De boekenkast van Nathalie met H
Een lezer zonder boekenkast is haast ondenkbaar. Een boekenkast zegt iets over de lezer. Maar hoeveel boekenkasten heeft hij of zij? Hoe heeft de lezer zijn boeken gesorteerd? Wij van We Love Lit laten je met plezier kennis maken met onze boekenkast. Deze maand geeft Nathalie een rondleiding.
1) Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit
Twee boekenkasten met elk 3 rekken, hangen in mijn slaapkamer boven mijn bed want daar lees ik het liefst en het meest. Ze dateren nog van in mijn tienertijd. Dan is er nog 1 gesloten kast boven mijn bureautje met 2 rekken. Op mijn bureautje en mijn nachtkastje slingeren ook nog meestal een boek, een dichtbundel en een paar tijdschriften rond die ik wil lezen.
2) Neem ons eens mee door je boekenkast
Aangezien ik een grote verzameling heb en niet zo veel plaats, staan mijn boekenrekken goed vol en zelfs overal in 2 rijen. Ik heb slechts 1 apart gelijkaardig rekje waar wat foto’s en souvenirs op staan en waar geen boeken op komen.
3) Wat staat er in en hoe is hij gesorteerd?
In de kast boven mijn bureautje stonden eerst enkel mijn non-fictieboeken en reisgidsen. Dat is echter al lang niet meer het geval. Ook mijn gedichtenbundels, een paar tientallen dwarsliggers die ik al gekocht heb, wat ‘graphic novels’ en ‘stripboeken’ (Rudi Vranckx, Astrid Lindgren, Bart Moeyaert, Dick Matena…) en andere boekjes in een speciaal formaat vinden daar hun plaats.
Van de twee boekenkasten boven mijn bed is de gesloten kast een echte rommelkast waar op de onderste rij ook mijn oude CD-verzameling en een aantal (Scandinavische) DVD-reeksen staan.
De 2 andere rekken zijn volledig gevuld met 2 rijen boeken elk waaronder mijn anderstalige boekenverzameling (wat Zweeds, wat Engels, wat Frans), romans en klassiekers die ik al verzamelde om ‘ooit’ te lezen, zoals Knut Hamsun, August Strindberg, Gabriel García Márquez, Thomas More en Günter Grass. Boeken staan er redelijk op taal en op schrijver maar niet in een bepaalde volgorde. Ik probeer er af en toe wat orde in te scheppen maar dat lukt niet altijd even goed.
De open kast is van hetzelfde formaat met drie rekken, en deze staan nu ook allemaal 2 rijen dik. In deze kast staan voornamelijk romans en thrillers per schrijver, en die ik graag in het oog heb staan, maar ook niet in een bepaalde volgorde. In al mijn boekenkasten duid ik de boeken die ik nog moet lezen, aan met een gekleurd bolletje dat goed opvalt op de kleur van het boek. Er staan meer boeken in met bolletjes dan zonder bolletjes eerlijk gezegd, want ik doe eigenlijk best gemakkelijk boeken weg om plaats te maken voor nieuwe… De meeste gelezen boeken die ik wél bij houd, staan wel in de achterste rij die je dus niet ziet op de foto’s.
Het komt erop neer dat ik een begin van een systeem heb en wel weet waar ik ongeveer welk boek moet zoeken.
Sinds eind 2014 heb ik ook een e-reader. Daarop worden mijn e-books automatisch gesorteerd op titel of op auteur. En dan is er nog een zoekfunctie: heel handig!
4) Welk boek, genre of welke auteur komt er absoluut niet in ?
Zeg nooit nooit maar ik heb tot hier toe behalve misschien een paar kinderboeken of zo nog nooit fantasy, science fiction of horror gelezen. Voor dat laatste ben ik te nerveus en voor die andere genres te nuchter dan weer. Ik lees ook bijna geen feelgood hoewel ik dit op aanstoken van Hebban de laatste tijd wel al eens heb geprobeerd, niettemin nog niet met veel succes...
"nooit fantasy, science fiction of horror gelezen"
5) Doe je weleens boeken weg? Wat doe je er dan mee?
Ik doe regelmatig boeken weg, omdat ik ze gewoon niet allemaal kan bijhouden! Ik heb er al cadeau gegeven aan vrienden of collega’s, maar meestal doe ik boeken die ik gelezen heb en daarom niet minder leuk vind, maar die voor mij geen blijvers en/of favorieten zijn, naar de Oxfam Bookshop, omdat Oxfam één van mijn vroegere werkgevers is geweest. En de gedachte aan solidariteit en boeken een tweede leven geven, hang ik best wel aan. Zo heb ik ook Bookcrossing uitgetest en ben ik ook met de Boekenjagers begonnen (een Vlaamse Facebookgroep). Maar de kans blijft groot op die manier dat ze zo maar verdwijnen en dat je er niet meer van hoort, wat toch de bedoeling van dat systeem is.
6) Heb je weleens gehuild om een boek?
Soms wel maar dat hangt natuurlijk ook van mijn emoties van het moment af. Er zijn zo af en toe momenten dat bij jezelf sommige emoties harder opspelen dan anders, en ik neem dat dan wel mee bij het lezen van een boek of het kijken van een film of zo. Ik ben wel meer geraakt door ‘hardere’ non-fictie reportages dan bij fictie, denk ik. Een brok in de keel of een waas voor mijn ogen heb ik al wel meer meegemaakt, zoals bij Het Achtste Leven of als kind bij het debuut van Bart Moeyaert, Duet met valse noten. Dat herinnerde ik me goed bij het herlezen van dat boek eind vorig jaar.
7) Hoe zie jij de toekomst van het boek?
Ik zie het helemaal niet zo somber in, maar dat is mijn niet-expertmening. Dankzij Hebban en ook Facebook dwaal ik nu zelf rond in een digitale community en in leesgroepen die bijna niets anders doen dan lezen! Dit geeft echter een vertekend beeld natuurlijk. Ik merk wel dat de laatste jaren boekenwinkels en bibliotheken meer moeite doen om meer activiteiten te organiseren en boeken dichter bij de mensen te brengen. Heerlijk om daar mee van te genieten! Daarnaast gebruik ik ook dagelijks het openbaar vervoer en ik zie precies toch vrij veel volwassenen grijpen naar een boek of de e-reader om de wachttijden en de ritten in te korten, net als ikzelf. En dat gaat niet als je met de wagen in de file zit! Dat is een reden die ik aanvoer om de auto te laten staan, en wat milieubewuster te worden.
"Ik zie het helemaal niet zo somber in"