Boeken over vaders
Vandaag is het in Nederland vaderdag. Zoals we op moederdag boeken over moeders in de kijker plaatsten, doen we dat vandaag voor boeken over vaders. Viel het bij de boeken over moeders al op dat veel auteurs met name mannen zijn, bij boeken over vaders is dat niet heel veel anders. Zijn de auteurs zelf vader, dan hebben ze het ook over hun dochter. Twee jaar geleden plaatste Daphne Van Rijssel hier al een uitgebreid overzicht van vaderboeken. Ik (Harriet) noem daar graag een aantal boeken van die ik de afgelopen jaren gelezen heb:
- Karl Ove Knausgård, Vader.
Als echte Knausgård liefhebber staat dit boek voor mij bovenaan. Vader is het eerste deel van de zesdelige serie Mijn Strijd en hierin beschrijft Karl Ove de relatie met zijn vader maar ook zijn eigen rol als vader. Met name de vrees dat zijn kinderen hem net zo’n beangstigende vader zullen vinden als hij zijn eigen vader heeft gevonden.
- Geert Mak, De eeuw van mijn vader.
Met het beschrijven van zijn eigen familiegeschiedenis, laat Geert Mak je kennismaken met het Nederland vanaf 1900. Zijn schrijfstijl vind ik heerlijk lezen en je wordt vanzelf meegenomen in het leven van de vorige eeuw. Ik vond het mooi om te lezen hoe het leven eruit zag toen mijn grootouders opgroeiden en hun leven opbouwden. Net of je ze dan een beetje beter leert kennen.
- Nelleke Noordervliet, De naam van de vader.
Augusta de Wit, 44 jaar en succesvol werkzaam in de advocatuur. Op een ouchten besluit ze op zoek te gaan naar haaar vader, een Duitse soldaat, van wie ze weinig weet, zelfs zijn naam niet. Na de val van de muur gaat ze naar Oost Duitsland om daar niet alleen haar vader te zoeken maar ook op zoek te gaan naar haar zelf. Ik vond het een interessant boek om te lezen omdat er actuele thema’s aan bod komen zoals wie is schuldig en hoe ver je verantwoordelijkheid gaat.
- F. Bordewijk, Karakter: roman van Zoon en Vader.
Ooit las ik dit boek voor mijn literatuurlijst Nederlands en kan mij er niet meer zoveel van herinneren. Het gaat over Katadreuffe , een zoon van een ongehuwde moeder die dolgraag advocaat wil worden. Hij doet alles om dit doel te bereiken. Zijn vader, de machtige deurwaarder Dreverhaven, doet er alles aan om dit niet te laten slagen. Twee stevige karakters die onderling de strijd aan gaan. Karakter wordt als een van de meesterwerken van Bordewijk gezien.
Een boek wat ik nog niet gelezen heb, maar wel graag nog zou willen lezen is:
- Sandro Veronesi, In de ban van mijn vader,
Over een succesvolle kinderboekenschrijver die na het overlijden van zijn vader geconfronteerd wordt met het verhaal van een taxichauffer dat zijn vader een Russiche KGB-spion zou zijn geweest.
Voor lezende vaders met dochters zijn daar natuurlijk nog de volgende tips om te gaan lezen:
- Hannah & Bert Wagendorp, Vader & Dochter boek,
Een boek over alles over vaders en dochters en wat er nog meer bij komt kijken.
- Martin Bril, Vader en dochters.
Martin Bril , de veel te jong overleden schrijver van vele columns in de Volkskrant, waar ook zijn dochters regelmatig een rol in speelden.
De lijst is verre van volledig, welke vaderboeken mogen zeker niet in de lijst ontbreken?