Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

In de ban van...Arthur C. Clarke

op 29 januari 2018 door

Bij We Love SFF houden we van fantasy, toch mis ik wel eens de SF in SFF. (Spreek die zin maar eens hardop uit zonder te spetteren.) Daarom is het tijd om aandacht te besteden aan een meester in de sciencefiction, Arthur C. Clarke.

De Grote Drie

Arthur C. Clarke wordt vaak in één adem genoemd met Robert A. Heinlein en Isaac Asimov. Samen worden zij vaak De Grote Drie genoemd. Drie auteurs die sciencefiction naar een groter publiek brachten tijdens de zogenaamde Golden Age of Sciencefiction. In die periode werden scifiboeken populair bij een groot publiek.

Clarke werd geboren in 1917 en overleed in 2008. Naast het schrijven van korte en lange verhalen, was hij fanatiek sportduiker en voorvechter van de wetenschap. Hij bedacht de geostationaire baan om de aarde, die vandaag de dag nog gebruikt wordt bij satellieten. Door deze baan te volgen blijven satellieten op één plek boven de aarde zweven. Het wordt daarom ook wel eens de Clarke-gordel genoemd.

In zijn werk zien we deze serieuze houding tegenover wetenschap vaak terug. Geen lichtzwaarden of magische aliens, maar technologie die ook écht zou kunnen werken.

2001: A Space Oddysey

Arthur C. Clarke werd bij het grote publiek bekend dankzij de film 2001: A Space Oddysey. Nu hoor ik je zeggen: ‘Films, Toon? Dit is een boekensite!’ Ja, je hebt gelijk. Maar in dit geval gaan boek en film hand in hand. Stanley Kubrick regisseerde deze film, gebaseerd op een kort verhaal van Clarke, The Sentinel. Regisseur en auteur werkten samen om dit project tot stand te laten komen. Kort na het uitkomen van de film belandde het gelijknamige boek in de winkels.

Zowel boek als film werd een succes. Wie kent de kunstmatige intelligentie met een innerlijk conflict niet? HAL 9000! De film werd genomineerd voor vier Oscars en won die voor special effects. En terecht! Op die apen na, heeft de film de tand des tijds goed doorstaan. Het helpt als je het boek gelezen hebt om sommige ‘vagere’ elementen te begrijpen (zoals die apen).

Zoals dat met veel successen gaat, kregen boek én film een vervolg, 2010: The Year we make Contact, gebaseerd op het boek 2010: Odyssey Two. Hoewel weinig mensen de film hebben gezien werd deze voor vijf Oscars genomineerd! Heb jij hem ooit gezien? Daarna volgden nog de boeken 2061: Oddysey Three en 3001: The Final Oddysey. Maar laat je zeker niet beperken tot deze vier boeken. Arthur C. Clarke heeft ook andere successen op zijn naam staan, zoals Rendes-vous met Rama of Het Einde van het Begin.

We hebben tijdens Nederland Leest massaal Ik, Robot van Asimov gelezen. (link naar SFF10), komt ook Clarke nog op je Wil Ik Lezen lijst? Wat zou je van hem willen lezen?

-Toon-



Reacties op: In de ban van...Arthur C. Clarke

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke

Sir Arthur Charles Clarke (Minehead, 16 december 1917 – Colombo, 19 maart 2008)...