Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

12 tips om de Antwerpse Boekenbeurs te overleven

op 12 november 2017 door

Zaterdag 11 nov was ik voor een tweede keer dit jaar op de Boekenbeurs. Een tweede keer, vraag je je misschien af? Ja hoor, want vanwege de ‘randanimatie’ zoals lezingen en signeersessies met de schrijvers die mijn favorieten zijn en die ik graag volg, vind ik het toch wel de moeite om daar regelmatig wat rond te gaan kuieren en wat interessante dingen mee te volgen, zeker als deze perfecte gelegenheid zich niet zo ver van mij in de buurt voor doet. Hieronder vind je mijn lijstje met suggesties en tips om een rondtocht op deze jaarlijkse boekenhoogmis, waar toch vrij veel volk naar toe gaat, tot een goed einde te brengen:

Voor het vertrek

1)      Draag lichte en kleine tassen: grote rugzakken en handtassen moeten al een aantal jaar vanwege veiligheidsredenen in lockers weggeborgen worden.

2)      Draag schoenen waarmee je gemakkelijk stapt: als dat nu eenmaal naaldhakken zijn voor vrouwen, mannen óf iets daartussen, hoef je het voor mij niet te laten natuurlijk, maar wees er zeker van dat je je enkel er niet mee verzwikt in de vele gangen. Wil je kleine kosten vermijden, draag dan ook een lichte (maar toch voldoende warme) jas die je zelf kan wegstoppen eventueel in een opgevouwen lege zak die je meeneemt in jouw handtas (of die van je vrouw). Zware jassen zijn namelijk niet praktisch om mee te dragen en de vestiaire kost 1,5€. Een extra eigen draagtas meenemen om je gekochte boeken in te steken, kan natuurlijk ook. Op de Boekenbeurs kan je op elke stand aan 1€ een stevige 'Boekentas' kopen. 

3)      Wil je niet te veel betalen aan je lunch en ga je een hele dag, neem je eigen picknick dan mee. De catering op de Boekenbeurs is namelijk vrij duur.

4)      Plan je eigen programma en zet dit in de agenda van je smartphone: op de website vind je het programma waar je je activiteiten naar eigen voorkeur kan kiezen. En tot wanneer de organisatie van de Boekenbeurs eindelijk een eigen programma-app uitbrengt zoals alle zich zelf serieus nemende evenementen van deze grootte tegenwoordig, kan je je maar beter zelf behelpen om een papierloze elektronische agenda te hebben. Je weet best op voorhand wat je zeker niet wilt missen!

Tijdens de reis

5)      Kom zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. De buurtbewoner zal er je dankbaar voor zijn. Vanuit het treinstation Antwerpen-Centraal kan je een aantal rechtstreekse trams naar de Antwerp Expo – Boekenbeurs nemen. De NMBS geeft ook een combi-ticket uit voor de Boekenbeurs. Kom je toch met de auto omdat je geen goede verbinding hebt? Probeer dan eens een P&R met aansluiting op het Antwerpse tramnet uit. De laatste jaren zijn deze uitgebreid!

6)      Kom je toevallig op een zaterdag naar de Boekenbeurs? De trams tussen het Centraal Station en de Antwerp Expo rijden door de Antwerpse Joodse wijk: als je dit stuk niet kent, zal je misschien verrast worden door de vele orthodoxe joden die op Sabbat van en naar de synagoge wandelen als je er toevallig op de juiste uren langs rijdt. Lees Mazzel tov van Margot Vanderstraeten om deze gemeenschap beter te leren kennen of Wil van Jeroen Olyslaegers om meer te weten te komen over hoe Antwerpen omging met die Antwerpse joodse gemeenschap onder de Duitse bezetting tijdens W.O.II.

Op de Boekenbeurs

7)      Ga bij aankomst indien nodig langs de vestiaire en ook langs de infostand als je eigen boeken hebt meegenomen – dat mag namelijk – voor een handtekening om die ‘in te klaren’. Dan krijg je een briefje mee dat deze ‘boekenbeursproof’ zijn. Op de infostand en ook in andere standaarden vind je ook telkens een programmaboekje van de dag dat je er bent en een plannetje van de verschillende “hallen” en podia. Een toiletbezoek voor diegenen die hier gevoelig voor zijn, kan natuurlijk ook altijd eerst.

8)      Wil je een lezing of een signeersessie meemaken van een populaire auteur, vertrek dan op tijd naar het juiste podium. De podiums zijn tegenwoordig ‘ingewerkt’ in de zalen (vroeger vonden deze plaats in de zalen boven, akoestisch veel beter volgens mij). Enkel de ‘Spiegeltent’ staat buiten, waar je geraakt via hall 2. Deze ruimte is ook de grootste van allemaal waar vrij veel volk binnen kan.

