Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Over de leesclub - Deel I

op 19 november 2017 door

De leesclub heeft (of beter had) een beetje stoffig imago. Het cliché beeld was: een select clubje, meestal dames,  kwam op een vast moment  bijeen. Aan de hand van diepgaande vragen werd er over een boek gediscussieerd. Vaak waren het leesclubs die enkel literatuur lazen en bespraken.

Maar dat cliché beeld klopt helemaal niet. Vergeet dat cliché. Leesclubs zijn er in allerlei soorten en varianten. Dankzij de komst van het internet en de groei van sociale media heeft de leesclub een extra dimensie erbij gekregen.  We hebben naast de fysieke ook digitale leesclubs.

Wat zijn de voordelen en eventuele nadelen?

Neem mij als voorbeeld. Ik begeleid een fysieke leesclub en daarnaast heb ik voor Hebban al digitale leesclubs gecoördineerd. En uiteraard als deelnemer ook al meegedaan in verschillende Hebban – leesclubs!

Een fysieke leesclub heeft als voordeel dat je clubleden ‘live’ ontmoet. Bij een discussie zie je elkaar in de ogen en je hebt direct interactie. Mijn fysieke leesclub bestaat sinds 2002 en de groepssamenstelling is min of meer gelijk gebleven. In naam zijn we geen literaire leesclub, maar in de loop van de tijd zijn we toch meer literatuur gaan lezen dan andere genres. We kiezen met z’n allen het volgende boek dat wij gaan lezen en bespreken. En naast de leesclubontmoetingen organiseer ik ook andere activiteiten zoals samen een boekverfilming gaan bekijken of op een literaire stadswandeling gaan.

Als je deelneemt in de digitale leesclubs op Hebban, zie je elkaar niet ‘live’. De interactie met je leesgenoten is anders. Vaak lees met je onbekende lezers. Maar juist die diversiteit aan lezers maakt een digitale leesclub interessant. Een ander voordeel is dat je het te lezen boek gratis krijgt, mits je je aan de spelregels houdt. Nog een voordeel: je kan eens proeven bij een ander genre. Zo heb ik meegedaan in de leesclub met het SF boek Artemis. Bij een digitale leesclub worden  doorgaans geen andere fysieke activiteiten georganiseerd met uitzondering van de Elsschot-wandeling in Antwerpen.

Zowel bij mijn fysieke als digitale leesclubs  vind ik het voordeel dat je andere schrijvers leert kennen. Ook de leesclubdiscussies, of ze nu ‘live’ plaats vinden of digitaal, dragen bij aan een beter begrip van wat je leest. Vergeet ook niet de rol van de coördinator. Fysiek is het voor mij iets gemakkelijker om mijn leesclub te begeleiden. Ik heb wel een paar vragen in gedachten maar in feite komt de discussie vanzelf opgang.   Digitaal is voor mij best een uitdaging. Hoe betrek ik iedereen bij de club? Welke vragen ga ik ze stellen? Ga ik uit van de standaardvragen van Hebban? En ik hou scherp de reacties in de gaten.

Ik adviseer lezers die mee willen doen in een leesclub, dat je van te voren bedenkt welk soort leesclub je aanspreekt: fysiek of digitaal. Als je wil aanschuiven bij een fysieke leesclub, raadpleeg www.groeper.nl (voor NL), in bibliotheken of de website van Senia, voor oproepjes voor nieuwe leden.

Deelname in een digitale leesclub van Hebban is laagdrempelig. Kijk op de website bij Giveaways en je ziet meteen bij welke leesclub je kan inschrijven. Lees van te voren wel de voorwaarden.

~ Natalie ~

 WLL over hun leesclub

In het dorp waar ik woon, ben ik lid van een fysieke leesclub, bestaande uit acht vrouwen (heel bijzonder, mannen lijken daar toch minder mee te hebben).

