Blind date met een bieb boek #5
Kasten vol boeken bij de bieb, welke zal ik lezen? Ga ik voor de veilige keuze van een bekende schrijver? Nee, ik doe het anders, ik pak een boek van de plank, scan die bij de balie in, neem het mee en ga lezen. Niks geen korte samenvatting, niks geen recensies of tips. Ik heb een blind-date met een bieb boek.
- door Marieke -
Nadat het vorige boek niet zo'n succes was, ging ik voor poging 5. Deze keer koos ik een boek op cover en titel. We hadden met de Feelgood Club afgesproken om in april als thema Culinair te kiezen en een boek met de titel De taarten van Marie leek me een passend boek.
De cover en het verhaal
De cover is aantrekkelijk, heeft een mooie opvallende kleur blauw/groen en de roze taart en de grote geel witte letters van de titel vallen goed op.
Het verhaal begint wel leuk. Marie is een moeder van een meisjes tweeling Rose en Iris en een puberzoon Angus, ze is getrouwd met Ronald en woont in een typisch buitenwijkje met villa's rondom een perkje. Ze is tandarts met een eigen praktijk en heeft nogal vreemd personeel. Alles bij elkaar is ze razend druk, maar ze kan het redden.
Als ze er op een ochtend achter komt dat ze beloofd heeft een Spektakelstuk (taart) voor de school van de meisjes te regelen, en ze op het nippertje aan komt zetten met een in elkaar gezakt exemplaar die naast de perfecte taart van haar buurvrouw Lucy komt te staan, is dat het begin van een extreme bakstrijd.
Het lezen
Een leuk verhaal en toch wil het niet echt met lezen, de eerste helft is stroperig traag. Het is een roman vol perikelen van een redelijk doorsnee gezin, in plaats van een luchtig verhaal en even bedenk ik dat ik opnieuw een slechte blind date heb getroffen.
Gelukkig wordt het na de helft beter, het draait nog steeds voornamelijk om het gezin, maar het wordt wat luchtiger en krijgt wat meer humor. Marie krijgt concurrentie van een andere praktijk, Ronald moet knokken voor zijn baan en stort zich ook op het bakken (hij is van de broodjes) om zijn baas te paaien, de puber in huis tobt met een verliefdheid en gedoe op school en de bijdehante tweeling brengt een vrolijke noot.
Ook de strijd met Lucy krijgt een andere dimensie, waarbij 'niet alles is wat het lijkt' maar weer eens wordt bevestigd.
Het boek springt slim in op de hype van de Great british bake off, en de juryleden Paul Hollywood en Mary Berry hebben dan ook een grote rol in dit boek, dankzij hun kook- en bakboeken.
De indeling
De indeling van het boek is ook leuk. Per maand een hoofdstuk en elk hoofstuk krijgt de naam van het baksel van die maand. Helaas zijn er geen recepten gegeven in het boek. (Maar dat is het geval bij dit bieb boek. Diana van de Feelgood Club heeft het boek thuis en daar zit een receptenboekje bij!). Naast de gewone hoofstukken zijn er ook briefjes afgedrukt (aan elkaar, of een brief voor oma) en kijken we mee in het hoofd van de puberzoon, die chat met een 'soulmate' in Schotland, wat het verhaal een break geeft.
Korte samenvatting
Na het lezen lees ik toch nog even de korte samenvatting
Deze heerlijke roman speelt in op dé trend van dit jaar: bakken! Claire Sandy schreef met `De taarten van Marie' een feelgoodroman voor iedereen die van bakken of van eten houdt. Voor fans van Jill Mansell, Nicky Pellegrino en Sarah-Kate Lynch. Marie Dunwoody probeert alle bordjes draaiende te houden: haar tandartspraktijk (haar concurrent betrekt een pand in de straat), haar huwelijk (haar mans baan staat op de tocht), haar tienerzoon Angus (die duidelijk iets verzwijgt, maar wat?) en haar negenjarige tweeling Iris en Rosie (die op hun eigen manier voor het gezin zorgen). Ondertussen komt ze overal haar buurvrouw tegen, de perfecte Lucy die haar leven in balans heeft en geroemd wordt om haar bakkunsten. Marie voelt dat ze faalt. Maar dan krijgt ze het beste bakboek aller tijden in handen en weet de oplossing: als ze de perfecte cake kan bakken, dan volgt de rest vanzelf!
Claire Sandy woont met haar gezin in Surrey. Ze houdt van bakken, schrijven, eten en voert met haar negenjarige dochter diepzinnige gesprekken over de belangrijke dingen in het leven, toevallig ook allemaal dingen die ze bij het schrijven van dit boek kon gebruiken.
Conclusie
Een boek over gewone mensen, die doen wat ze kunnen en keuzes maken. Het is af en toe serieus, maar het heeft ook humor. Een leuke roman vol taarten waarvan het water je in de mond loopt, maar die je helaas niet zelf kan maken.
Het boek is uit, ik ga nu eerst een taart kopen....