9)      Wees op de hoogte van de aanwezigheid van topauteurs en andere vedetten die veel volk kunnen trekken, ook als ze niet naar jouw smaak zijn. Maar zo kan jij dan vermijden dat je tussen de lange rij van kinderen voor Mark De Bel terechtkomt, de rij wielerfanaten voor Wout Van Aert of de fans van Jeroen Meus of Pascale Naessens. Het is mij wel opgevallen dat echt lange rijen bij deze vedetten worden ‘afgeschermd’ voor andere voorbijgangers door nadarhekken. Het is de laatste jaren naar mijn aanvoelen nooit meer echt over de koppen lopen geweest op de boekenbeurs zoals in mijn kindertijd (of ik zag het uit mijn kinderogen anders, dat kan natuurlijk ook…).

10)    Blijf je er een lange tijd om ineens heel wat activiteiten mee te pikken? Maak dan gebruik van de buitenlucht om af en toe een luchtje te scheppen. De buitenlucht is er niet enkel voor rokers.  ;-) Drink ook voldoende (water liefst), als je gevoelig bent voor hoofdpijn door lange tijd en met veel volk binnen te lopen in één ruimte. Als je buiten gaat langs de hoofdingang op 11 november, maak dan bijv. even een praatje met de 11.11.11-vrijwilligers die daar elk jaar op deze dag staan om de Vlaamse NGO’s te ondersteunen, en vooral koop één van hun gadgets of hun fairtrade chocolade. Voor de Nederlandse lezers: 11.11.11 is de koepel van de Vlaamse ontwikkelingsorganisaties en voert zelf ook capaciteit versterkende programma’s uit in ontwikkelingslanden.

11)   Let goed op kleine kinderen die al eens de neiging hebben om weg te glippen. Spreek met oudere kinderen én volwassenen voor het einde van het uitje een afspreekuur en -plaats af voor als jullie elkaar uit het oog zouden verliezen of gewoon al eens een andere kant uit willen vanwege verschillende interessses! 

12)   En vooral: geniet van de lezingen, debatten, ontmoetingen met auteurs, de boeken en… elkaar! Het is ook dé geschikte plek om eens iets te leren kennen van boeken die je normaal gezien niet zou lezen, of om onbekenden aan te spreken die zo te zien dezelfde interesse hebben als jou.  Sta ook open voor het onverwachte! Zoals bijvoorbeeld het tegenkomen van een mede Hebban Club van 10 Literatuur-lid zonder te hebben afgesproken, niet waar Kris? ;-)

NB: Het is goed mogelijk dat de Boekenbeurs volgend jaar naar Gent verhuist. Dan zijn de lokale omstandigheden uiteraard weer anders…

Ik geef jullie ook graag even mijn eigen boekenoogst van deze editie mee:

  • Persepolis van Marjane Satrapi (graphic novel, ikv van mijn genre-uitbreiding!)
  • Maus van Art Spiegelman (graphic novel, zelfde reden als hierboven)
  • Het achterhuis van Anne Frank, verwerkt tot graphic novel door Ari Folman & David Polonsky (zelfde reden als hierboven)
  • Met dank aan de overkant van Vincent Scheltiens (Belgische politieke non-fictie, geschreven door persoonlijke kennis, mét handtekening)
  • Naar Merelbeke van Stefan Hertmans (mét handtekening)
  • Gedundrukt x2, van Annie M.G. Schmidt en Remco Campert, de mooie uitgavenreeks van uitgeverij Van Oorschot
  • Peachez, een romance van Ilja Leonard Pfeijffer (mét handtekening)
  • Walter van den Broeck: Lang weekend (mét handtekening)
  • Kris Van Steenberge: Adela en Helena (mét handtekening)
  • Kristien Hemmerechts: Taal zonder mij
  • Een gratis tijdschrift Resist! van het graphic novel standje (om de activist in mezelf wakker te houden)
  • Een handtekening in een al gelezen boek dat ik had meegebracht, met name 'Herboren' van VRT-journalist Majd Khalifeh

Uitsmijter: een uittreksel uit een radio-interview met de nog steeds jarige Herman Brusselmans over zijn fratsen toen hij samen met Tom Lanoye van alles deed in de ‘loden jaren 1980’. Met alvast mijn excuses voor de titel: https://radio1.be/tom-lanoye-signeert-zijn-kutroman-alles-moet-weg-op-standje-69 (thuis beluisterd)

Nathalie

Foto's in banner: Tijmen Govaerts en Aleksandr Skorobogatov in gesprek / Kris Van Steenberge draagt voor



Reacties op: 12 tips om de Antwerpse Boekenbeurs te overleven

Meer informatie

Gerelateerd