Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Releases november

op 27 oktober 2017 door

Releases november 2017

Tien leden van We Love Lit noemen een boek dat in de komende maand verschijnt en waar zij het meeste naar uitzien.

Deze maand zijn er ineens twee boeken die meerdere keren worden genoemd:
Maar liefst door drie leden Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafon en door twee De pelikaan van Martin Michael Driessen

Het labyrint der geesten:

Sigried
Haar motivatie is zeer uitgebreid, in augustus heeft zij een blog geschreven voor WLL. Het heeft weinig zin om te proberen er iets aan toe te voegen, het spreekt geheel voor zichzelf https://www.hebban.nl/spot/welovelit/nieuws/het-vierluik-van-carlos-ruiz-zafn

Natalie
Naar 1 boek kijk ik reikhalzend naar uit en dat is het nieuwe boek van Carlos Ruiz Zafon - Het labyrint der geesten. De afsluiting van de vierdelige cyclus rond het Kerkhof der vergeten boeken.

Harriet
In de afgelopen jaren heb ik alle drie de boeken uit de reeks Het Kerkhof der Vergeten Boeken van verslonden. Het moge dus wel duidelijk zijn naar welk boek ik in november uitkijk. Het labyrint der geesten, het laatste deel van de reeks. Terug naar Barcelona en de boekhandel Sempere & Zoon, de mystiek en de spanning. Ik kan niet wachten.

De pelikaan van Martin Michael Driessen:

Gigi
Wederom heb ik me gebogen over de boeken die we mogen verwachten in de komende maand en wederom weet ik niet goed te kiezen uit het heerlijke aanbod. Vier titels bleven voor mijn ogen zwaaien en om aandacht vragen.

Uiteindelijk kies ik voor het boek waarbij de omslag me direct raakte. Ik heb het hier over De pelikaan van Martin Michael Driessen. Deze auteur won in 2016 de ECI literatuurprijs met zijn boek rivieren, een boek dat me geadviseerd werd in de boekhandel en dat ik hoog op mijn NTL lijst heb staan.

Ik kan dus niet oordelen over zijn schrijfstijl maar zijn boek verdiende een prijs, de omslag van zijn nieuwste trekt direct mijn aandacht en de informatie over het boek spreekt tot de verbeelding. De kabeltrein zie ik al helemaal voor me. De titel is voor mij nu nog een raadsel die mij erg nieuwsgierig maakt.

Kris
Eerlijk gezegd, vorig jaar rond deze tijd wist ik nog niet zo goed wie Martin Michael Driessen was, terwijl hij toch al meer dan dertig jaar cultureel actief is: als acteur, regisseur, vertaler en vanaf 1999 ook als literair auteur. Maar eind 2016 kon ik er niet meer omheen: een van mijn favoriete boekhandels, Boekarest in Leuven, lanceerde op eigen houtje een enthousiaste, overtuigende en goed onderbouwde promotiecampagne rond de novellenbundel ‘Rivieren’ en later dat jaar won Driessen met dit boek zomaar de ECI Literatuurprijs. En terecht: doorheen het boek slingeren drie mooie, symbolische, verhalende ‘rivieren’, die met een bijzondere kracht en schoonheid werden neergeschreven. Volgende maand, in november, verschijnt de nieuwe roman van deze auteur, De pelikaan, opnieuw bij uitgeverij Van Oorschot (dus ongetwijfeld met een alweer heel verzorgde vormgeving die mij gewoonlijk een nog fijnere leeservaring kan bezorgen; jawel, alle zintuigen spelen een rol, beste e-readers). Ik kijk dus in ieder geval uit naar deze “parabel van wederzijdse gebondenheid”.

De andere keuzes
Er zullen vast meer WLL leden zijn die uitkijken naar voornoemde boeken, ik (Jan K.) ben er één van, maar noemden andere boeken.

Guy
"Geen twee zonder drie… dit is zeker zo als het gaat over de Zuid-Koreaanse schrijfster Han Kang. Eerder las ik vol enthousiasme haar indringende romans Mensenwerk en De vegetariër. Waarom zou ik Wit, haar nieuwste, niet lezen? Staat hoog op mijn verlanglijst! Ze schrijft vlijmscherp en onverbloemd. De volgende zin uit de introductie wist me meteen leesgierig te maken: “Het zijn gedachten over een kleur, over de kracht en de kwetsbaarheid van de menselijke geest, en pogingen om nieuw leven te vinden in de as van vernietiging.”

Tevens las ik ergens dat dit boek autobiografisch en experimenteel zou zijn… Ja, dan word ik wel heel nieuwsgierig!"

Helena
Mijn oog viel op De erfgenamen van Ildefonso Falcones, bekend van De kathedraal van de zee en van Koningin op blote voeten. De erfgenamen is het vervolg op De kathedraal van de zee, maar kan ook op zichzelf gelezen worden. Tegen de achtergrond van het Barcelona uit de middeleeuwen vertelt Falcones het verhaal van twee vrienden, Hugo en Bernat. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld in een tijd waarin machtswisselingen, liefdesperikelen en andere intriges aan de orde van de dag zijn. Wederom genoeg ingrediënten om de lezer 650 pagina’s lang te boeien, vermoed ik.

Nathalie
In Mekka
van Kader Abdolah die na zoveel tijd van zijn familie te zijn gescheiden, eindelijk zijn moeder nog eens bezocht heeft, en daarover dit hoogst persoonlijke relaas heeft neergepend. Jammer genoeg ging dit niet in zijn thuisland Iran maar is hij in januari dit jaar afgereisd naar Dubai. Ik heb al een aantal boeken van deze man gelezen, en ik heb zeker een grote bewondering voor zijn on-Nederlandse taal die toch vele harten in Nederland en Vlaanderen heeft veroverd. 

Jan S.
Ik ben dol op debuten. September en oktober waren voor mij de maanden waarin ik me bezig hield met 'Sterker door strijd', de debuutroman van Julie van Mol. Dat boek speelt deels in Rotterdam en ik heb door dat boek de stad wat beter laten kennen.  Van Michelle van Dijk (1981), in 2000 de allereerste winnaar van 'Write Now' verschijnt in november Darko's lessen. Het is haar debuutroman.  De 20-jarige Darko is met zijn ouders vanuit Servië naar Nederland gekomen en heeft een relatie met Janna. "In deze rauwe roman wordt Darko volwassen in het heden van de Rotterdamse working class" staat te lezen op Hebban. Hopelijk kan ik met dit boek weer een ander aspect van Rotterdam leren kennen.

Jan K.
Ik kijk vooral uit naar Meteoor van Karel Capek. Een schrijver die ik al heel lang op het netvlies heb maar het is er nog steeds niet van gekomen om van hem een boek te lezen. Het moet nu maar gebeuren, Meteoor lijkt mij bijzonder interessant.

Ten slotte
Wij zijn uiteraard zeer benieuwd naar jullie reacties, laat gerust weten of wij je enthousiast hebben kunnen maken en vermeld dan welke boeken dat betreft.
Heb je zelf nog tips over romans die in de komende maand uitkomen, waarvan je eigenlijk vindt dat die hier ook hadden mogen worden genoemd, laat het gerust weten in een reactie.

Veel leesplezier!

 



Reacties op: Releases november

Meer informatie

Gerelateerd