Het Oordeel : Overstekers
Vijf lezers lazen Overstekers van Petra Doom en velden hun oordeel. Heeft Overstekers aan hun verwachtingen voldaan?
Overstekers
Vijf jaar geleden kwam Mirabel van de magische wereld Aeterna naar de aarde om er een nieuw leven te beginnen, een stap die vele zogenaamde 'Overstekers' wagen. Samen met haar huisgenoot - vormveranderaar Terya - runt ze een biologisch fruitbedrijfje. Maar officieus heeft ze een tweede baan: met haar bemiddelingstalent blust ze brandjes wanneer Overstekers in conflict raken met elkaar of, vervelender, met mensen. Maar dan wordt Mirabels leven in de war geschopt. Ze krijgt onverwacht bezoek uit Aeterna en moet bemiddelen in een zeer ingrijpende zaak. Er is namelijk een moord gepleegd...
Verwachtingen
Adinda, Saskia en Marjolein werden al enthousiast toen ze de woorden urban fantasy lazen. Marieke had wel zin in een uitstapje fantasy en dat het door een Vlaamse auteur was geschreven trok haar ook. Marvin vond het concept origineel en de achterflap sprak hem meteen aan. Wat waren de verwachtingen precies en zijn die uitgekomen?
Adinda: "Een urban fantasy van een Nederlandstalige auteur bij een gerenommeerde uitgeverij, dat wilde ik direct lezen. Ik was vooral heel erg nieuwsgierig naar deze nieuwe stem en ben onbevangen in het boek gedoken. Ik ben zeker niet teleurgesteld geraakt."
Saskia: " Toen ik zag dat Overstekers een urban fantasy was, raakte ik meteen geïnteresseerd. Ik moest denken aan de spannende urbans over Rachel Morgan (van Kim Harrison) en aan Mercy Thompson (van Patricia Briggs) en hoopte op een spannend en onderhoudend boek . Mijn verwachtingen zijn ruimschoots uitgekomen. Ik heb het boek in een mum van tijd uitgelezen en het volslagen bevredigd dichtgeslagen. Inmiddels ben ik heel nieuwsgierig naar het tweede deel dat in mei zal uitkomen."
Marjolein: "Voor het lezen wisselden mijn verwachtingen enorm. Van de woorden urban fantasy werd ik gelijk enthousiast. Echter toen ik het boek in mijn handen kreeg vond ik dat het de look van een self-pubber had. Om eerlijk te zijn heb ik daar bepaalde vooroordelen over, die misschien niet helemaal eerlijk zijn, dus mijn verwachtingsniveau werd lager. Totaal onterecht, want het was een heerlijke urban fantasy. Ik vond het jammer toen ik het boek dichtdeed en kan niet wachten op het vervolg."
Marieke: "Ik had meer fantasy verwacht, extremer. Het interessante in deze serie is het feit van de andere werelden achter de portalen. Die werelden zijn nog verstopt en zullen waarschijnlijk in volgende delen open gaan met alle gevolgen van dien. Ook de Overstekers hadden voor mij wat explosiever mogen zijn. De Pucai, die tuinen vernielen en machines onklaar maken, het is meer sprookjesachtig. Daardoor heeft het boek een lief karakter, ik had gehoopt op wat meer pit."
Marvin: "Op basis van de achterflap had ik het boek al meteen op mijn ‘Wil ik lezen’-plank gezet. Dat het een fantasyboek was, was meteen duidelijk, maar het concept van Overstekers was origineel en sprak mij meteen aan. Het verhaal liep iets anders dan ik verwacht had; ik had toch ook meer fantasy verwacht. Dit boek heeft meer van een detective dan van een fantasyverhaal. Het zou niet echt veel inspanning vergen om alle fantasy uit het boek te verwijderen zonder aan het basisverhaal te raken, omdat er nu eenmaal niet zoveel fantastieks gebeurt. Het boek toont aan dat fantasywezens toevoegen niet voldoende is om een fantasyboek te hebben."
Sterke en zwakke punten
Elk verhaal heeft zijn sterke en zwakke punten, maar die zijn niet voor iedereen hetzelfde. Zo zijn de meningen over de vertelstijl verdeeld. Marieke vindt dat het een goed geschreven verhaal is. De hoofdstukken zijn precies goed van lengte, de personages zijn duidelijk neergezet, de dialogen zijn te begrijpen en het verhaal - eigenlijk een detective - zit logisch in elkaar.
Saskia daarentegen vindt het eerste deel wat traag en het tweede deel van het boek wat chaotisch. Marvin vindt ook dat het traag op gang komt waardoor hij bang is dat mensen het tegen de tijd dat het spannend wordt al hebben neergelegd.
