De parels van februari en maart
Naar welke boeken kijken we uit? We bekeken het aanbod van februari en maart en pikten er dat ene boek uit dat we echt in ons bezit willen hebben. Het was alweer een hartverscheurende keuze.
De club van We Love Lit maakte in maart 2017 kennis met de – toen nog debuterende – auteur Joost Van Driel. Dat die ontmoeting indruk maakte bewijst het enthousiasme waarmee zowel Jan als Natalie uitkijken naar zijn tweede boek.
We hebben trouwens niet alleen belangstelling voor debuten, maar blijven ook stilstaan bij klassiekers. Er worden jaarlijks erg veel boeken uitgegeven, waardoor we soms prachtige oudere boeken over het hoofd zien. Gelukkig zijn er Helena, Ine, Nathalie, Gigi en Harriet die ons de weg wijzen naar de boeken van 10 jaar of ouder die we écht moeten lezen. Neem het lijstje hieronder door en die Hebbanchallenge-categorie blijft vast niet lang onaangevinkt staan.
Ine: Deze keer is het makkelijk kiezen, want voor mij schittert één parel veel meer dan de rest: er staat een Jeroen Brouwers in de lijst! De zondvloed wordt uitgebracht in een gebonden jubileumeditie. De boeken van Brouwers zijn aangrijpend, zitten bijzonder knap ineen en zijn taalgebruik is prachtig. Dertig jaar geleden werd dit boek voor het eerst uitgegeven. Literatuurliefhebbers, dit lijkt me een uitermate geschikt moment om dit meesterwerk te (her)lezen!
Nathalie: Eén parel uitzoeken in de lijst verwachte boeken van 2 maanden is wel héél moeilijk. Uiteindelijk ga ik voor Centraal-Europa: ik heb nog nooit iets gelezen van Magda Szabó en daar wil ik wel eens verandering in brengen. De deur is eigenlijk een herontdekte roman uit 1987 waarin Szabó een verhaal vertelt over schrijfster Magda en haar huishoudster Emérence. Aanvankelijk lijken zij weinig gemeen te hebben, maar al spoedig ontstaat er een bijzondere, zij het broze band tussen de twee. Intussen blijft er een zweem van mysterie rond Emérence hangen; niemand mag de deur voorbij de ontvangsthal van haar huis betreden, behalve haar hond Viola. Wat schuilt daar, en wat is het geheim van Emérence?
Natalie: Het boek waar ik naar uitkijk is, is het nieuwe boek van Joost van Driel: De jaren van de tijger. Nadat ik verleden jaar kennis heb gemaakt met Joost van Driel in Gent en zijn debuut heb gelezen, ben ik meer dan nieuwsgierig naar zijn tweede boek. Als ik lees waar zijn tweede boek over gaat, belooft het weer een intrigerend verhaal te worden.
Harriet: in januari las ik het boek De Boekhandel van Penelope Fitzgerald, een heerlijk boek om te lezen. Wat ik er precies van vond kun je hier lezen. Aangenaam verrast was ik dan ook toen ik de lijst boeken, die de komende twee maanden verschijnen, door keek. In maart verschijnt Het begin van de Lente. Het boek speelt zich af in het Moskou van 1913, het begin van een roerige periode niet alleen voor Rusland maar ook voor de hoofdpersoon de Engelsman Frank Reid. Het orgineel verscheen in 1989 en Penelope Fitzgerald heeft met dit boek op de shortlist van de Booker Prize gestaan. Dit alles bij elkaar maakt dat ik dit boek absoluut wil gaan lezen. dus kan ik het gebruiken voor de Hebbanchallenge categorie: Boek van 10 jaar of ouder.
Sigried: Ik kijk al een tijdje rijkhalzend uit naar de vertaling van Björnstad. Ik ben reusachtig blij met deze publicatie, omdat ik dit boek eindelijk cadeau kan doen en het mensen kan aanraden. Sinds ik Een man die Ove heet las ben ik fan van Fredrik Backman. De bewondering wordt met elk boek dat hij schrijft groter en met Björnstad bewijst hij nogmaals zijn veelzijdigheid als auteur. Ik las het boek samen met Greet en Nathalie van de blog Literatuur uit het Hoge Noorden. Waarom we het boek allemaal vijf sterren gaven lees je hier.
Gigi: Bij het nakijken van de boeken die in februari en maart zullen verschijnen viel mijn blik op een wat ouder boek. De deur, van de inmiddels overleden Hongaarse schrijfster Magda Szabo (1917-2007), kwam al uit in 1987 maar lijkt een herontdekking en er zal op Valentijnsdag een Nederlandse vertaling verschijnen. Het beschrijft een bijzondere vriendschap tussen de schrijfster en de vrouw die iets lijkt te verbergen achter haar deur. De Trouw omschreef het boek als een roman vol geheimen met een beeldende en poëtische stijl en een diep inzicht in de psyche. Dit is waar mijn hart sneller van gaat kloppen.
Helena: Wanneer ik door de lijst struin met nieuwe boeken die gaan verschijnen valt mijn oog op een oud boek dat opnieuw wordt uitgegeven: Arc de Triomphe van Erich Maria Remarque, een Duitse schrijver die in 1970 is overleden. Arc de Triomphe (mijn aandacht werd in eerste instantie getrokken door de titel) gaat over de vrouwenarts Ravic die in 1941 uit de Gestapo-gevangenis is ontsnapt. Op een dag ontmoet Ravic een Italiaanse zangeres die net Mussolini's Italië is ontvlucht. Maar deze relatie wordt bruut verstoord als Ravic zijn Gestapo-verhoorder ontmoet, diegene die bovendien verantwoordelijk is voor de dood van Ravic' vrouw. Hij twijfelt: wraak nemen of wederom proberen te vluchten? Welke toekomst ligt er voor hem in het verschiet? Is er überhaupt een toekomst? Deze roman wordt als een hoogtepunt in het werk van Remarque beschouwd en lijkt mij een mooie eerste kennismaking.
Jan: Waar ik echt naar uitkijk is De jaren van de tijger van Joost van Driel. Bij WLL ontmoetten we Joost in januari 2017 op de dag voor zijn boek ‘In het museum’ uitkwam. Dat boek maakte een enorme indruk en werd alom geroemd. Het won onder meer de Zeeuwse Boekenprijs. “Mijn tweede boek zal heel anders zijn,” zei Joost tegen mij. Hopelijk zullen we het in maart weten. Hoofdpersonage is Patrick, een jonge onderzoeker. Hij wordt op de universiteit in elkaar geslagen en verdiept zich vervolgens in een geheimzinnige Chinese vechtkunst. Een roman over angst en moed, vrijheid en liefde en het verlangen naar een ander leven.
Welke van bovenstaande boeken willen jullie graag lezen? Of kijken jullie naar andere boeken uit? Laat het ons hieronder weten en dan bespreken we binnenkort misschien wel jouw boek.