Cathy Kelly: "Feelgood means a book that brings you into both a place of comfort and warmth. "
Elke maand zetten wij op de We Love Feelgood page een auteur in het zonnetje. Deze maand staat Cathy Kelly centraal. Onlangs verscheen haar nieuwst feelgood roman Tussen zussen waar we gisteren al een leesverslag van postten. Vandaag lees je een interview met deze Ierse auteur.
door Nathalie.
Cathy Kelly is een van mijn favoriete feelgood auteurs en niet weg te denken uit het rijtje feelgood bestseller schrijvers. Maar wat betekent feelgood voor haar?
“Voor mij betekent het een boek dat je een comfortabel en warm gevoel geeft. Een boek dat je niet kan wegleggen en waarin je maar door wil blijven lezen. Een boek dat je het gevoel geeft dat de wereld mooier is als je het eenmaal hebt uitgelezen”. Instinctief streeft Cathy ernaar om dit gevoel in haar boeken terug te laten komen. Ze gelooft dat als iedereen aardig voor elkaar is de wereld er een stuk mooier uitziet. “Met vriendelijkheid creëer je hoop, maar jammer genoeg lost een boek niet het hongerprobleem en de armoede op. Door mijn werk bij UNICEF zijn dit problemen waar ik me erg bij betrokken voel”
“Ik hou van thrillers.”
Cathy kreeg inspiratie om zelf te gaan schrijven door de boeken van Maeve Binchy. Eigenlijk vindt ze alle boeken van Maeve geweldig en ze kan dan ook bijna niet kiezen als ik haar vraag wat haar lievelingsboek van deze schrijfster is. Maar uiteindelijk kiest ze voor Vrienden voor het leven omdat hierin de sfeer zo mooi is beschreven en ze meeleefde met Benny en hoopte dat zij liefde en geluk zou vinden.
Cathy schrijft feelgood maar ze heeft een brede interesse in allerlei genre boeken: “Ik hou van thrillers, en ik kan bijna niet wachten op de nieuwe Jack Reacher!! Verder hou ik van Colette en herlees ik vaak haar boeken. Andere schrijvers waar ik van hou zijn Toni Morrison en Elin Hildegard. Ik heb ook een heleboel non-fictie, wetenschappelijke en psychologie boeken gelezen. Ik lees momenteel – langzaam – The Gene van Sidhartha Mukerjee en het is briljant”.
Als ik haar vraag wat haar huizenhoge favoriete boek is roept ze bijna vertwijfeld uit: “Dat zou ik echt niet weten! Als fervente lezer kan ik gewoon nooit stoppen met het lezen van boeken. Maar als ik echt een keuze moet maken: dan kies ik voor Polo door Jill Cooper. Dat boek las en herlas ik toen mijn man een ingrijpende bypass operatie moest ondergaan en daarvan moest revalideren. Dit boek hielp mij door deze periode heen en gaf me steun en een feelgood gevoel als ik eindelijk ’s nachts naar bed ging”.
Voor buitenstaanders lijkt het Ierse schrijverswereldje een grote vriendengroep en als ik haar daarnaar vraag antwoordt ze bevestigend. “Marian Keyes is zelfs een van mijn beste vriendinnen. Ik kan wel zeggen dat we echte soulmates zijn en altijd voor elkaar klaar staan. We kunnen over alles met elkaar praten, maar gek genoeg praten we nooit over schrijfproblemen en plots. Maar als we aan een boek werken laten we het wel aan elkaar lezen”. Behalve Marian Keyes maken ook Patricia Scanlan, AnneMarie Casey en Emma Hannigan, om er maar een paar te noemen, deel uit van haar vriendenkring.. “En dat is ze prettig”, vertelt Cathy, “want zij weten als geen ander wat het schrijversvak inhoudt en we begrijpen elkaar”. Cathy is feministe en ze vindt het mede daarom ook belangrijk om kennis te maken met debuterende schrijfsters en ze de helpende hand te bieden.
Cathys personages bedenkt ze helemaal zelf. “Alleen gelooft niemand dat”, zegt ze. “Maar ik kan gewoon geen bestaande personen in mijn boek gebruiken omdat ze dan niet luisteren naar wat ik ze wil laten doen”. Het eerste wat ze doet bij een nieuw boek is de plaats waar het verhaal zich afspeelt creëren: “Een plek is belangrijk en je kan het scheppen zoals jij het zelf wil. Daarom teken ik waarschijnlijk ook altijd dorpjes. Ik hou ook van schilderen, maar jammer genoeg heb ik daar nooit meer tijd voor”. Omdat ze opgroeide in Dublin en ze in haar jeugd altijd vakantie vierde in afgelegen plaatsen in west Ierland begrijpt ze de dynamiek van zowel het stads- als het plattelandsleven wat ze weer kan gebruiken in haar boeken.
“Ik ben altijd krabbels aan het schrijven op achterkanten van enveloppen.”
Als ik haar vraag naar schrijversdiscipline antwoordt ze met een knipoog: “Die is echt geweldig! Nee serieus, ik heb dagen gehad dat ik zes uur achter elkaar op mijn toetsenbord ramde en er gewoon niets intelligents uit kwam. Ik heb nu geleerd om op dat soort momenten te stoppen met schrijven en iets anders te gaan doen. De volgende dag ben ik dan wel weer gedreven en productief aan het schrijven. Ik schrijf een boek per jaar en ben dan tijdens het schrijven erg gedisciplineerd. Maar ik heb ook een man, een tweeling van veertien, drie honden, een huis en een koelkast, die gek genoeg altijd leeg is. En, zoals heel veel andere werkende moeders, kook ik het avondeten. En tussen de bedrijven door schrijf ik altijd krabbels op achterkanten van enveloppen.”
“Ik hoop het straks binnen twee uur in te kunnen leveren.”
Natuurlijk wilde ik ook weten of we binnenkort al weer een nieuw boek van Cathy kunnen verwachten. En ze heeft goed nieuws voor haar fans, want ze vertelt dat ze op dit moment druk bezig is met het redigeren van een nieuw boek en zelfs hoopt het binnen twee uur bij de uitgever in te leveren. “Het nieuwe boek heet Het jaar dat alles veranderde en het gaat over de verjaardag van drie verschillende vrouwen die dertig, veertig en vijftig worden. Op elke verjaardag gebeurt er iets gedenkwaardigs dat hun leven verandert. Mijn ogen zijn inmiddels vierkant geworden! Ik heb het lettertype al groter gemaakt en veelvuldig mijn ogen gedruppeld omdat ik het na al die uren achter het beeldscherm gewoon niet meer zag. Ik denk dat ik nodig aan een nieuwe bril toe ben”.
Uiteraard las We love feelgood ook haar nieuwste roman Tussen zussen. Zie hier ons leesverslag.