Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Releases augustus

op 29 juli 2017 door

De start van een nieuwe rubriek: We Love Lit kijkt vooruit naar de releases van de aankomende maand! De leden krijgen de kans om een boek onder de aandacht te brengen waarnaar zij in het bijzonder uitkijken en geven daarbij een korte motivatie. En grijpen die met beide handen aan.

Guy
Het intieme vreemde
van debutante Jente Jong: ik moet en zal het gaan lezen. Ze houdt – net als ik – van het hartverscheurende verhaal van Een klein leven (Hanya Yanagihara).
Na het lezen van de indrukwekkende en mysterieuze openingszin van haar debuutroman was ik meteen betoverd en overtuigd om het boek te lezen:

“Ik sta op een bed met twee hemdjes in mijn handen, van mijn zoons die ik zojuist heb vermoord.”

Ja, dit maakt me nog niet een beetje benieuwd naar wat volgt… Volgens de auteur is het een verhaal over verlies, over het bijzonder onstabiele raakvlak tussen schijn en realiteit. Een hedendaagse tragedie? Wordt vervolgd!

Sigried
Ik kijk om verschillende redenen uit naar Ongemakkelijke mensen van Elly Biesters. De ouderwets aandoende cover viel me in de lijst met releases op omdat hij de titel helemaal lijkt te weerspiegelen. Het thema van dit debuut is niet het meest originele, maar maakt me niet daarom enorm nieuwsgierig. Hoe pakt Elly Biesters het verhaal aan van een meisje dat opgroeit in een kleine gemeenschap waarin mannen centraal staan? Zal ze erin slagen om het thema een originele invalshoek te geven? De preview is alvast veelbelovend: https://www.hebban.nl/artikelen/debutant-elly-biesters-week-van-de-debutant-2017

Helena
Alhoewel ik liever een roman dan een verhalenbundel lees, kijk ik toch uit naar Brood, zout, wijn van Vonne van der Meer. Nadat ik ooit De eilandboeken van haar heb gelezen, ben ik deze auteur blijven volgen. Haar boeken lijken heel eenvoudig, maar zijn bijzonder subtiel en vallen vooral op door hun perfect getekende karakters. In Brood, zout, wijn geeft Nele haar symbolische gaven.

“Brood, opdat je in dit huis gezondheid en voorspoed zult kennen. Zout, opdat je leven hier niet eentonig zal zijn. En de wijn heb ik er zelf bij bedacht."

Jan Stoel
De studente
van Elise Wuyts
Ik werd nieuwsgierig toen ik op de website van Uitgeverij Vrijdag dit las: Elise Wuyts is studente geneeskunde aan de Universiteit van Antwerpen. Ze houdt van Engeland, Oscar Wilde, de BBC-serie Sherlock, de morbide kant van de geneeskunde en verhalen vertellen. Door het interview op Hebban.nl  kreeg ik nog meer belangstelling voor Elises debuutroman. Ze schreef de eerste opzet toen ze 15 jaar wasDe Studente gaat over een ondoorgrondelijke, intieme relatie tussen een studente en de dokter, waarbij machtsspelletjes steeds de overhand nemen. Dan die openingszin:

"Dokters denken vaak van zichzelf dat er niets is waar ze niet goed in zouden zijn."

Dit boek wil ik lezen!

Nathalie
I
k ben niet zo van de nieuwe releases eerlijk gezegd. Dan ontdek ik weer een 'nieuwe' schrijver die ik nog niet ken maar die al wel langer schrijft, en begin ik zijn boeken te lezen, of ik heb er al oudere staan die opeens aan bod komen.
Als het dan toch 'moet', zet ik deze keer graag een 'debuut' in de kijker:

De studente van Elise Wuyts. Uitgeverij Vrijdag is snel één van mijn favoriete uitgeverijen geworden de laatste tijd. Ze combineren heerlijke debutanten (bv Joost van Driel, Zita Theunynk) met fantastische schrijvers die al wat langer bezig zijn (Erik Vlaminck, Fikry El Azzouzi, Kris Van Steenberge) Ik denk dan ook dat ze een neus voor kwaliteit hebben. De samenvatting en de dingen die ik al over dit boek las, spreken me enorm aan. Ik hou wel van dat harde morbide randje eraan ook. Er is een interview met haar hier op Hebban en je kan daar ook een sneak preview vinden van haar boek.

