In de ban van Stephen King
Hij heeft in totaal ruim 200 korte verhalen, 56 boeken, 10 verzamelde werken, 5 non-fictie boeken, en 11 andersoortige boeken geschreven. Van zijn verhalen zijn talloze films en series gemaakt met allemaal een gemixte waardering. Op dit moment zijn er zo'n 16 titels die de komende jaren zullen worden verfilmd. Pas geleden is er nieuw boek verschenen dat hij samen met zijn zoon heeft geschreven; 'Schone Slaapsters'. Het zijn verbazingwekkende cijfers en natuurlijk kan het maar om één man gaan: Stephen King.
De man
King werd geboren op 21 september 1947. Zijn moeder voedde hem en zijn broer David alleen op in een moeilijk financiële situatie. De liefde voor het schrijven begon al vroeg voor hem toen hij op dertienjarige leeftijd een doos met oude horror en sciencefiction boeken vond. Na een universitaire opleiding Engels, aan de universiteit van Maine waar hij ook zijn toekomstige vrouw Tabitha King ontmoette, nam King een baan aan als docent Engels. Dit waren moeilijke tijden voor hem, want ook in die periode had hij financiële zorgen en ontwikkelde hij ook een drankprobleem. Het was wel de periode waarin hij actief begon met schrijven. Zijn eerste langere verhaal gooide hij in de prullenbak omdat hij het niet goed genoeg vond. Zijn vrouw Tabitha vond het en overtuigde hem om het toch te publiceren onder de naam Carrie - een verhaal over een jong meisje met bovennatuurlijk krachten dat op een avond genoeg heeft van de persterijen van haar klasgenoten. Dit was het begin van zijn grote succes.
King heeft drie kinderen met zijn vrouw Tabitha; Naomi, Joe en Owen. Zijn twee zoons zijn ook schrijver van beroep - met Owen heeft King recentelijk Schone Slaapsters geschreven. Joe schrijft onder de naam Joe Hill en heeft onder andere Nosferatu en Het hoge gras (met zijn vader) geschreven.
De verhalen
Er zijn veel dingen die je zou moeten weten over Stephen King. Zo spelen de meeste van zijn verhalen zich af in zijn geboortestaat Maine in de Verenigde Staten. Verder zijn veel van zijn verhalen gelinkt aan elkaar en worden er ook regelmatig referenties gemaakt aan eerdere delen. Zo schijnt de legende van Cujo door in Pet Sematary (Dodenwake) en Needful Things (De noodzaak). Voor de fans zijn deze verwijzingen geweldig en geeft het een extra lading aan de verhalen van King. Het zijn dus eigenlijk geen losstaande verhalen, maar staan allemaal op de een of andere manier met elkaar in verband. Dat is een beetje te vergelijken met de recente revolutie in tv-series; tegenwoordig staan afleveringen niet meer op zich, maar hebben de gebeurtenissen en keuzes in elke aflevering invloed op de komende afleveringen.
King schrijft niet alleen horror verhalen. Hij heeft ook enkele fantasy boeken geschreven, waaronder de heel populaire Donkere Toren reeks en Ogen van de draak. Daarnaast zijn er ook sci-fi verhalen van hem (Under the Dome (Gevangen), 22-11-63) en thrillers (de Bill Hodges serie, waarvan deel 1 Mr. Mercedes heet). Voor de liefhebbers van non-fictie is het boek On writing aan te raden, wat deels auto-biografisch is en waarin King ook tips geeft over het schrijversvak.
Enkele bekende en hoog beoordeelde films zijn gebaseerd op zijn werk. Op imdb.com staat al sinds jaren The Shawshank Redemption op nummer 1 van de best beoordeelde films. Deze film is gebaseerd op een kort verhaal uit de Vier seizoenen verzamelbundel; Rita Hayworth and the Shawshank Redemption. Hierin speelt een ten onrechte veroordeelde man de hoofdrol. De naam van deze gevangenis komt ook meerdere keren terug in andere boeken van King, sinds de meeste verhalen dicht op dezelfde plek plaatsvinden. Een andere klassieker, The Green Mile (De groene mijl), is gebaseerd op het gelijknamige boek en gaat ook over een ten onrechte veroordeelde man - deze man wordt in de dodencel geplaatst en inspireerd de cipiers om hem heen met zijn wonderlijke krachten.
De eigen mening
Ik (Demi van de SFFC10) ben zelf een grote fan van Kings werk. Het eerste boek dat ik ooit van hem las was De Shining in het Engels. Ik had veel over dit boek en de verfilming met Jack Nickolsen gehoord, en dus wilde ik het wel uitproberen. Wat ik toen nog niet wist, was dat dat boek een obsessie zou beginnen. Het boek was spannend, interessant geschreven, en boven alles was dit het eerste boek dat me daadwerkelijk bang heeft kunnen maken. Het eerste, maar bij verre niet het laatste boek van hem.