Bij toerbeurt kiezen we een boek om te bespreken, vrijwel altijd is dat literatuur. Eén van de dames kiest consequent een thriller, maar ik vind het opvallend dat we daar op de één of andere manier heel snel over uitgepraat zijn. We komen iedere zes weken bij elkaar en beginnen de avond altijd met wat bijpraten hoe het met iedereen gaat. We kennen elkaar inmiddels al een aantal jaar, dus het sociale aspect speelt ook een grote rol. Tussen de leesclubavonden door gaan we wel eens naar literaire lezingen in een bibliotheek met diegenen die daarvoor tijd willen en kunnen vrijmaken.

In oktober zijn we met een aantal naar een lezing van Tommy Wieringa geweest bijvoorbeeld. Ik vind het van de leesclub erg prettig om een boek in één avond te bespreken en elkaar ook fysiek te ontmoeten. Daarnaast vind ik het erg leuk om regelmatig verrast te worden door een boek dat ik zelf niet gekozen zou hebben.

 ~ Helena ~

 In het voorjaar van 2016 heb ik me aangesloten bij een leesclub die samen komt in mijn  Merksemse districtsbibliotheek.

De leesclubs worden begeleid door André, een expert op vlak van literatuur en theater en dat voel je echt. Hij is fantastisch om naar te luisteren en een heerlijke verteller! Hij kan ook zeer goed reacties uitlokken, goede vragen stellen en luisteren. Voordat ik hier mee begon, liet ik het echter over me komen omdat ik niet wist wat ik er van mocht  verwachten en dit was dus een super toffe verrassing voor mij! Het wordt nergens te schools en het blijft ontspannend. Ik beschouw het als een mooie kans om aan een leesclub met een expert te kunnen deelnemen. Heel wat leesclubs draaien op enkel deelnemers en dit zou me ook wel bevallen maar nu kom ik van deze leesclub telkens naar huis met een zeer voldaan gevoel en een extra pakketje kennis over het boek én de auteur.  Het is een leuke groep met een goede mix van mannen en vrouwen, maar ik ben wel één van de jongste deelnemers, wat me ook helemaal niet stoort hoor. Sommigen ervan kennen elkaar wel maar grotendeels zijn het mensen die elkaar in de leesclub tegenkomen en bij de lezingen in de bibliotheek of al eens als klant in de wereldwinkel waar ik mee help.

Eén leesclub hebben we eens gedaan met de auteur erbij, namelijk met Erik Vlaminck omdat we toen zijn boek De zwarte brug bespraken. Ik herinner me dat nog goed omdat dit op mijn verjaardag viel vorig jaar! Ik had toen ook een grote zak ‘koffiekoeken’ bij om mee te trakteren. Erik Vlaminck is een schrijver die heel herkenbare volkse verhalen schrijft en ook nog eens een heel joviale man. We hebben ook telkens een bibliothecaris in ons midden, die ons toen wist te vertellen dat Vlaminck één van de meest geleende auteurs uit de Vlaamse bibliotheken is. Ook op andere momenten verrast hij soms met zijn cijfers. Wat ik heel sterk vond aan die keer met Erik Vlaminck, is dat hij bijna niet tussen kwam en enkel op vragen reageerde waar we toch meer van de auteur over wilden weten. Hij liet ook duidelijk blijken dat elke lezer van zijn boeken een eigen interpretatie maakt en dat hij daar helemaal geen probleem mee heeft. Hij is héél ‘easy-going’ en ook een fantastische verteller! Ik vond het een heel leuke verjaardag in ieder geval.

Het laatste 1,5 jaar bespreken we met de leesclub telkens het laatste boek van de auteur die de bibliotheek heeft kunnen boeken voor haar lezingen die ze om de 3 maanden organiseert. Deze lezingen staan open voor iedereen maar ik zie er meestal wel een aantal vaste bezoekers van de leesclub ook. De lezing en de desbetreffende leesclub vullen elkaar altijd goed aan om samen te doen ook. De leesclub komt ongeveer om de 2 maanden samen van september tot en met juni.

 ~ Nathalie ~

 Meer reacties van WLL-leden over Hebban-leesclubs lees je hier- Deel II



Reacties op: Over de leesclub - Deel I

Meer informatie

Gerelateerd