Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We Love Lit was in Dordrecht

op 30 juni 2017 door

24 juni was het weer zover. De leden van We Love Lit hadden een tweede bijeenkomst gepland en wel in Dordrecht. Het programma was goedgevuld en leek op voorhand veelbelovend. Om te beginnen een gezamenlijke lunch, gevolgd door een literaire wandeling onder leiding van een gids en ten slotte een bezoek aan schrijver / vertaler Wil Boesten. Nou ja, niet helemaal ten slotte: de gezellige middag werd beëindigd met een borrel en hap op de plek waar we de middag begonnen.

Om maar met een disclaimer te beginnen: dit verslag is geschreven door Jan Koster, nieuwkomer in de groep, en het zijn deels persoonlijke indrukken.

Eerst het slechte nieuws, dan hebben we dat maar gehad: Guy moest wegens fysiek ongemak verstek laten gaan. Erg jammer, maar we hebben begrepen dat het inmiddels gelukkig weer beter gaat. Nog meer slecht nieuws: het weer zat tegen, de temperatuur was niet eens slecht, maar in weerwil van de verwachtingen is het de hele middag druilerig weer geweest. Het heeft de pret niet mogen drukken.

De lunch
Om 12.00 uur was volgens planning bijna iedereen present. Victor had onderweg wat moeite met van alles en nog wat, allerlei oorzaken van vertraging, maar ruim een uur later kon hij alsnog aanschuiven.
Er was geen agenda, doel was (nadere) kennismaking. De nieuwkomer werd aan een uitgebreid “verhoor” onderworpen, uiteraard. Aan alles was te merken dat het goed zat: goede lunch, geanimeerde sfeer, aan gespreksstof geen gebrek, maar wat wil je ook met mensen met een gedeelde interesse / verslaving, doch wel met verschillende smaken.
Klein hoogtepunt: het uitwisselen van boeken. Dan merk je weer vooral hoeveel boeken je niet kent en dat vooral tijdgebrek een grote gemene deler is.

De literaire wandeling
Rond half twee was het tijd om aan de literaire wandeling te beginnen, onder leiding van de bijzonder enthousiaste ex-Dordtenaar van de week Archie Wijngaarde. Rode draad: Top Naeff, (toneel)schrijfster, vertaalster, toneelcriticus. Bij de leden nauwelijks bekend, oh ja, weleens van gehoord, was de meest gehoorde reactie. We begonnen bij het huis waar zij jarenlang heeft gewoond en eindigden bij het speelgoedmuseum dat is gevestigd in het huis van haar jeugd.

Tussendoor kregen wij wat verhalen te horen over de geschiedenis van Dordrecht, het belang van de stad voor Nederland en wij kregen een en ander te horen over de stadswallen en het beulshuis.
Op literair gebied: een beetje Cees Buddingh, en iets meer de jonggestorven (lyrisch) dichter Jacques Perk, enigszins bekend van zijn sonnettenkrans Mathilde en als inspirator van de Tachtigers.
Verder stonden wij stil bij een beeld van de gebroeders De Witt waar de gids uitgebreid inging op hun betekenis voor de Nederlandse geschiedenis.
De gids zette ons af bij het huis van Wil Boesten, het verslag van dat bezoek volgt binnenkort.

Afsluiting
De middag was omgevlogen en het kon niet anders of daar moest nog een passende afsluiting op volgen. Op Sigried na, die nog een flinke reis voor de boeg had, eindigden wij de middag waar wij begonnen. Dit was vooral een gezellige brainstormsessie: ideeën over wat wij als club kunnen betekenen en over allerlei mogelijke artikelen vlogen over tafel. Leuke en interessante voorstellen die wachten op nadere uitwerking en invulling.
U hoort nog van ons!

En toen was de middag echt om en kwam er een einde aan een boeiende, interessante en bovenal zeer geanimeerde en inspirerende middag.

Dank aan degenen die het programma hebben voorbereid en ingevuld. Het smaakt naar meer!



Reacties op: We Love Lit was in Dordrecht

Meer informatie

Gerelateerd

Over