Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jaren 80 nostalgie

op 09 december 2017 door

De jaren 80: zucht. De wereld waarin haarlak je beste vriend was, de dagen neon kleurden, grote oorbellen het straatbeeld vormden, iedereen Coca Cola Cherry dronk en je cassettebandjes opnam van de radio om ze vervolgens weer terug te spoelen met een potlood. Roept het herinneringen op?

Op dit moment raast er een jaren 80-hype door heel de wereld. Niet alleen in films, series en modetrends, ook in de boekenwereld is er weer die hang naar vroeger. Bij mij begon het na het kijken van Stranger Things, de bekroonde serie op Netflix.

Dat gevoel, dat vleugje nostalgie wilde ik weer helemaal beleven en dus ging ik op zoek naar boeken die me herinnerden aan de punktijd van drie decennia terug. Ik kwam met een leuke lijst die ik van de zomer allemaal heb geprobeerd te lezen. Er staan er nog enkele open, maar in de tussentijd ga ik de sensatie met jullie delen, zodat je ook in de SFF- boeken terug kan gaan in de tijd. Overigens staat het leesplezier natuurlijk ook open voor wie niet ons genre leest en die pas na de jaren 80 begon met leven. Voor de duidelijkheid, het zijn boeken van nu die zich toen afspeelden. Uiteraard kan je ook boeken die echt toen geschreven zijn lezen, dan kom je vanzelf weer hamburgertelefoons en floppydisks tegen, maar vandaag echter niet, dus: Let’s go Back to the…past.

Ready Player One - Ernest Cline

ebf4eeaaa0fa992fe3732d041e95208e.jpgOm dit boek te lezen, moet je wel een beetje geekerig zijn aangelegd om de vele verwijzingen naar films, spelletjes en onderlinge opmerkingen te herkennen, maar als je ze juist herkend, geeft dat extra veel plezier en zorgt het voor hardop gegniffel. Volgend jaar komt de film ervan uit, geregisseerd door Mister Spielberg himself. De verwachtingen zijn hoog.

My best friend’s exorcism – Grady Hendrix

a9a2bc480abd1bcff62594b87d715e69.jpgDe hunker naar vroeger wordt al meteen gestild bij het zien van de cover. Het boek is verpakt als (gehuurde)  VHS videoband met slijtplekken inclusief de stickers “Staff Pick” en “Rewind” alsof je daadwerkelijk deze in handen zou hebben. Er staan beelden op van gillende meisjes met rode ogen zoals je ze ook op filmaffiches uit die tijd zou zien. Het verhaal gaat over Abby en Gretchen die al hartsvriendinnen zijn vanaf de vijfde klas waarin ze een gezamenlijke ET- en rolschaatsliefde hadden. Op de highschool komen de zaken in een andere verhouding te staan. Op een avond met nieuwe vriendinnen verdwijnt Gretchen, waarna ze de volgende dag weer verschijnt. Echter ze gaat zich steeds vreemder gedragen. Abby vermoedt dat ze een demon in zich heeft en is de enige die deze vermoedens heeft en haar nog wil helpen. Maar het tij keert zich tegen haar. My best  friend’s exorsism ademt echt het gevoel van een klassieke horror uit de jaren 80. Het leest als een film. Lekker over de top, “blood and gore” en ook dat kleffe vriendinnengevoel komt goed terug. Wat ook erg origineel is: elk hoofdstuk begint met een liedje uit die tijd. Het liedje kopt dan ook meteen in hoe het hoofdstuk er zal gaan uitzien. Titels zoals: Sunday Bloody Sunday, Number of the beast, Fast Car, Beds are Burning komen langs en laten je meteen hardop meezingen tijdens het lezen. Concluderend is het boek een fijn tussendoortje waar je niet teveel over na hoeft te denken.

Armada - Ernest Cline

34326fa815a180f13bb82a08ec3d44bf.jpgMisschien een vreemde eend in de bijt, want dit boek speelt zich af in 2018. Echter wel met flashbacks en verwijzingen naar de jaren 80; de tijd dat de vader van de hoofdrolspeler zich met Wargames-achtige taferelen bezighield en de eerste simulatieprogramma’s voor de NASA waren.

Signal to noise Sylvia Moreno–Garcia

dbf189c30c1dc460b4b011cc4481125e.jpgSignal to noise gaat over de Mexicaanse Meche die in de jaren 80 samen met vrienden ontdekt dat als je de goede muziek vindt en draait op cassettebandjes of lp’s, dit een soort magische spreuk oplevert. Wat ze wensen, gebeurt dan echt. Vanuit 2009 kijkt Meche terug op de tijd toen en vooral op haar vriendschappen en liefde voor haar vrienden. Een boek vol Mexicaanse snufjes, goede muziekverwijzingen en stuntelige puberliefdes. Heerlijk nostalgisch terugkijken naar het leven in de jaren 80.

Nog te lezen:

Magic AmericaC.E. Medford. In een ander New Jersey in de jaren 80 brengt dit boek je in de wereld van radioactieve katten, genetische tattoos, motor-engelen, brutale feeën en een omgeving om te overleven. Liefde wint van angst, geloof is waar je mee sterft en familie, daar rij je mee.

Meer uit de jaren 80

Kijk ook eens bij de andere genres voor een terug-in-de-tijd gevoel.

De wonderjaren van Billy Marvel (The Impossible fortress)  - Jason Rekulak

784e34e1e77dcb3d93e8694eae5e1d89.jpgVier tieners hebben een pubercrush op de Rad-van-Fortuinassistent Vanna White. Als ze erachter komen dat ze in de playboy komt te staan, willen ze deze graag bemachtigen. Ze zijn echter te jong. Via een ingenieus plan willen ze toch aan de Playboy komen, maar loopt niet helemaal af zoals vooral Billy gepland had. Tijdschriftenroof, volwassen worden, computers en liefde.

Eleanor & ParkRainbow Rowell 

Het moerasmeisjeSiobhan Dowd

8-bit Christmas- Kevin Jakubowski

Paper girls 1,2,3 – Brian K. Vaughan

Zijn jullie net als ik ook stiekem een beetje fan van de jaren 80? Laat het vooral weten als ik niet de enige ben. En "the more tips the merrier!"

Namens de Club van Scifi/Fantasy,

-Yvette-

 

 



Reacties op: Jaren 80 nostalgie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ernest Cline

Ernest Cline

Ernest Cline (1972) groeide op in Ohio, VS. Hij verwierf enige bekendheid als wo...

Jason Rekulak

Jason Rekulak

Jason Rekulak (1971) is uitgever van Quirk Books en was daar verantwoordelijk vo...