Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek versus Film: Safe Haven

op 12 mei 2017 door

In de MeiMannenMaand mag natuurlijk een Boek versus Film van een mannelijke feelgood auteur niet ontbreken! En dan kom je natuurlijk al heel snel uit bij ‘the one and only’ Nicholas Sparks. Helma las zijn boek Safe Haven en bekeek daarna de film. Wat is beter? Het boek of toch de film?

Door Helma

Het boek

Het bijzondere van Nicholas Sparks is dat het boek en de film eigenlijk altijd gelijktijdig worden gelanceerd. Want behalve dat hij het boek schrijft, is hij ook producer van de gelijknamige film. Het is al weer enige tijd geleden dat ik het boek gelezen heb, maar het is een boek dat je niet zo heel snel vergeet. Ondanks dat het een echt feelgood boek is, is het niet alleen maar liefde en romantiek wat de klok slaat. In Safe Haven speelt ook huiselijk geweld, rouw en de dood een grote rol.

Zodra je de eerste bladzijde gelezen hebt, weet je dat dit een boek is dat je in een keer wil uitlezen. Dat kwam bij mij goed uit want ik had hem meegenomen op vakantie en was, geïnstalleerd bij het zwembad, de hele dag niet meer aanspreekbaar. Je bent benieuwd naar het verleden van hoofdpersoon Katy en naar haar geheimzinnige buurvrouw en hartsvriendin Jo die haar met raad en daad bijstaat. En natuurlijk naar weduwnaar Alex, die de zorg draagt voor zijn twee kinderen Josh en Kristen, en tegelijkertijd de plaatselijke winkel draaiende houdt. Je kan niet anders dan meeleven met Katy als duidelijk wordt waarom en voor wie ze zich schuilhoudt in het kleine stadje Southport. Natuurlijk is het vanaf het begin al duidelijk dat Alex en Katy voor elkaar gemaakt zijn. Maar durft Katy, met haar verleden in haar achterhoofd, deze stap met Alex wel aan en brengt ze hem en zijn kinderen niet in gevaar als haar verleden haar ooit zal inhalen? Ik heb echt genoten van het boek en was dus heel benieuwd naar de film.

De film

De film is eigenlijk nog veel meer feelgood dan het boek. Het verleden van Katy wordt maar heel summier verteld en ook de rol van hartsvriendin Jo is zeer beperkt. Wel is er volop aandacht voor de ontluikende liefde tussen Katy en Alex. Dit heeft wel tot gevolg dat de film een stuk oppervlakkiger is dan het boek. Een paar dingen zijn in de film ook net even anders dan in het boek. In het boek gaat Katy van blondine naar brunette en in de film precies andersom. Ook de namen zijn anders: Katy heet Erin (dat is in het boek wel haar echte naam, maar die heeft ze veranderd in Katy toen ze zich vestigde in Southport) en de dochter van Alex heet Lexie in plaats van Kirsten.

Hoewel de recensies van de film bij verschijning in Amerika vernietigend waren (mierzoet, ongeloofwaardig en vol clichés), is de film toch zeker het bekijken waard. Ook als je het boek al gelezen hebt. Al was het alleen maar voor snoepje van de week, de altijd smakelijke Josh Duhamel, die de rol van Alex vervult. Maar ook Julianne Hough die Erin/Katy speelt is natuurlijk prachtig om te zien. En de kinderen van Alex mogen er ook zijn. Allemaal mooie mensen in een mooie, bijna paradijselijke, omgeving en uiteindelijk natuurlijk een happy end. Als dat geen feelgood is, dan weet ik het niet meer. Maar echt raken deed het me niet en de zakdoeken konden dus ongebruikt weer de kast in.

Officiële filmtrailer van Safe Haven:

Wat is beter: het boek of de film?

Voor mij zonder twijfel het boek! En dat komt vooral door het verleden van Katy en wat zij meegemaakt heeft. Het is jammer dat dat in de film bijna niet ter sprake komt. Dat zorgt zeker in het boek voor meer diepgang en emotie. Als je de film hebt gezien en het boek nog niet hebt gelezen, zou ik dat zeker nog een keertje doen. Daar krijg je gegarandeerd geen spijt van.



Reacties op: Boek versus Film: Safe Haven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nicholas Sparks

Nicholas Sparks

Nicholas Sparks (Omaha, Nebraska, 1965) is een Amerikaanse bestsellerauteur. Hij...