Lezen voor je lijst onderbouw
De zomer is voorbij en schooljaar 2017-2018 staat voor de deur.
Dat betekend voor de middelbare scholieren dat er boeken voor de lijst moeten worden gelezen.
Voor sommigen een leuke bijkomstigheid voor anderen een pittige uitdaging.
Om leerlingen van de onderbouw te helpen heeft de SFF10 een aantal titels uitgezocht, want naast de traditionele literaire werken is er op de lijst ook plek voor boeken uit het Fantastische genre.
Thea Beckman:
Kruistocht in spijkerbroek
De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om terug geflitst te worden naar de twintigste eeuw tenminste, als er niets fout gaat.
Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog. De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna ver-woest. Het ijs op het vroegere Groenland, nu Thule geheten, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat. Thule wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens. Christian is het enige kind van de Konega van Thule die samen met de Vrouwenraad Thule bestuurt. Op een dag ontmoet hij Thura, een gewoon meisje dat heel veel indruk op hem maakt.
Dan verschijnt er een onbekend schip in de fjord. Het komt uit het Badense Rijk; de opvarenden hebben als enig doel Thule te veroveren zoals ze al met heel Europa hebben gedaan. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt; de Badeners stuiten op onverwachte tegenstand, waarbij Christian en Thura een belangrijke rol spelen.
Waarom je docent hier niets tegen kan hebben:
Thea Beckman kreeg in haar leven vele literaire kinderboekprijzen. Een gouden griffel, twee zilveren griffels en vele eervolle vermeldingen van de Nederlands Kinderjury. Voor Kruistocht in spijkerbroek zelfs de Prix de la Divulgation historique 1976, een Europeese prijs voor beste historische jeugdboek.
Tonke Dragt
Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur. Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven.
Waarom je docent hier niets tegen kan hebben:
Dit boek heeft in 2004 de Griffel der Griffels gewonnen. Het beste boek gekozen uit winnaars van vijftigjaar gouden griffels.
Peter Schaap
In de wereld van de toekomst garandeert de Macintosh Machine vrede en welvaart op een vroeger door gruwelijke oorlogen verscheurde aarde.
Dit is ook de wereld van Serg Feadar, een jonge rebel die om redenen die hij zelf nog niet begrijpt aansluiting heeft gezocht bij een kleine groep opstandelingen. Maar na een onbezonnen daad wekt de groep verzetslieden de toorn van de Macintosh machine en Serg verliest alles - zijn vrienden, zijn thuis en zijn geliefde - behalve zijn leven; hoewel zelfs dat nog niet zeker is...
Serg's dood lijkt namelijk onafwendbaar als hij naar de gevreesde Mistwereld verbannen wordt, vanwaar nooit een banneling teruggekeerd is. Maar in plaats van de dood vindt Serg antwoorden, zowel in als buiten zichzelf.
Wat Serg echter niet weet is dat de Machine al ontelbare jaren calculeert, inschat en anticipeert. De onvermijdelijke confrontatie tussen mens en machine lijkt dan ook zeer ongelijk...
Waarom je docent hier niets tegen kan hebben:
Peter Schaap is een van de meest succesvolle fantasy-schrijvers van het Nederlandse taalgebied. Hij won in 2009 als eerste de Archeon Oeuvreprijs voor Fantastische Literatuur.
Marcel van Driel
Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl. Alleen de allerbeste spelers mogen door naar de geheime levels op het virtuele eiland Pala. Maar niemand weet dat het eiland echt bestaat. Niemand weet dat de allerbeste spelers worden ontvoerd en op Pala tegen hun wil worden opgeleid tot superspion. Afgestudeerde spionnen heten Superhelden en worden op internationale missies gestuurd. Alleen de mysterieuze leider Mr. Oz weet wat het einddoel is.
Sinds haar vaders zelfmoord doet de dertienjarige Iris Goudhoorn niets anders dan gamen. Haar favoriete game is Superhelden.nl, waar ze het ene na het andere level haalt. Superhelden Alex en Fiber worden naar Nederland gestuurd om Iris te ontvoeren. Maar zelfs zij weten niet wat de plannen van Mr.Oz met Iris zijn. Want Iris is uitzonderlijk getalenteerd, zelfs voor een Superheld
Waarom je docent hier niets tegen kan hebben:
Marcel van Driel heeft al meer dan veertig boeken geschreven. Een aantal van zijn boeken hebben naast het verhaal ook een online interactief spel.
Ellen van Elzen
Zolang de inwoners zich kunnen herinneren, is het dorp waar Jani woont omringd door honderden vliegers, die dag en nacht in de lucht worden gehouden door twee mysterieuze vliegeraars: Oude Vlieger en Nieuwe Vlieger. Zij beschermen het dorp van oudsher tegen duistere krachten uit het woud, maar in het dorp worden ze niet meer helemaal serieus genomen. Want wie gelooft nou nog echt in het grote kwaad dat het dorp bedreigt?
Als Jani wordt verkozen tot Jonge Vlieger, en door de twee vliegeraars wordt ingewijd in de geheimen van de vliegers, begrijpen zijn leeftijdsgenoten nog maar weinig van hem. Hij wordt het mikpunt van spot, tot de dreiging uit het woud opdoemt...
Waarom je docent hier niets tegen kan hebben:
De jonge vlieger is het debuut van Ellen van Elzen, dit verhaal kreeg de vlag en wimpel van de Nederlandse Kinderjury en tevens ontving ze hiervoor een startersbeurs van het Nederlands Letterenfonds, zodat ze kon verder werken aan een tweede verhaal.
Simone van der vlucht
1630. De jacht op heksen is in volle gang. Vrouwen van alle leeftijden worden verdacht van hekserij en belanden op de brandstapel. Ook de 15-jarige Nina wordt ervan verdacht een heks te zijn. Ze weet namelijk dingen die ze eigenlijk niet kan weten en ook haar moeder is verbrand als heks. Nina begint te vermoeden dat ze misschien wel gelijk hebben, misschien is ze wel een heks... Verkleed als jongen slaat ze op de vlucht
Waarom je docent hier niets tegen kan hebben:
De Amulet is het debuut van Simone van der Vlugt ook bekend van literaire thrillers voor volwassenen. Haar inspiratie om schrijfster te worden was Thea Beckman. Ze heeft voor diverse boeken eervolle vermeldingen gekregen van de jonge jury en in 2002 De Kleine Cervantes (jeugdliteratuurprijs Gent, België) gewonnen voor het boek Zwarte Sneeuw.
Boekentips voor bovenbouw vind je hier.
Vertaalde boeken
Op sommige scholen mag je wel vertaalde boeken lezen, op andere niet, check dit bij je leerkracht.
Hieronder een inspiratielijst met vertaalde boekenreeksen.
Cornelia Funke
- De dievenbende van Scipio
- Hart van Inkt
John Flanagan
- De grijze Jager
- De Broederband
JK Rowling
- Harry Potter
Stephenie Meyer
- Twilight
Rick Riordan
- Percy Jackson
Eoin Colfer
- Artemys Fowl
Suzanne Collins
- De Hongerspelen
Michael Grant
- Gone