Poëziedossier deel 2: Gedichten lezen of gedichten schrijven?
Gedichten lezen, beluisteren én bekijken: enkele tips
Door Jan en Nathalie
Gedichten mogen een heel jaar door gelezen of beluisterd én zelfs bekeken worden. Er verschijnen prachtige bundels, die vaak een te bescheiden publiek bereiken. Poëzie nodigt uit tot herlezen. Open Ogen is de nieuwe bundel van Remco Campert, een bundel die iedereen zou moeten lezen. Lees hier verder over deze bundel.
In Nederland is momenteel Dichter des vaderlands Ester Naomi Perquin. Op haar website hoor je ook hoe de taal kan zingen, hoe poëzie verklankt wordt.
En heeft België een Dichter des Vaderlands? Ja hoor, 12 gedichten over 2 jaar verspreid, 1 uitwisselingsproject, 3 taalgebieden en 1 vertalerscollectief maken deel uit van het project. Gisteren werd de nieuwe Belgische Dichter des Vaderlands Els Moors uit Poperinge aangesteld voor 2018-2019. Haar voorgangers waren Charles Ducal (Leuven) en Laurence Vielle (Brussel). Lees meer informatie en alle gedichten hier.
Enkele jaren geleden werd door Antwerpen de Nederlandse dichter-acteur, Ramsey Nasr, als stadsdichter geadopteerd. Ook hij brengt gedichten helemaal tot leven en hij heeft er zelfs een heel aantal verfilmd. Dichter draagt voor is een project van hem met zijn broer als cameraman waar je maar liefst 21 door hen verfilmde gedichten uit het Nederlands taalgebied kan terugvinden. Sterk werk!
Beleef de muziek van de poëzie met Ellen Deckwitz. Ze treedt op in Nederland met het programma Olijven moet je leren lezen (Stichting Brokken). Het is tevens de titel van haar boek , die ook wel omschreven wordt als een cursus genieten van poëzie. Als je poëzie wilt ontdekken is dit boek een prachtige bron. Het geeft je misschien net dat extra steuntje in de rug.
Ellen Deckwitz formuleert het zo:
“Dichten is met taal om zaken heen cirkelen die zich niet eerder in taal lieten vangen.”
Eén van haar tips: Als je pas begint met het lezen van poëzie, en je weet nog niet zeker wat je mooi vindt, neem je best eerst een bloemlezing ter hand. Ilja Leonard Pfeijffer nam deze traditie over van Gerrit Komrij: de eerste bloemlezing van zijn hand is uit sinds 2016: De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten. Je bent hier wel al even zoet mee: 1400 gedichten verspreid over 1483 pagina’s! Meander over deze bundel.
Ga ook eens naar Poetry Slam luisteren! Carmien Michels debuteerde net als Maud Vanhauwaert in het circuit, en nu is haar eerste geschreven poëziedebuut uit: We komen van ver. Het is prachtig om horen én zien. De NK Poetry Slam finale vindt plaats in Utrecht vrijdag 26 januari.
En Hebban en poëzie? Je komt het niet zoveel tegen. We Love Lit gaat daar wat verandering in brengen en in 2018 ook aandacht besteden aan poëzie. (Nvdr: Dit is geen belofte van het ganse team… )
Doe mee aan Gedichtendag!
Plak tijdens de Poëzieweek eens out-of-office poetry in je mailbox! Of vraag je werkgever wachtpoëzie te gebruiken in plaats van telkens hetzelfde muziekdeuntje. Zelf kan je op je gsm een gedicht als ringtone plaatsen.
Wil je liever zelf gedichten uit je mouw schudden? Sinds de komst van de sociale media worden er traditioneel op Gedichtendag vele gedichten gepost op Facebook, Twitter, Instagram...
Laat je gaan en doe mee!
Ook onder dit artikel en in onze Facebookgroep kan je een favoriet of eigen geschreven gedicht onder de aandacht brengen. Zo gingen verschillende creatieve Hebbanisten je al voor met een stapelgedicht. Enkele artikels met wat voorbeelden kan je onder andere terugvinden op de blog van Marieke en die van Tau. Die laatste toont ons ook hoe een stiftgedicht er uit kan zien. Ellen is zo’n creatieve Hebbaniste om jaloers op te zijn en riep tijdens volle Sinterklaasperiode enkele leesclublezers van het boek ‘Aantekeningen bij het verplaatsen van obelisken’ dan weer op tot het schrijven van Sint-gedichten, een puur Nederlandse traditie, waaruit enkele prachtige teksten vloeiden. Maar ook een haiku of een limerick is zeer zeker welkom! Wij zijn benieuwd naar jullie creaties!
Lees hier het eerste deel van ons 'Poëziedossier' met meer wetenswaardigheden over de Poëzieweek en het Poëziegeschenk!