Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Waar ga jij naar toe met het Boekenweekgeschenk?

op 17 maart 2018 door

Zondag mag er weer gratis getreind worden door heel Nederland met het Boekenweekgeschenk. Wij zochten de leukste, mooiste, gezelligste feelgood boekenplekjes voor je uit met hier en daar aandacht voor het thema Natuur. Spring samen met Griet op de Beeck in de trein en ga met ons mee op roadtrip door feelgood Nederland.

- door Helma -

Groningen

In het hoge Noorden kan je in Winschoten een bezoek brengen aan ’t Pleintje voor een ‘trip down memory lane’. ’t Pleintje is het decor van de roman Hier kom ik weg van Annette Maas. Hier hangen de wanden vol met het werk van rocklegende Herman Brood en lijkt het of hij met zijn Wild Romance nog ‘alive and kicking’ is.

In de stad Groningen vind je het Nederlands Stripmuseum. Misschien kan je hier inspiratie opdoen voor reading challenge categorie #4: een graphic novel. Voor de inwendige mens is er in deze stad ook feelgood terug te vinden. Er is namelijk een restaurant dat Feel Good heet. Daar kan je ‘eten wat de pot schaft’. Of misschien ga je liever naar restaurant Toet waar je kunt genieten van een high tea of Het Grote TOET-diner: een 7-gangen-desserts-menu voor het ultieme feelgoodgevoel.

Friesland

In de roman Witte Zwanen, grijze zwanen beschrijft Viviane Gerits de prachtige natuur van Friesland. Hoewel hoofdpersoon Anna dit veelal varend beleeft, kan je hier ook vanuit de trein van genieten. In de haven van Anjum is het sfeervolle restaurant Het raadsel van de Wadden terug te vinden. En misschien kan je hier wel met de kaarten uit het Raadsel van de wadden van Erskine Childers het raadsel oplossen. En als je dan toch in Friesland bent, neem dan meteen de Friese versie van het Boekenweekgeschenk mee.

Waddeneilanden

Er rijdt geen trein naar de Waddeneilanden. Maar als je toch in Groningen of Friesland bent, wil je misschien wel een uitstapje maken naar Schiermonnikoog of Vlieland. Mocht dat niet lukken, dan kan je altijd met Adempauze van Martin Scherstra in het eilandleven van Schiermonnikoog duiken en in dat van Vlieland met Zand erover van Elsbeth Witt. En niet te vergeten de nieuwe eilandliefde-serie van Jackie van LarenStormwind en Duingras

Drenthe

In Drenthe is een bezoek aan het dorpje Diever een aanrader. Daar kan je in de voetsporen van soapactrice Linde Molegraaf, hoofdpersoon in De kleur van Liefde van Elly Koster, door de prachtige natuur dwalen en even stil staan bij de vele oorlogsmonumenten.

Overijssel

Deventer is natuurlijk DE boekenstad bij uitstek. Bekend om de Deventer Boekenmarkt maar ook boekhandel Praamstra is een locatie die je zeker een keer moet bezoeken.  Met meer dan 50.000 boeken onder één dak en exposities van beeldende kunst, boekpresentaties, lezingen en concerten is dit de culturele huiskamer van de stad.

En in Zwolle is natuurlijk boekhandel Waanders In de Broeren een 'must see'. Zoals ze zelf zeggen: een sensatie voor oog, oor en smaak. Je kunt er eten en drinken, genieten van een lezing, concert of een tentoonstelling.

Het nadeel van deze prachtige boekhandels is natuurlijk wel dat je met tassen vol feelgood, en vooruit er mogen ook andere genres aangeschaft worden, weer naar huis gaat.

Jammer dat het dorpje Oud-Oelerveen, het geboortedorp van rockzangeres Roxy, uit Helemaal het einde van Lisette Jonkman niet echt bestaat. Anders had je ’s avonds nog kunnen genieten van een spetterend optreden van Roxy herself in de plaatselijke kroeg.

Gelderland

In Vierhouten kan je genieten van een boswandeling en tegelijkertijd een bezoek brengen aan Het verscholen dorp dat door Irma Joubert waarheidsgetrouw is beschreven in de roman Het meisje uit het verscholen dorp. Hier kan je zien waar haar hoofdpersoon Mentje ondergedoken heeft gezeten. En natuurlijk is ook Arnhem een bezoekje waard. Hoeveel boeken hebben niet de Slag om Arnhem beschreven?

En Vriend van de Feelgood Club Jeanet heeft nog een mooie tip. Zij is vrijwilliger bij het IVN , een nationale natuurvereniging zonder winstbejag. Ze hebben in overleg met de boekwinkels, bibliotheek en VVV-kantoren stadswandelingen gemaakt in Lochem, Ruurlo, Vorden en Borculo. Deze 'Ontdek de natuur in …' routes zijn gratis en voor niets af te halen bij de boekwinkels en de VVV van deze plaatsen.