Sterk
Over de sterke punten zegt Adinda: "Het boek wordt in de ik-vorm verteld. We volgen het verhaal vanuit hoofdpersoon Mirabel. Dit is gelukkig een lekker eigenzinnig personage dat geen gebrek aan opinies, interessante gedachten en soms ook komische invallen heeft. De vertelstijl in het boek is daardoor eerder ongedwongen, losjes, met een prettig ritme in de zinnen. Soms zijn de details in het boek wat overdadig. Ik vond het bijvoorbeeld een verademing om te lezen over een vrouw die een bosmaaier in de achterbak van haar auto probeert te krijgen, maar dat had van mij dan toch wel iets beknopter gemogen.
De personages zijn lekker uitgewerkt en de focus op de onderlinge relaties is nogal realistisch en levensecht. Het is urban fantasy, en de realiteit is niet zomaar een vage achtergrond maar komt in dit boek behoorlijk op de voorgrond. Voor mij gaf dit het verhaal extra handen en voeten."
Zowel Marvin als Marjolein zijn blij verrast door de kwaliteit van de Nederlandse taal in het boek. Marjolein: "Als ik met Vlamingen praat of Vlaamse teksten lees begrijp ik ze wel altijd, maar merk ik toch vaak een verschil met het Nederlands dat ik gebruik. Bij Overstekers heb ik geen enkele keer gehad dat ik twijfelde over de woordkeuze."
Zwak
Het is voor alle lezers wel heel duidelijk dat er een vervolg komt. Het voelt niet helemaal als een afgerond verhaal. Het gevoel heerst dat er teveel geïntroduceerd moest worden, waardoor het tempo voor sommigen af en toe wat traag was.
Feelgood
Een aantal van ons kreeg een feelgood-vibe tijdens het lezen, daarom vroegen we ons ook af in hoeverre het boek de feelgood-lezer zou aanspreken.
Marieke: "Het voelt een beetje als young adult, maar het heeft ook feelgood-elementen (de dates van Terya, de relatie van Mirabel met Ris, het fruitbedrijfje, de bemiddelingen in kleine conflicten, het is allemaal vrij braaf). Dat het om fantasy gaat is niet heel erg duidelijk. De schrijfster laat ons kennismaken met portalen, en verschillende levensvormen, maar omdat het verhaal gewoon in onze wereld speelt en ieder individu erg zijn best doet om vooral niet op te vallen, is het allemaal redelijk normaal."
Marvin: "Ik ben fan noch kenner van feelgood dus ik ga hier niet al te veel over zeggen, maar ik merkte wel dat er wat zogenaamde zachtere elementen in het boek zaten. Ik hou daar niet zo van in fantasy (en nog minder in sciencefiction.) Het boek heeft hier en daar wel eens een chicklit-trekje."
Adinda: "Tijdens het lezen bekroop me vaak een beetje een feelgoodgevoel: de nadruk op de relaties tussen de personages, de vele erotische momenten, de beschrijvingen van de omgeving die soms naar lieflijk en landelijk neigen. Dit is niet negatief bedoeld want ik heb mij zeker niet verveeld tijdens het lezen. Het was gewoon iets wat opviel."
Saskia: "Ik vind het boek een echte urban fantasy. Dit genre bevat wel vaker romantische relaties zoals bijvoorbeeld de serie Mercy Thompson van Briggs en de serie Women of the Otherworld van Kelley Armstrong. Stomende seks en verliefdheden zijn daarin zeker geen uitzondering. Je zou het een feelgood-element kunnen noemen, maar de romantiek en seks zijn hier van ondergeschikt belang. Het boek bevat wel een zekere knusheid en een tendens om het goede te willen doen. Mirabel wil bijvoorbeeld alleen maar scheppen en niets vernietigen. Eigenlijk vertegenwoordigt niemand echt het kwade. De mensen en de wereld bestaan uit grijstinten en de beslissingen die de personages nemen zijn begrijpelijk wanneer je de achtergrond ervan kent."
Marjolein: "Ik zou niet zeggen dat het een feelgood boek is. Er zitten wat romantische scénes in, maar dat hadden er van mij eigenlijk net iets meer mogen zijn. Het is voor mij op de eerste plaats een urban fantasy, maar het zou ook goed onder de noemer detective kunnen vallen. Het label feelgood zou ik er niet op plakken."
Mythologische wezens
Een belangrijk fantasyonderdeel zijn de wezens die voorkomen in Overstekers. Hoe goed vinden de lezers de omschrijvingen daarvan? En hebben ze een toegevoegde waarde?
