We Love Lit voorspelt de winnaar van de Libris Literatuurprijs
Welk boek gaat op 7 mei 2018 de Libris Literatuurprijs winnen, welke schrijver gaat met 50.000 euro en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom, naar huis. Amper 24 uur na de bekendmaking van de shortlist, wagen wij van WLL ons aan een voorspelling van het winnende boek. Dat dit een vrijwel onmogelijke opgave is, zeker als je nog niet alle boeken hebt gelezen, daar zijn we ons absoluut van bewust. Om toch een beetje beslagen ten ijs te komen, eerst wat feiten en trivia op een rijtje (voor wat het waard is).
Feiten:
- Het is dit jaar de 25ste keer dat de Libris Literatuurprijs wordt uitgereikt.
- Onder de genomineerde schrijvers bevinden zich dit jaar geen Vlamingen.
- Er is maar één vrouwelijke schrijfster genomineerd.
- Twee genomineerde schrijvers hebben eerder de Libris Literatuurprijs gewonnen, namelijk Tommy Wieringa, Dit zijn de namen (2013) en Ilja Leonard Pfeijffer, La Superba (2014).
- Twee van de genomineerden wonnen dit jaar al een prijs met hun boek: Marjolijn van Heemstra won de BNG Literatuurprijs (andere genomineerden waren Murat Isik en Arjen van Veelen) en Murat Isik won de Nederlandse Boekhandelprijs (andere genomineerden waren van Heemstra en Driessen).
- Drie genomineerde schrijvers zijn 40 jaar of jonger. Murat Isik (1977), Marjolijn van Heemstra (1981) en Arjen van Veelen (1980).
Trivia:
- De enige vrouw onder de genomineerden is een barones.
- Twee mannelijke genomineerden hebben een naam van een vrouw in de titel.
- Eén genomineerd boek heeft een titel dat prima in het thema van de boekenweek past.
Met bovenstaande in gedachten maakte ieder lid van WLL zijn of haar voorspelling, met de volgende waarschuwing in het achterhoofd: “resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”.
Ine: Ik heb van de shortlist (en van de longlist) enkel Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken gelezen, dankzij een hele fijne leesclub op Hebban trouwens! Een prachtboek dat ik vijf sterren gaf en meteen toen het uit was een tweede keer las.
Een heel goeie shortlist vind ik dit. Ik had heel erg gehoopt dat Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken erbij zou zijn. Ik had gehoopt, maar ook verwacht dat de grote namen Pfeijffer, Wieringa en Driessen erbij zouden zijn. Ze staan ook op mijn wil-ik-lezenlijst. En Pfeijffer hoorde ik zo machtig goed voorlezen uit Peachez op Saint Amour. Ook Wees onzichtbaar staat op mijn lijst, ik ben dus blij dat dit boek ook in de shortlist is beland. En we noemen hem, ken ik eigenlijk niet, boek noch auteur. Ik had eerder gehoopt op Harnas van Hansaplast of De mensengenezer. Maar de jury zal wel goeie redenen hebben voor deze top 6 en dus ben ik ook naar dit boek benieuwd.
Ook al las ik in mijn koffieprut dat Peachez, een romance de eerste plek haalt, ik duim voor deze mooie eindstand:
- 1. Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
- 2. Peachez
- 3. De pelikaan
- 4. De heilige Rita
- 5. Wees onzichtbaar
- 6. En we noemen hem
Helena: Van de Libris shortlist heb ik er drie gelezen: Wees onzichtbaar (gelezen met mijn fysieke leesclub in het dorp), De heilige Rita en Peachez, een romance. Het verbaast me dat dit laatste boek de shortlist gehaald heeft, ik vond het vreselijk pompeus en gekunsteld, het was niet aan mij besteed in ieder geval. Zet dat boek maar meteen op de zesde plaats zou ik zeggen.