Harriet
Het boek waar ik naar uitkijk is Springbonen van Wanda Bommer. Een aantal jaren geleden las ik het boek Panorama West van deze schrijfster. Een vlot geschreven boek waarin ze op een zeer herkenbare manier problemen in een familie beschrijft en dat mengt met de nodige spanning.  Haar boek Bijvangst staat ook in mijn boekenkast. Het nieuwe boek Springbonen belooft naast de roadtrip door Californie weer de nodige spanningen binnen, in dit geval , een gezin. Dat Wanda Bommer deze problematiek op een goed leesbare en toch luchtige manier  kan beschrijven heeft ze laten zien in de eerdere boeken.

Laat wat mij betreft Springbonen maar komen!

Kris
Eind augustus verschijnt de tweede roman van Roman Helinski, De wafelfabriek bij zijn nieuwe uitgeverij Hollands Diep. Ik ontdekte deze schrijver toen zijn debuut Bloemkool uit Tsjernobyl enthousiast werd besproken in een Hebban-leesclub, die ik toen coördineerde (het eindverslag staat hier: https://www.hebban.nl/spot/leesclub-bloemkool-uit-tsjernobyl/nieuws/eindoordeel-15).

De vlotte, heldere vertelstijl van de auteur en de tederheid waarmee hij de personages neerzette zijn me bijgebleven. Roman Helinski was zelf ook heel actief betrokken bij de leesclub. Ik kijk dus zeker uit naar de opvolger De wafelfabriek, een boek dat volgens de catalogustekst gaat “over het gemak waarmee de massa te misleiden is, maar ook over de wens om misleid te worden.” Een wel zeer actuele thematiek, dus.

Natalie
In het overzicht van de boeken die in augustus uitkomen, valt mijn oog op het volgende boek De teerling is geworpen van de Franse filosoof Jean Paul Sartre.  Het is ook een toepasselijke titel, gezien mijn achternaam.

Een mooie uitgave van uitgeverij Meulenhoff. Ik heb van Jean Paul Sartre nog nooit iets gelezen en het boek dat 15 augustus uitkomt is een mooie gelegenheid kennis met hem te maken.  Ik zet het in ieder geval op mijn 'ik wil het graag lezen' lijstje.

Jan Koster
Zelfs een relatief stille maand als augustus belooft toch heel wat mooie boeken! De informatie op Hebban is helaas (nog) minimaal over mijn keuze doch de “roem” was al wat vooruitgesneld. Daarom geef ik zelf wat informatie

“In de tuin van de oude Elisabetta staat een abrikozenboom. Sinds de jaren veertig maakt zij marmelade van de vruchten. Telkens als zij een pot opent komen herinneringen naar boven: haar grote liefde Franz, haar dochter Esther en aan haar in Dachau uitgemoorde familie. Zij leeft teruggetrokken en heeft genoeg aan de stemmen uit het verleden. Als bij haar een onderhuurster intrekt, Pola, worden oude wonden opengereten”.

Deze omschrijving spreekt mij zeer aan en daarom kijk ik uit naar De abrikozenboom van Beate Teresa Hanika.

Ten slotte

  • Jan Stoel en Nathalie kijken naar hetzelfde boek uit. Toeval.
  • Er is veel variatie in de keuzes. Voor ieder wat wils.
  • Er zijn enkele debuten bij, en enkele (te) weinig bekende namen. Wij gaan niet voor de veilige keuzes blijkt wel.
  • De leukste motivering is van Natalie van de Teerling.  

Kortom: mooie tips van deze liefhebbers! Doe er je voordeel mee en laat je inspireren!

Wij vinden het erg leuk als je reageert en laat vooral weten of je iets hebt aan onze tips.
Heb je zelf een ander boek dat in augustus uitkomt waar je naar uitkijkt? Laat het weten.

Veel leesplezier!



Reacties op: Releases augustus

Meer informatie

Gerelateerd