Algauw volgden er meer King boeken en groeide mijn verzameling langzaam maar zeker. De keuze maken tussen die tientallen boeken was natuurlijk lastig, maar toen maakte ik mijzelf de belofte dat ik op een dag alle boeken van King in mijn bezit zou hebben. Na De Shining kwamen nog meer boeken die ik heel goed vond: Under the Dome, The Stand (De Beproeving), Cujo en IT. Ik heb nu in totaal 18 boeken, en wanneer je kijkt naar de cijfers in de introductie van dit artikel heb ik nog een hele weg te gaan.
Mijn favoriete King boek is lastig om te kiezen, maar ik denk dat ik dan toch voor De Shining ga - het boek dat me introduceerde aan Kings enge, doorgedraaide en fascinerende wereld(en). Cujo, Misery, IT, Pet Sematary... Alle vier boeken die mij angst aanjoegen en die ik niet neer kon leggen. Vooral de laatste twee zijn erg schokkend, maar dat is wat King juist zo bijzonder maakt in mijn ogen. Hij is niet bang om te shockeren en gebruikt dit om het optimale uit zijn boeken te halen.
Pas geleden heb ik Ogen van de draak uit gelezen voor een hebban leesclub, en er wachten nog een paar boeken voor me boven in mijn boekenkast. Ik denk dat mijn eerstvolgende King Christine gaat zijn, over een moordlustige auto. 100% King dus, en ik zou niets liever willen. (Behalve misschien een nieuw deel in de Game of Thrones serie, George.)
De poll
Op de facebookgroep 'We love Scifi & Fantasy' werd laatst een poll gehouden ter ere van Kings 70ste verjaardag deze maand. Het ging erom welk King boek jouw favoriet was, en daar kwam de volgende top drie uit:
1. Pet Sematary/Dodenwake
2. De beproeving
3. IT
De weetjes
Wist je dat...
...de alcoholistische Jack Torrance uit The Shining is gebaseerd op King zelf? In de periode toen hij onder andere dat boek schreef was hij namelijk bijna constant dronken.
...King zichzelf heeft verplicht om elke dag minstens 6 pagina's te schrijven? Dit onthulde hij in 2016 in een interview met Game of Thrones schrijver George RR Martin. Zie de volgende link voor een eerdere 'In de ban van...' met Martin.
...King zeven boeken heeft uitgebracht onder pseudoniem Richard Bachman?
...er geen andere auteur is wiens boeken zo vaak zijn verfilmd?
...zijn familie en vrienden een interventie organiseerden dertig jaar geleden en King confronteerden met zijn verslavingen? Het werkte, en eind jaren 80 stopte hij met drinken. Zelf heeft hij gezegd dat hij veel in de jaren 80 niet meer kan herinneren, inclusief het schrijven van o.a. The Tommyknockers (De Gloed) en Cujo.
...King, de koning van de horror, bang is voor het cijfer 13? "“The number 13 never fails to trace that old icy finger up and down my spine. When I'm writing, I'll never stop work if the page number is 13 or a multiple of 13; I'll just keep on typing till I get to a safe number. I always take the last two steps on my back stairs as one, making 13 into 12. There were after all 13 steps on the English gallows up until 1900 or so. When I'm reading, I won't stop on page 94, 193, or 382, since the sums of these numbers add up to 13." - Stephen King
...in 1999 King betrokken raakte bij een bijna fataal auto-ongeluk? Hij werd aangereden terwijl hij over een heuvel liep en hij werd meer dan vier meter in de lucht geslingerd. Riding the Bullet (Nederlandse vertaling: Achtbaan) is het eerste boek dat hij na zijn ongeluk schreef. Het is ook het eerste dat hij als e-boek publiceerde. Tot op heden is dit het populairste e-boek ooit verschenen. Later kocht hij de auto die hem aanreed op bij een veiling - naar eigen zeggen om te voorkomen dat het verkocht zou worden op e-bay.
...na dat auto-ongeluk hij thuis verzorgd moest worden door verpleegsters, en hij tegen hen zei dat ze onder geen omstandigheden Misery grappen mochten maken? Misery gaat namelijk ironisch genoeg over een schrijver die na een ongeluk wordt vastgehouden en verpleegd door een doorgedraaide fan.
De laatste woorden
Deze maand heeft grotendeels in het teken gestaan van Stephen King ter ere van zijn 70ste verjaardag deze maand. Het is duidelijk dat King een icoon is geworden, of je zijn werk nu goed vindt of niet. Er is geen andere auteur wiens boeken zo vaak zijn verfilmd, en haast elk jaar komt er wel een nieuw boek van hem uit. Ik kijk uit naar de toekomstige boeken en lees met veel plezier de boeken die al vooraf zijn gegaan. Ik hoop dat hij nog vele jaren boeken kan schrijven en ons allemaal de stuipen op het lijf kan blijven jagen - King style.
- Demi
Ben jij een fan van Stephen King, of juist niet? Wat is je favoriete boek? Ben je nu nieuwsgierig geworden naar zijn boeken? Laat het ons weten!