Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We Love Lit - Eindejaarsspecial, deel 2

op 28 december 2017 door

2018: Koop lokaal en online! Denk aan de kleine uitgeverijen!

Vanaf 1 januari 2017 is We Love Lit bezig geweest het ambassadeurschap voor literatuur op Hebban vorm te geven. Het begon allemaal in Boekhandel Limerick in Gent. Wij kwamen daar met een groot aantal leden van We Love Lit bijeen. Boekhandelaar Gert Brouns vertelde over de typemachines van W.F. Hermans en we ontmoettentwee auteurs: Guy Prieels en Joost van Driel (die een dag later zijn debuutroman ‘In het Museum’ presenteerde). Het was het  begin van een heerlijk jaar vol interessante ontmoetingen. In het vorige artikel blikten twaalf auteurs en één boekhandelaar terug op 2017. In dit tweede artikel kijken ze naar 2018.

We Love Lit gaat in 2018 verder. Wij blijven de schrijvers die we dit jaar in de spotlight hebben gezet, volgen maar zullen in het nieuwe jaar ook weer verrast worden door nieuwe namen en genieten van prachtige literatuur.

4199509a17eddc0991b6bb3b8bc0d592.jpg

Vraag 4. Wat kunnen we van u verwachten in 2018?

Gert Brouns: “Ik heb plannen met de typemachines van W.F. Hermans en er zijn nieuwe projecten in voorbereiding. Eigenlijk nog net in 2017 hebben we, nét naast Limerick, een tweede winkel geopend: De Trein der Traagheid waar allerlei lees-en schrijfartikels verkocht worden zoals notitieboekjes, agenda’s, briefpapier, pennen, potloden, balpennen…maar ook leeslampen, boekensteunen, boekenrekken, leesfauteuils en waar je in alle rust iets kan drinken bij een goed boek, een schrijfopdracht of uiteraard een goed gesprek. https://www.facebook.com/DeTreinderTraagheid/

Alex Boogers: “Ik hoop dat ‘Onder een hemel van sproeten’ dan nog altijd zijn weg vindt naar de lezer. Ik gebruik de periode na verschijning van de roman meestal om het boek uit het hoofd te krijgen. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Een enkele keer trekt het mij zo diep naar beneden dat ik er lang over doe voordat ik daadwerkelijk weer opgekrabbeld ben. Ik moet het specifieke ritme van dat boek weer zien te verliezen. Voor mijn nieuwe roman zal ik op reis moeten naar de VS. Nu geloof ik sterk in de verbeelding, maar ik ontkom er niet aan om plaatsen te bezoeken die ik moet zien, voelen, ruiken. In 2018 zal er niets verschijnen, vermoed ik. Mijn nieuwe roman is nog maar net uit, en die volgde ‘Alleen met de goden’ op, en dat boek stamt uit 2015. Tussen die twee boeken zat een periode van bijna drie jaar. Ik geloof er niet in dat een schrijver daadwerkelijk tien jaar over een boek doet, tenzij er veel afleidingen en verleidingen zijn, of een persoonlijke crisis. Tegelijk moet je de roman die je net uit hebt en de roman die daarna weer zal verschijnen ook hun tijd gunnen. Een nieuwe roman komt altijd precies op het juiste moment, anders was het wel eerder of later verschenen. “

Guy Prieels: “In 2018 verschijnt bij VBK Houtekiet mijn negende roman  ‘BLUF’. Mijn uitgever is in elk geval enthousiast. Na ‘De Wraak van Meneer Jules’ opnieuw een grand cru in het misdaadgenre, mogen wij hopen.”

Joost van Driel: “De verschijning van mijn tweede roman, ‘Jaren van de tijger’, staat gepland voor voorjaar 2018. Ik ben druk bezig met de afronding van het manuscript. Een heel ander boek, heel anders geconcipieerd, maar hopelijk vindt het even enthousiaste lezers als  ‘In het museum’. Daarna las ik even rust in. Ik heb wel wat ideeën – verhalen, een roman – maar het is goed als die rustig uitkristalliseren.”

Patricia Jozef: “2018 begint voor mij met schrijftijd. De eerste stukken van een volgend boek zullen geschreven worden bij het begin van het nieuwe jaar. Als dat geen prachtige start is. Die romantiek hou ik graag nog even vast voordat het ploeteren begint. Ik neem me voor om een eerste versie van deze roman tegen het einde van 2018 klaar te hebben. Andere voornemens –meer sporten, opruimen, stoppen met vlees eten, meer slapen- verlies ik doorgaans gaandeweg. Maar dit moet lukken. De kiemen van een volgend boek dus.”

