Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy lezen: Niets te kiezen van Karma Brown

op 18 maart 2017 door

Als leden van de club van 10 zijn we natuurlijk ook fervente lezers. Tijdens een overleg ontstond het idee voor “Buddy-lezen”, met z’n tweeën hetzelfde boek lezen en daar dan samen een verslag van schrijven.

Deze keer lezen Marleen en Marieke samen het nieuwste boek van Karma BrownNiets te kiezen. De keuze was niet moeilijk, Marleen had het eerste boek van Karma Brown Ga niet weg gelezen en vond die geweldig. Een tweede boek stond dus hoog op het verlanglijstje om te lezen. Voor Marieke is het een eerste kennismaking met deze schrijfster, maar zij laat zich graag verrassen door de keuze van Marleen.

Korte samenvatting: 

Na vele mislukte behandelingen weet Hannah dat de kans dat ze een kind zal krijgen heel klein is. Voor haar ondraaglijk, want al jaren is dat haar grootste droom.

Kate, moeder van twee dochters, ziet hoe Hannah onder de situatie lijdt en besluit haar beste vriendin te helpen door draagmoeder voor haar te worden. 
Een keuze die verregaande gevolgen heeft...

Marieke: Schrijfster Karma Brown, ik had nog nooit van haar gehoord. Het onderwerp van het boek "ongewild kinderloosheid" zou ik niet zo snel hebben uitgekozen. Maar nu ik ben begonnen: Wauw, die proloog, die hakt er direct flink in. Wat een cliffhanger. En daarna 14 maanden terug in de tijd. Het verhaal weet me direct te boeien, de hoofdstukken vliegen voorbij. Hoe vergaat het jou?

Marleen: Ik was al wel bekend met deze auteur. Ik las vorig jaar haar eerste boek op vakantie en dat was huilen geblazen. Ik was daarom ook erg benieuwd of haar nieuwe boek dat ook teweeg zou kunnen brengen. Ik zat ook direct helemaal in het verhaal en baalde echt dat ik de trein uit moest! Ook bij dit boek heb ik trouwens wat traantjes moeten wegpinken, al heb ik me ingehouden omdat ik in een bomvolle trein zat ;) Heb jij gehuild bij dit boek, Marieke? 

Marieke: Het is dus geen boek om in een bomvolle trein uit te lezen, het lijkt me erg ongemakkelijk om met dikke tranen te zitten omdat het verhaal zo heftig is. Ik moet zeggen dat ik niet zo snel huil om een boek. Dit boek heeft me wel weten te raken en op het einde had ik wel een dikke keel van emotie, maar de tranen bleven weg.

Ik was wel erg onder de indruk van de strijd die ontstond In het verhaal, het juridische getouwtrek en de emoties daaromheen. Het is heel knap zoals Karma Brown dat in deze roman heeft weten te verwerken. Ook de tijd eraan vooraf, waarin de ongewilde kinderloosheid aan bod komt. Ik ben zelf moeder van twee kinderen en door dit boek realiseer ik me hoeveel geluk ik heb gehad.

Op de cover staat een badeendje. In het boek wordt er wel iets over gezegd, maar dat vond ik niet zo overtuigend. Ik vind badeendjes schattig, maar ik ben er nog niet over uit of ik het een goede keus vindt. Wat vindt jij van de cover?

Marleen: Ja, de strijd is heel indrukwekkend beschreven. Ik vroeg me tijdens het lezen ook af in hoeverre Karma zelf zo'n strijd heeft moeten leveren met haar zus. Ik ben het ook met je eens dat de ongewenste kinderloosheid je echt met de neus op de feiten drukt. Zelf heb ik (nog) geen kinderen (vind ik mezelf ook een beetje jong voor), maar je mag echt in je handjes knijpen als je toch een klein hummeltje op de wereld mag zetten.

Ik vind de cover wel heel erg pakkend, maar het zegt inderdaad niet zoveel over het verhaal an sich. Ik heb vroeger zelf altijd heel veel badeendjes gespaard en een boek waarin een eendje opstaat pak ik zelf al snel op. Ik zou zelf ook niet echt weten wat voor andere cover ik het boek zou geven. Ik vind de originele cover ook niet veelzeggend. 

Ook al heb ik zelf nooit in een dergelijke situatie gezeten (en hoop ik ook nooit in te zitten), maar ik vond de gebeurtenissen en de keuzes die de personages hier maken wel heel herkenbaar en begrijpelijk. Wat vond jij hiervan? 

Marieke: Ja, de keuzes en de personages zijn goed beschreven. Als lezer raak je zo betrokken bij Hannah en Kate en hun families. Ik ben erg onder de indruk geraakt van Karma Brown. Bedankt Marleen, dat je me kennis hebt laten maken met deze schrijfster.

Conclusie: 
Een geweldig boek met een heftig thema, goed uitgewerkt en mooi beschreven. Tip: zet de doos met tissues maar vast klaar.
Onze recensies kan je hier lezen: Marleen over "niets te kiezen" en Marieke over "niets te kiezen"



Reacties op: Buddy lezen: Niets te kiezen van Karma Brown

Meer informatie

Gerelateerd

Over