De beide andere boeken die ik gelezen heb vond ik allebei prachtig. Als ik zou moeten kiezen zou Murat Isik op nummer één komen, Wees onzichtbaar vond ik echt een geweldig boek. Maar ja, dat vond ik ook van het boek van Tommy Wieringa, maar omdat hij de prijs al een keer gewonnen heeft, denk ik dat de gun-factor naar een ander gaat. Wieringa op twee dus. Daarna op drie het boek van Marjolijn van Heemstra, waar ik heel benieuwd naar ben en waar ik al veel goeds over gelezen en gehoord heb, en dat geldt eigenlijk in dezelfde mate voor het boek van Arjen van Veelen, dat ook genomineerd is voor de ANV debutantenprijs. Zodoende komt De pelikaan op vijf. Ik ben benieuwd hoe ik erover denk wanneer ik alle zes de boeken heb gelezen, want dat ben ik net als vorig jaar wel weer van plan.
Sigried: Ik had al een voorspelling gedaan welke 6 boeken genomineerd zouden worden voor de shortlist. En wat blijkt, ik zat er maar een boek naast. Het boek van Arjen van Veelen stond niet in mijn shortlist, de overige boeken wel. Dit is mijn top 6:
- 1. De Pelikaan
- 2. En we noemen hem
- 3. De heilige Rita
- 4. Peachez, een romance
- 5. Wees onzichtbaar
- 6. Aantekeningen over het plaatsen van obelisken.
Nathalie: Eén boek van de shortlist heb ik al gelezen en dat is De heilige Rita van Tommy Wieringa. Dat was een topboek natuurlijk, en die verdient het zeker in de shortlist te staan. Ik hoopte een beetje patriottistisch dat De mensengenezer van Koen Peeters het ook zou halen maar hij heeft gelukkig al enkele prijzen op zijn conto. Hoe goed de andere boeken zijn, weet ik dus niet. Hoewel, op Saint-Amour lichtte Ilja Leonard Pfeijffer een tipje van de sluier op over zijn Peachez. Dat boek en nog drie andere heb ik wel al om nog te lezen! Dat zijn daarnaast Wees onzichtbaar, De pelikaan en En we noemen hem. Ik kan dus ook niet naar eigen voorkeur een top 6 geven, maar op basis van populariteit en persaandacht dacht ik aan deze volgorde:
- 1. De heilige Rita
- 2. Wees onzichtbaar
- 3. Peachez, een romance
- 4. De pelikaan
- 5. En we noemen hem
- 6. Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
Jan: Een shortlist met zes boeken waarvan ik er (nog) geen één heb gelezen, maar waar er wel een aantal van op mijn leesplankje staan: De pelikaan van Martin Michael Driessen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en De Heilige Rita van Tommy Wieringa. Ik ben een Wieringa-fan en ik vond 'Dit zijn de namen' een indrukwekkend boek met een soort diaspora van vluchtelingen als thema. Ik heb genoten van de muzikaliteit van zijn taal en als je in de gelegenheid bent hem te horen voordragen dan snap je wat ik bedoel. In De heilige Rita gaat het vooral om wat er gebeurt als migranten neergestreken zijn in een dorp.
'De Pelikaan' heeft al op veel aandacht mogen rekenen, evenals het boek van Arjan van Veelen (dat ook nog eens genomineerd is voor de ANV Debutantenprijs). De bibliotheek van Alexandrië speelt daarin een rol. Die moderne bibliotheek van Alexandrië is de mooiste bibliotheek die ik ooit bezocht heb. Wat zou het mooi geweest zijn als die bibliotheek van de oudheid nog bestaan had. Ik ben erg nieuwsgierig naar het boek van de enige vrouw in het gezelschap vanwege het historische karakter van het boek.
Ik ben een slechte voorspeller. Ik hoop op Wieringa, maar de anderen zijn mij even lief. Ga ik er in slagen al deze boeken te lezen?