Bronja Hoffschlag: “Momenteel werk ik aan het laatste deel van mijn ‘Project X’-trilogie, dat in 2018 moet verschijnen. Daar heb ik een beetje een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant kijk ik ernaar uit om het af te sluiten, omdat er daarna weer ruimte komt voor andere boeken die ik nog graag wil schrijven. Aan de andere kant heb ik altijd moeite met het loslaten van mijn personages, dus dat eerste standpunt zal in de praktijk iets te optimistisch blijken. Verder ben ik teruggevraagd als tekstschrijver door de metalband Burning. Voor het debuutalbum ‘Nightmares’ uit 2016 schreef ik de teksten van ‘Razors and Reasons’ en ‘Anthem for the Lost Souls’. Nu voor het nieuwe jaar staat een super bijzondere EP op de planning. Helaas mag ik daar nog niets over zeggen, maar het wordt echt iets unieks.”

Lieke Kézer: Mijn nieuwe roman staat voor 2019 op de planning. Het aankomende jaar duik ik onder om te schrijven.”

Julie van Mol: “Er komen wat dingen aan waar ik nu nog niets over mag zeggen. Momenteel werk ik aan mijn tweede roman, tegelijk moet ik als alleenstaande freelancer marketing en communicatie ervoor zorgen dat de schoorsteen blijft roken. Van een verdienste van € 1,89 per verkocht boek – schrijvers in NL ontvangen 10- 15% van de verkoopprijs van hun boek – kan ik mijn hypotheek niet betalen.”

Jeroen Olyslaegers:Ik heb wel wat kunnen lezen en voorbereiden, maar nauwelijks kunnen schrijven, maar in 2018 komt daar verandering in, dan begin ik aan mijn nieuwe roman ‘WILDEVROUW’ die zich afspeelt in het Antwerpen van de zestiende eeuw.”

Wil Boesten: Voor 2018 zie ik uit naar de verschijning van de Thelen-vertaling maar vooral naar het schrijven van een nieuwe roman.”

Oznur Karaca: Ik ben nu bezig met een ‘project’, maar kan er niets over zeggen… Het wordt een beetje experimenteel.Het zou niet al te veel tijd in beslag mogen nemen, dan kan ik aan een nieuw boek beginnen in het voorjaar van 2018.”

Kris van Steenberge: “In 2018 zet ik vooral in op mijn derde roman waarvoor ik nu volop research aan het doen ben. Ik heb nog geen idee wanneer hij gepubliceerd zal worden. Een aantal personages zijn nog niet helemaal helder voor me. Ze hebben zich nog niet echt getoond, zeg maar. Verder blijf ik in de veilige omgeving van mijn bureau poëzie schrijven. Absoluut onvoorspelbaar om te bepalen wanneer die rijp genoeg zal zijn om helder daglicht te zien. En tussendoor schrijf ik ook kortverhalen die ik ooit nog eens wil bundelen.”

Jef Schokkaert: “Ik ben bezig om de blauwdruk van mijn nieuwe roman op punt te stellen. Het eigenlijke schrijven staat door een drukke agenda pas ingepland vanaf half februari. Ik droom ervan om hem nog binnen het volgende jaar af te werken, maar een klein stemmetje in mij zegt dat dat onrealistisch is. We zullen wel zien. Ik wil hoe dan ook doorheen het jaar wel een kortverhaal te publiceren. Ondertussen staat er ook een nieuw non-fictieproject op stapel dat ik zou begeleiden als eindredacteur, maar daarover vertel ik liever niet te veel voor het concreet is. En tussen dat alles hoop ik het concept van een televisieserie af te toetsen bij een scenarist en hier en daar nog wat copywritewerk te doen. Meer dan genoeg dus!”

Elise Wuyts: “Ik ben momenteel bezig met twee nieuwe projecten. Het ene is het eerste deel van een post-apocalyptische trilogie en het tweede is een hedendaagse roman. Geen van beiden zullen in 2018 al klaar zijn helaas, aangezien ik in juni afstudeer en nu al volop bezig ben met de laatste stages, examens en uiteraard solliciteren. Maar ik blijf wel vol enthousiasme verder schrijven, dus wie weet wat de komende jaren zullen brengen!”

 00ecf24841940c4a446cbf0f64bc0500.jpg

Vraag 5. Hebt u  een boekentip voor de Hebban-lezers om onder de kerstboom of aan het begin van het nieuwe jaar te lezen?