Marjolein: "Wat ik leuk vind aan de wezens in Overstekers is de mythologische achtergrond. Zo zijn er bijvoorbeeld faunen met hun bokkepotten en horens, maar ook mythologische wezens die voor mij minder bekend zijn zoals ifrieten en Rusalka's. De wezens en hun eigenschappen zijn goed uitgewerkt en mijns inziens ook geloofwaardig. Ik vind de personages leuk en zou er graag meer over lezen."
Adinda: "Uit parallele wereld Aeterna komen allerlei wezens. De manier waarop deze in Aeterna ontstaan vond ik wel origineel gevonden. Wat mij aansprak was de manier waarop deze wezens zich handhaven in Aeterna. Ook vond ik dat Doom op een heel natuurlijke manier in het verhaal uitwerkt dat de wezens onderling een geschiedenis, hun eigen politieke verwikkelingen en karaktertrekken hebben. Het idee van een wereld naast de onze waaruit wezens komen die als 'mensen' tussen ons leven is natuurlijk niet nieuw, maar de draai die Doom eraan geeft is verfrissend."
Saskia: "Over het algemeen kom je in urbans steeds dezelfde soorten wezens tegen. Petra Doom biedt echter wat extra’s. In plaats van de gebruikelijke weerwolven en vampiers spelen faunen, rusalka’s ,daimonen en ifrieten een rol. Deze hebben elk hun eigen kenmerken en blijken allen op magische wijze verbonden te zijn met de leden van de koninklijke familie. Ze komen heel natuurlijk over en hebben zo hun makken.
Oorspronkelijk komen deze wezens uit een andere dimensie en steken via een Portaal over naar de aarde. Zo ook hoofdpersoon Mirabel die deze zogenaamde ‘Overstekers’ bijstaat wanneer zij aankomen. Zij is lid van de koninklijke familie en fungeert als bemiddelingscoach wanneer er problemen tussen de Overstekers en mensen ontstaan. De verschillende wezens en hun afkomst geven het boek iets verfrissends en origineels. Ook de inzet van bemiddeling om conflicten op te lossen in plaats van weerwolvengeweld en gedreig vind ik zeer goed gevonden."
Marieke: "Het personage Mirabel is waar ze vandaan (Aeterna) komt bijzonder, maar ze is hier in onze wereld heel gewoon. Ze heeft een eigen bedrijf en klust daarnaast bij als onderhandelaar, wat zeker in het begin tot grappige situaties leidt. Daarna ontpopt ze zich tot amateurdetective en gaat alles van kwaad tot erger, tot een redelijk complexe ontknoping aan het einde.
Het echt echte fantasygevoel zit in dit deel alleen aan het einde, als er krachten loskomen die lang verborgen zijn gebleven, wat de titel wel heel mooi verklaard. Toch had ik wat fantasygebeuren op wat meer gehoopt.
De ‘overstekers’ komen wel aan bod, maar ook dat is allemaal nog niet zo spectaculair. In dit deel is het vooral kennismaken met de verschillende soorten en wat ze kunnen."
Marvin: "Ik vond de manier waarop de auteur gepoogd heeft alle wezens een soort van gemeenschappelijke afkomst te geven, knap gevonden. De eigenschappen die ze bezitten en de moeilijkheden die ze daardoor ondervinden, maar ook net de krachten die ze daardoor hebben, zijn knap geïntegreerd in het geheel. Je voelt ook dat de wijze waarop ze geïntroduceerd zijn, een goede basis legt voor later. Dit kan echt nog alle kanten uitgaan en dat is goed. De wezens zijn ook allemaal feilbaar en beperkt, ieder op hun eigen wijze. Dat kan later nog heel interessant worden in vervolgboeken.
Ik had wel geregeld het gevoel dat het verhaal het met minder wezens beter zou gedaan hebben. Sommige hebben niet echt een grote functie in het verhaal en lijken vooral in het boek te zitten omdat de auteur het leuk vond om ze erin te stoppen. Wat mij betreft overkill. Ik had het boek beter gevonden als het beperkt was gebleven tot de mystieke wezens die echt tot het verhaal bijdragen."
Voor de lezers van
Op de achterflap staat: "Fantasy van vandaag voor de liefhebbers van J.K. Rowling, J.R.R Tolkien, Terry Brooks en Kim Harrison." Aan de liefhebbers van welke schrijvers zouden de lezers Overstekers aanraden?
Saskia: "Van het rijtje dat achterop staat zou ik alleen Kim Harrison noemen. Ik zou zelf eerder denken aan Mercy Thompson van Patricia Briggs en Women of the Otherworld van Kelley Armstrong.
