uiteindelijk veertien met daarnaast nog een proloog.
Zowel het vierde, zesde en het laatste deel van de serie hebben meer dan 1000 pagina’s.
Aan het begin van de serie reist de Aes Sedai Moiraine naar het dorpje Emondsveld op zoek naar een jongen waarvan ze vermoedt dat hij de Herrezen Draak is, een man die de Ene Kracht kan gebruiken en die voorbestemd is om strijd te leveren tegen de Duistere, net zoals eerdere versies van hem tijdens eerdere wentelingen van het Rad des Tijds. In Emondsveld vindt ze drie jongens die invloed blijken te hebben op het patroon dat geweven wordt door het Rad: Perijn, Rhand en Mart. Ze moet achterhalen wie van hen de Herrezen Draak is en hem zo goed mogelijk voorbereiden op de Laatste Slag.
In het zesde en dikste boek, Heer van Chaos, is inmiddels bekend wie de Herrezen Draak is. Hij worstelt met de Ene Kracht en met al zijn verantwoordelijkheden. Hij moet niet alleen oppassen voor de Duistere en zijn Verzakers, maar ook voor mensen die hij ooit vertrouwde.
Als je de hele serie zou willen lezen dan heb je wel iets meer dan één dag nodig. Want de volledige Nederlandstalige serie telt 11.525 pagina’s zonder de appendix.
Donderdag 1104 pp. Infinite Jest
Infinite Jest van David Foster Wallace is een Amerikaanse nabije toekomstroman uit 1996 die nooit naar het Nederlands is vertaald. Het bevat een indrukwekkend aantal pagina’s waarvan er zo’n honderd uit voetnoten bestaan. De inhoud kenmerkt zich door bizarre fantasieën, surrealistische wereldbeelden, filosofieën en menselijke aftakeling door drugsverslaving. Wallaces schrijfstijl is even ongewoon en extreem als de inhoud van het boek. Zo vergelijkt hij palmboomtoppen met hoe Rod Steward zijn haar droeg in vervlogen tijden en beschrijft hij hoe cactussen eruit zien alsof ze op een zonderlinge manier gemarteld zijn.
In deze wereld vormen de VS, Canada en Mexico een superstaat, genaamd O.N.A.N. Bedrijven kopen het recht om een kalenderjaar een naam te mogen geven. De hoogste bieder wint. Zo wordt kalenderjaar X bijvoorbeeld ‘The Year of Depend Adult Ungarment’, oftewel het jaar van het incontinentiemateriaal.
Met het milieu gaat het niet zo goed. Het noordoosten van de VS en zuidoost Canada zijn verworden tot een gevaarlijke vuilnisbelt. President Gentle heeft hier de perfecte oplossing voor gevonden. Het vervuilde land geeft hij cadeau aan Canada zodat de VS nu schoon is zonder dat de inwoners er maar een centje pijn van hebben gehad.
Het verhaal barst van de thema’s en kent meerdere verhaallijnen. Zo volgen we studenten aan een elitaire tennisacademie, maken we de verloedering en strijd tegen drugsverslaving mee en zien we hoe rolstoelmoordenaars van plan zijn een coup te plegen.
Deze dikke pil wordt gezien als een pareltje van de Amerikaanse literatuur. Enige kennis van de Amerikaanse cultuur en samenleving is echter aan te bevelen. Sommige lezers vinden het boek lastig te volgen omdat het puur gericht is op de Amerikaanse samenleving.
Vrijdag 1162 pp. Het (It)
Stephen King staat bekend om zijn bovenmaatse boeken. Niet alleen het formidabele formaat is angstaanjagend maar ook de verhalen zijn ongekend spannend. De hoeveelheid horror is soms meer dan een mens kan verdragen.
Het (It) is een goed voorbeeld van hoe een schrijver het beeld van de aardige vrolijke clown, dé kindervriend bij uitstek, voor hele generaties verpest heeft. Voor velen die opgegroeid zijn met de film It uit 1990 is een clown in plaats van een doekje voor het bloeden, een bijzonder eng en bloederig doekje geworden.
In Derry, Maine is het niet pluis. Op onverklaarbare wijze verdwijnen jonge kinderen. De 6-jarige George Denbrough wordt vermoord teruggevonden in het riool. Zijn oudere broer en zes andere tieners vechten tegen het wezen dat het ook op hun voorzien heeft. Wanneer 28 jaar later de moorden en verdwijningen opnieuw een aanvang nemen komen zij terug naar Derry om een oude en plechtige belofte te vervullen. Ze zullen wederom de strijd aanbinden met het gruwelijke monster Pennywise om te trachten voor eens en altijd een einde te maken aan ….Het.
In september 2017 verschijnt de remake van de film in de bios. De trailer was veelbelovend. De vrees bestaat dat nu ook een volgende generatie opgroeit met een angst voor clowns, gootstenen en ballonnen.
Zaterdag 1229 pp. De beproeving (The Stand)
Dit is het tweede Stephen King boek op deze lijst, maar aangezien veel van zijn boeken enorm dik zijn is dat niet zo gek. De Beproeving is misschien niet zo eng als Het, maar het is wel een boeiend verhaal over een (post-)apocalyptisch Amerika. Nadat een dodelijk virus is ontsnapt uit een zwaarbeveiligd lab, sterft een groot gedeelte van de mensheid. Slechts een handvol mensen blijkt immuun te zijn voor het virus en zij zijn degenen die een nieuw leven moeten creëren op de ruïnes van hun land. Wellicht doet de plot je een beetje denken aan het eerder genoemde De Oversteek, maar dan zonder twaalf monsters.
Een boek van Stephen King bevat vanzelfsprekend horror en bovennatuurlijke elementen. Vandaar dat de overlevenden te maken krijgen met Randall Flagg, ook wel 'de man in het zwart' genoemd. Fans van De Donkere Toren-serie van King zullen hem snel herkennen. Flagg is een soort duivel in Kings boeken, en de overlevenden moeten kiezen tussen twee kampen. Óf ze sluiten zich aan bij Flagg óf ze gaan naar moeder Abigail, die symbool staat voor het goede. Een grote oorlog dreigt tussen de twee kampen en het valt nog maar te bezien of er überhaupt wel winnaars kunnen zijn.
Een versie van de man in het zwart is eind augustus te zien in de film The Dark Tower, gespeeld door Matthew McConaughey.
Kennen jullie dikke pillen die we zéker moeten lezen?
Of die misschien nóg dikker zijn?