Gert Brouns: "Lanark’ van Alasdair Gray (Uitgeverij Koppernik)"

Alex Boogers: "Schrijver / journalist / biograaf Leon Verdonschot komt 22 december uit met zijn biografie ‘RICO’, over het leven van wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven. Daar ben ik zeer benieuwd naar. Michelle van Dijk heeft onlangs haar debuut gemaakt met ‘Darko’s lessen’. Ik ben er nog altijd niet aan toegekomen, vanwege lezingen en optredens, maar de schrijfster woont in Rotterdam en komt uit hetzelfde Naamloze Gat als ik, alleen daarom wil ik weten wat ze schrijft. Wie een boekhandel bezoekt en een boek koopt zou eigenlijk altijd ook een debuut moeten kopen. Je koopt het nieuwe werk van je favoriete schrijver én een debuut van een schrijver die je niet kent. Wie weet ontmoet je per ongeluk op literair gebied de liefde van je leven en koop je vanaf dat moment elk boek dat van zijn of haar hand verschijnt.”

Guy Prieels:  “Edouard Louis -  ‘Weg met Eddy Bellegueule’ (Top! Een ware ontdekking).”

Joost van Driel: "William Boyd', ‘Ordinary Thunderstorms’. Een spannend, origineel verhaal over een man die in Londen op de vlucht slaat. Of ‘Rivieren’ van Martin Michael Driessen. Heel elegant, helder geschreven. Van die laatste wil ik binnenkort ook nog ‘De pelikaan’ lezen.”

Patricia Jozef: “Oud en Nieuw, zou ik zeggen. Het blijft een goede mix. Vergeet klassiekers niet terug boven te halen (bijvoorbeeld Paul van Ostaijen) en lees ook sterke nieuwe pennen (bijvoorbeeld Lenny Peeters met ‘Dochter’ of Vincent Van Meenen met ‘Tuin’). Zelf ben ik ook erg benieuwd naar ‘De moord op Commendatore’ van Murakami en naar de nieuwe vertaling van ‘Les Liaisons Dangereuses’ (Riskante relaties), die zullen bij mij zeker onder de kerstboom liggen.”

Bronja Hoffschlag: “Ik vind het altijd lastig om boeken cadeau te geven, omdat smaak zo persoonlijk is. Of je moet toevallig ongeveer dezelfde smaak hebben als degene aan wie je het boek geeft. Als ik echt een aantal boeken moet noemen die geschikt zijn voor een breed lezerspubliek zou ik gaan voor ‘Amanda’ van Jelmer Jepsen, ‘Broedertwist’ van R.J. Ellory en ‘En Ik Herinner Me Titus Broederland’ van Auke Hulst. Alle drie zo ontzettend mooi en ook weer alle drie zo verschillend. En als je het moeilijk vindt om een boek voor iemand te kiezen, kun je natuurlijk altijd nog een leuke mok cadeau geven met een mooie of grappige boeken-gerelateerde quote of afbeelding. Ik krijg ze zelf ook regelmatig van lezers en ik ken eigenlijk geen enkele lezer die geen koffie- of theeleut is. “

Lieke Kézér: “Ik zal niet zo onbescheiden zijn door mijn eigen boek aan te raden. Lees de nieuwe Verbogt. Een gevoelige, melancholische roman.”

Julie van Mol: Heb ook eens aandacht voor boeken die  in eigen beheer of door een kleine uitgeverij uitgebracht worden. Ik noem ‘Eeuwig donker’ van Tjeerd Langstraat, ‘P.I.D’  van Bronja Hoffschlag en ‘Ik zag Menno’ van Sandra Bernart. De schrijvers hiervan moeten net als ik keihard knokken om ingekocht te worden door de boekhandel: grote uitgeverijen bepalen daar vooral het aanbod.”

Jeroen Olyslaegers: De eeuw van Charlie Chaplin’ van Matthijs de Ridder is een heerlijk boek dat je veel dieper doet nadenken over het werk van Chaplin en de manier waarop hij zijn tijd becommentarieerde.”

Oznur Karaca: “Sowieso alles van Sedaris! Misschien beginnen met ‘Me Talk Pretty One Day’. En voor de rest moet je vooral lezen waar je zelf zin in hebt, maar als ik zo eens de boekenkast in m’n gang bekijk,  zie ik een aantal hele fijne titels staan : ‘Vacation’  van Deb Olin Unferth,  ‘The Story of Forgetting’  van  Stefan Merill Block, ‘A Heartbreaking Work of Staggering Genius’ van Dave Eggers, ‘Running with Scissors’ van Augusten Burroughs en‘We Are All Completely Beside Ourselves’ van Karen Joy Fowler. Maar ook een graphic novel is de moeite waard, bijvoorbeeld de De ‘Blast’-reeks van Manu Larcenet en  De ‘Barefoot Gen’-reeks van Nakazawa (Zo goed! Lees ik om de twee, drie jaar opnieuw) of  ‘Blankets’  van  Craig Thompson."