Ook moest ik denken aan de adellijke verwikkelingen in de serie van Steven Brust over Huis Jhereg en Yendi maar eigenlijk meer nog aan de serie van Laurell Hamilton over Merry Gentry."
Marieke: "Het boek is aan te raden aan lezers die wel eens wat anders willen. Met dit boek is er een eerste stap genomen naar Fantasy, waarbij de overgang langzaam wordt opgebouwd. Het is nog allemaal herkenbaar, maar zorgt er wel voor dat de honger naar Fantasy wordt aangewakkerd, want uiteindelijk wil je gewoon meer. Een specifieke schrijver weet ik niet echt misschien J.K. Rowling"
Marvin: "Achteraan staat onder andere dat het boek is voor fans van Tolkien. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik heb De Hobbit en In de ban van de ring gelezen maar niet de andere boeken van Tolkien dus ik baseer mijn mening op slechts een deel van de feiten, maar toch... Tolkien werkt een volledige queeste uit waar allerlei wezens een rol in spelen. In dit boek is van een queeste geen sprake. Mirabel moet een paar akkefietjes uit de weg ruimen, zoals de zorg om een natuurgebied dat door de mensen weer in de oorspronkelijke staat wordt hersteld. En daarnaast is er dan de moordzaak die de rode draad vormt. Dat maakt dat het boek meer neigt naar een detective, zoals ik al eerder zei, maar dan met mystieke wezens in plaats van mensen. Noch Tolkien, noch de Harry Potterboeken passen voor mij in dat plaatje. Tijdens het lezen kreeg ik spontaan visioenen van de Amber-boeken van Roger Zelazny. Daarin wordt ook geregeld de oversteek tussen aarde en een andere wereld gemaakt. Die vind ik als referentie veel beter passen."
Adinda: "Persoonlijk gaf dit boek mij vibes van Nathalie Koch (urban fantasy, fijne losse, maar vaardige schrijfstijl) en Deborah Harkness (de intelligente manier waarop de wezens en hun onderlinge verhoudingen beschreven worden.) Maar waar het mij het meeste aan deed denken, was de Merry Gentryreeks van Laurell K. Hamilton. Niet alleen door het elfenhof, maar ook door de vele romantiek en het krachtige vrouwelijke hoofdpersonage."
Marjolein: "Zelf denk ik dat het lezers van Kelley Armstrong en de volwassen boeken van Richelle Mead wel aanspreekt. Dit zijn ook twee van mijn favorieten auteurs. Ze schrijven boeken met een sterke vrouwelijke hoofdpersoon, een fantasytintje en toch in deze wereld."
Eindoordeel
De lezers beoordelen Overstekers met een gemiddelde van 3,8 ster.
Marvin: "Met Overstekers – een kracht ontwaakt heeft Petra Doom mogelijk de basis gelegd voor wat een mooie reeks boeken kan worden. Dit eerste boek komt wel vreselijk traag op gang en dat is een probleem want net dit eerste boek moet ijzersterk zijn om lezers aan een potentiële reeks te binden. Doom worstelt blijkbaar met het voorstellen van de vele personages enerzijds en het op gang brengen van het verhaal anderzijds. Door beide te willen doen, duurt het tot ruim voorbij een derde van het boek vooraleer het interessant begint te worden. Ik geef Overstekers 3 sterren."
Saskia: "Overstekers is een heerlijk luchtige Urban fantasy die zich kenmerkt door een originele insteek en die smaakt naar meer. Ik geef 4 sterren."
Marieke: "Neemt niet weg dat het een goed geschreven verhaal is. De hoofdstukken zijn precies goed van lengte, de personages zijn duidelijk neergezet, de dialogen zijn te begrijpen en het verhaal, wat eigenlijk een detective is, zit logisch in elkaar. Ik geef 3 sterren."
Adinda: "Dit is een lekker boek waar je zo doorheen vliegt. Het is een leuk uitstapje in een nieuwe, frisse wereld met aansprekende personages. Ondanks dat ik wat spanningsopbouw miste wist het mij toch tot het einde te boeien, vooral door de fijne ongedwongen schrijfstijl. Laat maar komen, dat vervolg! Ik zit er klaar voor. Voor mij is het een 4 sterrenboek."
Marjolein: "Ik heb echt genoten. Ondanks dat het boek zich in deze wereld afspeelt heb ik een nieuwe wereld ontdekt en personages gevonden waar ik om ben gaan geven. Ik zit zeker klaar voor het vervolg. Eigenlijk heb ik niks negatiefs te zeggen over het boek waardoor het van mij vijf sterren krijgt."