- 1. Tommy Wieringa
- 2. Martin Michael Driessen
- 3. Arjan van Veelen
- 4. Marjolijn van Heemstra
- 5. Murat Isik
- 6. Ilja Leonard Pfeijffer
Natalie: Mijn persoonlijke top 6. Lastig om een voorspelling te doen. Als eerste viel mij op dat er maar 1 vrouw staat op de shortlist en geen enkele Belgische schrijver. Van de zes genomineerde gun ik Murat Isik de Libris Prijs . Het is de eerste keer dat een Nederlandse schrijver, geboren in Turkije, genomineerd is. Zijn boek heeft de Boekhandel prijs 2018 gewonnen en de de NRC Boekenwedstrijd. Een goede kanshebber naar mijn idee. Mocht Wees onzichtbaar niet in de prijzen vallen, dan mag de prijs worden toegekend aan Arjen van Veelen. Zijn boek is al voor vele prijzen genomineerd en Aantekeningen over... heeft de BNG publieksprijs gewonnen. Het zou mooi zijn als hij met zijn romandebuut de Libris zou winnen. Mijn derde keuze is natuurlijk En we noemen hem.... Er zijn maar 3 vrouwen die de Libris ooit hebben gewonnen: Frida Vogels, D. Hooijer en Connie Palmen. Dus ja, waarom niet?
- 1. Wees onzichtbaar
- 2. Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
- 3. En we noemen hem
- 4. De pelikaan
- 5. De Heilige Rita
- 6. Peachez, een romance
Gigi: Ik heb nog geen enkel boek gelezen van de shortlist. Toch stonden vijf van de zes boeken op mijn verlanglijst. Hierbij heb ik een duidelijke nummer 1. De pelikaan. De andere boeken wil ik ook heel graag lezen. Mijn voorspellingen voor de top zes van de Libris Literatuurprijs. Ik heb hiervoor deels mijn glazen bol, deels koffiedik en deels recensies van andere mensen gebruikt om de volgorde te bepalen.
- 1. Ik denk dat De Pelikaan op nummer 1 staat. Eigenlijk allen maar omdat dit boek mij het meest aanspreekt.
- 2. Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken: goede verhalen over gehoord en het boek is anders dan andere boeken, kijk alleen al maar naar de titel
- 3. Peachez, een romance. Ik heb zo genoten van La superba. Dat was een heel bijzonder boek, ik denk dat Peachez net zo bijzonder is.
- 4. En we noemen hem is eigenlijk een goede kanshebber omdat het een buitenbeentje is. Het is iets minder bekend dan de rest. Toch komt dit boek bij mij op nummer vier. Ik zal er dus wel helemaal naast zitten.
- 5. Wees onzichtbaar is natuurlijk ook een grote kanshebber maar ik denk dat de andere boeken hem voorbij gaan. Waarom? Het stond zo in de sterren.
- 6. De heilige Rita, het boek wordt bejubeld, net als de auteur. Daarom is het te voor de hand liggend om dit boek uit te kiezen voor deze prijs. Daarom gok ik dat dit boek het niet wordt.
Harriët: Van de shortlist heb ik maar één boek gelezen namelijk En we noemen hem van Marjolijn Heemstra. Een fantastisch mooi boek wat voor mij vorig jaar ook een van de mooiste is die ik gelezen heb. Wat mij betreft is dit de winnaar al ben ik daar binnen WLL de enige in. De verdere volgorde heb ik een beetje af laten hangen van recensies, meningen van significante anderen en intuïtie.
- 1. En we noemen hem
- 2. Wees onzichtbaar
- 3. Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken
- 4. Peachez, een romance
- 5. De pelikaan
- 6. De heilige Rita
Wat voor ons de winnaars mogen zijn, is nu bekend. Mocht je zelf nog een van de genomineerde boeken willen lezen, schrijf je hier in voor één van de leesclubs van de Libris Literatuurprijs op Hebban.
Natuurlijk zijn wij ook erg benieuwd welke winnaar of top 6 jullie in gedachten hebben. Laat het ons vooral weten.
Harriët