Personages met pootjes
In het kader van Werelddierendag zocht de Club van Scifi/Fantasy naar een lijstje waarin de hoofdpersonages dieren zijn. Bekijk vandaag de zaken eens vanuit een ander perspectief en zoek de grenzen van fantasie en werkelijkheid op. Al lezend leren wij veel over de andere wezens op aarde en zodoende krijgen we wellicht een tikje meer inzicht in en respect voor al wat leeft (en dat vinden wij heel belangrijk). Wij genieten in ieder geval van dit potige lijstje. Fijne Dierendag!
Vanuit vogelvlucht
Colin, een jonge raaf die na een val zijn geheugen verliest wordt liefdevol in de groep opgenomen. Hij leert in het prachtige, maar gevaarlijke landschap van de Canadese Rockies te overleven. De oudere raven laten zien hoe hij zich tegen de kou moet weren, hoe hij jagers kan ontwijken en zich in hagelbuien staande kan houden. Maar Gadd beschrijft ook de dagelijkse rituelen: de ochtendbijeenkomst waarin de raven nieuwtjes uitwisselen, en de avondvluchten waarin ze als ware balletdansers hun kunsten perfectioneren. Het Ravenklif van bioloog Ben Gaad is naast een interessant boek ook een mooie tip voor de landenchallenge.
Kathryn Lasky schrijft in de Legende van de wachters serie over uilen, dieren waar ze een grote liefde voor heeft. De dappere uilen van Ga’Hoole zetten hun krachten in om het uilendom te behoeden voor het kwaad dat hen bedreigt. Soren, Gyl e, Twilight en Digger gaan op zoek naar de Grote Ga’Hoole Boom, de legendarische plaats waar uilen worden opgeleid tot helden die het uilenkoninkrijk bewaken. Het viertal vertrekt op een queeste naar de mythische plek van waar elke avond uilen uitvliegen om nobele daden te verrichten. De tocht is lang en moeilijk, en als ze eindelijk bij de Boom aankomen, beseffen ze dat hun reis amper begonnen is en dat er grote uitdagingen op hen wachten. Maar als ze erin slagen om in de voetsporen van hun leiders te treden, zullen ze echte Ga’Hoole uilen worden – eerlijk, moedig, trouw en wijs. En dan is het hun beurt om het kwaad dat in het koninkrijk heerst te bestrijden…
Bezige bijtjes
Laline Paull schreef in haar roman De Bijen over Flora 717 die geboren is in de laagste klasse van haar hiërarchische gemeenschap. Ze is een schoonmaakster, die alleen mag opruimen en de dode bijen uit haar bijenkast moet verwijderen. Werk en opoffering zijn de grootste deugden in de gemeenschap, en het aanbidden van de geliefde Koningin is de enige religie. Maar wanneer Flora de belangrijkste wet schendt en de vruchtbaarheid van de Koningin aan de kaak durft te stellen, brengt ze chaos in het rigide en ordelijke leven van de bijenkast. Haar instinct om te dienen en te offeren wordt overschaduwd door een diepere behoefte. Dit verlangen brengt haar in conflict met haar hart en geweten, en zal haar wereld voor altijd veranderen.
Katten, clans en avontuur
Wilde wegen, een fantasy-roman van Gabriel King, gezet in het huidige Engeland en met katten in de hoofdrol. De jonge Tips krijgt van de mysterieuze Majicou de opdracht de koning en koningin der katten te vinden en naar Tintagel te brengen voordat de kwaadaardige Alchemist hen te pakken krijgt. Met de hulp van een vos en een ekster zet Tips zich aan deze moeilijke en gevaarlijke taak.
In de Warrior Cats boekenserie van Erin Hunter delen vier wilde kattenclans al eeuwenlang het woud, volgens de regels die door hun voorouders zijn vastgesteld. Maar de Donderclan verkeert in groot gevaar, als de Schaduwclan zich niet langer aan die regels houdt en probeert heer en meester van het hele woud te worden. Dappere krijgskatten sterven, soms onder vreemde omstandigheden ... Dan verschijnt er ineens een doodgewone huiskat op het toneel. Hij heet Rufus en zijn komst markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de clans.
Konijnen en hun perikelen
Geen dierenboekenlijstje zonder de klassieker Waterschapsheuvel van de vorig jaar overleden Richard Adams. Waterschapsheuvel is het geliefde verhaal van een groep konijnen die onder leiding van opperkonijn Hazelaar op zoek gaat naar een nieuwe woonplaats. Het is een knappe parabel over leiderschap en democratie, over moed en vriendschap. Het is een loflied op de Engelse natuur, die veel overeenkomsten vertoont met het Nederlandse landschap. Al decennialang zijn miljoenen lezers geboeid door de avontuurlijke zwerftocht en de karakters van de konijnen, die hun eigen taal, geschiedenis en folklore hebben. In 1996 verscheen de langverwachte opvolger Verhalen van Waterschapsheuvel, waarin de wereld van Waterschapsheuvel verder wordt uitgediept.
Wil je ook nog een keer kijken naar boeken met dieren uit de andere genres, kijk dan ook eens hier voor de tips die Hebban gaf als categorie in de Hebbanchallenge van 2016.
Welke boeken zouden jullie graag willen lezen uit dit lijstje?