Kris van Steenberge: “Leg nu meteen ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti onder de kerstboom, anders heb je écht niet het pakje van het jaar gekocht!”

Jef Schokkaert: Maar eentje? Dan kies ik voor ‘Een vrouw op de vlucht voor een bericht’ van Grossman. Een moeder die honderden pagina’s lang door de woestijn wandelt en over haar leven nadenkt. Vergis je niet op basis van deze pitch: het is onvoorstelbaar boeiend, meesterlijk geschreven en zo ontroerend dat de lezer moeiteloos in contact komt met de kwetsbaarheid van zichzelf en de andere. Een absolute aanrader voor iedereen die wil stilstaan bij waar je op dit moment in je leven staat en wat je nog wil bereiken in de weinige tijd die rest.”

Elise Wuyts: “’The Power’ is een boek dat iedereen gelezen moet hebben, vind ik. Het gaat uit van het idee dat vrouwen plots krachten beginnen te krijgen, waarbij ze elektriciteit kunnen opwekken en schokken kunnen toedienen. Het is geschreven als een geschiedkundig boek dat terugkijkt op gebeurtenissen 3000 jaar geleden, van wat wij herkennen als onze huidige maatschappij. Het kijkt naar de tien jaar die volgden op het ontstaan van deze krachten en volgt verschillende personages om wereldwijd de shift weer te geven van een mannenmaatschappij naar een vrouwenmaatschappij. Het is een ongelooflijk slim boek dat ons doet nadenken over het seksisme dat vandaag helaas nog steeds bestaat in de wereld, maar het geeft ook de boodschap dat feminisme draait om gelijkheid en niet om vrouwelijke dominantie. Dan vervang je tenslotte het ene kwaad door het andere. Het boek is nog erg lang blijven hangen bij mij.”

Vraag 6. Tot slot nog een hartenkreet?

Gert Brouns: Wel, ik hoop dat de lezers en volgers van Hebban vooral de weg naar de echte (onafhankelijke) boekhandel blijven vinden en dat ze goed beseffen dat platformen als bol, misschien in sommige gevallen wel makkelijk zijn, een absolute bedreiging voor de boekenliefhebber vormen. Zij hebben nl. helemaal geen boeken, gebruiken enkel een technisch platform, en investeren m.a.w. niet in auteurs, niet in socio-culturele activiteiten of verenigingen, hollen de maatschappij uit en hebben geen enkele interesse in wie de lezer is.  Koop dus lokaal, ook online!!!”

Joost van Driel:  “Al het beste toegewenst voor de toekomst… “

Patricia Jozef: “Ik heb begrepen dat het grootste deel van de Hebban en We Love Lit recensenten vrijwilligers zijn met een groot engagement voor literatuur, die al hun vrije tijd besteden aan lezen en bespreken van boeken. Aan hen mijn allerwarmste wensen.”

Bronja Hoffschlag:  “Graag wil ik alle medewerkers en lezers van Hebban fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2018 toewensen.”

Julie van Mol: “Voor het Nederlands MediaNieuws schrijf ik columns. Toen ik nog bezig was met mijn manuscript wist ik bijvoorbeeld niet dat uitgeverijen gemiddeld zo’n 800 scripts per jaar ontvangen en daarvan een of twee uitgeven. Dergelijke feitjes deel ik in deze columns en hoe ik samen met mijn uitgever mijn vak heb ingezet voor de promotie en verkoop van mijn roman. Ook opgedane ervaringen met lezers, landelijke en regionale media en boekhandels zijn te lezen: hartverwarmende en minder mooie.”

Lees hier  deel 1 van deze eindejaarsspecial. 

Artikel: Jan Stoel

Banners: Natalie v.d. Dobbelsteen



Reacties op: We Love Lit - Eindejaarsspecial, deel 2

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Alex Boogers

Alex Boogers

Alex Boogers (1970) debuteerde in 1999 onder het mysterieuze pseudoniem M....

Joost van Driel

Joost van Driel

Joost van Driel (Middelburg 1976) was als onderzoeker en docent werkzaam aan ver...

Guy Prieels

Guy Prieels

Guy Prieels was kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar. In 201 verschijnt b...

Patricia Jozef

Patricia Jozef

Patricia Jozef (België, 1975) studeerde af als schilder in Gent en als filosoof ...

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag

Bronja Hoffschlag (1981) woont in Rotterdam. Zij begon in haar tienerjaren ...

Lieke Kézér

Lieke Kézér

Auteur van de roman De afwezigen