Flevopolder

In dit nieuwe stukje Nederland is de natuur veelzijdig: polderbossen, graslanden, moerassen, plassen en imposante dieren, zoals de konikpaarden en heckrunderen. Bekend is Biddinghuizen door het jaarlijks muziekfestival Lowlands: de locatie van de verrassende verhalenbundel Liefde op Lowlands.

Utrecht

Utrecht is de stad waar zich heel veel fijne feelgoodboeken afspelen. Hoe heerlijk zou het zijn als je even in koffiebar Barista! van een lekkere latte, espresso of cappuccino zou kunnen genieten. Helaas bestaat deze locatie uit de Barista-trilogie van Elsbeth Witt niet echt. Of in Amersfoort even uitrusten op het (helaas ook niet echt bestaande) bankje van Chris Velterman en Mila van den Elzen, de hoofdpersonen uit Follow van Gaby Rasters.

Gelukkig kan je wel terecht in Boekhandel Broese boekverkopers om daar misschien wel deze boeken aan te schaffen en er virtueel alsnog van te genieten. Daar is ook een meet en greet met Marieke Lucas Rijneveld over haar boek De avond is ongemak.

Noord-Holland

Amsterdam, de stad waar de Drie vrienden (en een klusjesman) van Astrid Harrewijn hun leven doorbrengen, met het Museumplein als middelpunt is zeker een bezoekje waard. Ga je voor het Rijksmuseum van Joost, het Van Gogh Museum van Kiki of het Stedelijk Museum van Noor?

Zuid-Holland

In Assendelft is Museum Hoeksche Waard met het statige Hof van Assendelft te bezoeken. Dit was het buitenverblijf van Sara Louisa du Faget van Assendelft, de hoofdpersoon uit Tussen Rang en stand van Marja Visscher.

Delft is natuurlijk de stad van Delfts blauw en het Straatje van Vermeer. In Nachtblauw vertelt  Simone van der Vlugt het verhaal van Catrijn en leer je meer over het leven van de schilders Vermeer en Carel Fabritius, de schilder van Het Puttertje (bekend van het gelijknamige boek van Donna Tartt) en de geschiedenis van Delft zoals de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legde en de opkomst van de plateelfabrieken.

Zeeland

De imposante Deltawerken, met als belangrijkste attractie Deltapark Neeltje Jans, zijn echte publiekstrekkers. Ze zijn aangelegd na de Watersnoodramp in 1953 om Nederland te behoeden voor nieuwe overstromingen. Gerda van Wageningen’s romans Het water komt en Toen de dijken braken spelen zich af tijdens deze alles verwoestende ramp. De ramp heeft meer auteurs geïnspireerd om daarover te schrijven, zoals Margreet Maljers met FebruariIna van der Beek met Door het water en Femke Roobol met Springtij.

Noord-Brabant

In Eindhoven kan je tussen 12.00 en 17.00 uur binnenstappen bij Boekhandel Van Piere om samen met muzikant Björn van der Doelen de Boekenweek muzikaal af te sluiten. Ja, en dat je dan ook hier weer met een tas vol boeken naar huis gaat, daar kunnen wij niets aan doen. Misschien heb je nog even tijd om langs te gaan bij Grand Cafe Plein 4 waar de verfilming van Zwaar Verliefd! van het boek van Chantal van Gastel heeft plaatsgevonden.

Ga je liever de natuur in dan je kiezen voor een wandeling door De Loonse en Drunense Duinen of De Biesbosch.

In Breda kan je met Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt samen met hoofdpersoon Lideweij Feelinck terug in de tijd reizen naar 1552: de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog.

Limburg

Als je in Maastricht komt moet je een bezoek hebben gebracht aan (alweer) zo’n prachtige boekwinkel: Boekhandel Dominicanen, gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk. Ook de muziekliefhebber komt hier aan zijn trekken. Want behalve boeken verkopen ze cd’s, dvd’s en lp’s. En als je trek hebt gekregen kan je op het voormalige priesterkoor genieten van een verrukkelijke cappuccino en kan je een blik werpen op de eeuwenoude fresco’s.

Limburg staat natuurlijk ook bekend om zijn oude steenkolenmijnen. Als je er nog een wilt bezoeken, dan kan je in Valkenburg terecht. Marcia Luyten beschrijft in haar roman Het geluk van Limburg aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis de glorie en ondergang van de Nederlandse mijnkoolindustrie.

De stad Heerlen is het toneel van Het glazen hart van Tamara Haagmans en Lily Frank. Beide boeken spelen zich af tijdens de 3FM serious request actie. Helaas is het glazen huis niet meer te bezoeken, maar er zijn genoeg andere dingen te doen: dierentuin GaiaZOO en wereldtuinen Mondo Verde om er maar een paar te noemen.

Hopelijk hebben we je genoeg inspiratie gegeven om optimaal te genieten van het gratis reizen. Waar ga jij op 18 maart met het Boekenweekgeschenk naartoe?



Reacties op: Waar ga jij naar toe met het Boekenweekgeschenk?

Meer informatie