Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We willen het even hebben over... Griet Op de Beeck

op 14 maart 2018 door

995a31893163125174fd3b374bf8d6bb.jpgGriet Op de Beeck (Turnhout 1973). In de boekenweek kan deze rubriek eigenlijk over niemand anders gaan dan de schrijfster van het boekenweekgeschenk, Griet Op de Beeck. Haar debuutroman werd meteen een bestseller, genomineerd voor de Ako Literatuurprijs en won de Bronzen Uil publieksprijs. Tevens is zij tweemaal genomineerd voor de NS Publieksprijs, in 2015 en 2016.

Biografie:

Griet Op de Beeck werd in 1973 in Turnhout geboren als de op één na jongste in een gezin van vijf kinderen. Zoals ze al in vele interviews heeft verteld, was haar jeugd niet gelukkig. Wel schrijft ze al vanaf jonge leeftijd veel verhaaltjes en later veel brieven naar haar zus die dan al op kamers woont. Ze gaat Germanistiek studeren in Antwerpen. Na de studie werkt ze al dramaturg bij theatergezelschappen en schrijft ze voor verschillende kranten grote interviews en columns. Ze is al 39 jaar als ze debuteert met haar roman Vele hemels boven de zevende (2013). Dat het schrijven van een boek voor haar niet vanzelfsprekend is maar de nodige moed kost, laat ze in menig interview horen. In het programma Zomergasten zegt de schrijfster hier over:

"Het is wel het engste wat u in uw leven kunt doen."

Griet Op de Beeck is een graag geziene gast in televisieprogramma’s, zo treedt ze onder andere op in De Wereld Draait Door en is ze  in 2016  te gast in Zomergasten. De “boodschap” die ze daar veelvuldig laat horen, is dat het leven maakbaar is of zoals haar motto op haar website:

"Het leven is van u."

 Haar boeken:

Vele hemels boven de zevende (2013) gaat over vijf personages die allemaal hun eigen verhaal hebben, bij elkaar horen, met zichzelf bezig zijn en vooral alleen zijn. Personages die worstelen met leven. Ze lijken er soms aan onder door te gaan, dan weer hun leven te herpakken. Ellende, tegenslag staan tegenover hoop en troost. De schrijfster toont de mensen in hun kwetsbaarheid.

In haar tweede roman Kom hier dat ik u kus (2014) weet ze die gevoeligheid voort te zetten. Hoofdpersoon is Mona, die op verschillende momenten in haar leven geportretteerd wordt. Ook hier gaat het om gewone mensen die beschadigd zijn en ook andere mensen beschadigen. De kracht van mensen om de rug te rechten komt in dit boek duidelijk naar voren.

In Gij nu (2016) een verhalenbundel en haar laatste boek Het beste wat we hebben (2017), kom je ook personages tegen die in de verdrukking raken. Ze staan alleen en moeten in actie komen. Ze moeten het heft in eigen hand nemen. Hier komt haar eigen motto weer duidelijk naar voren, immers “Het leven is nu.”

Deze week verscheen het boekenweekgeschenk Gezien de feiten, met als bijzonderheid dat het boekenweekgeschenk dit jaar ook voor het eerst in het Fries verschijnt. 

Films en toneel:

Het boek Vele hemels onder de zevende is verfilmd door Jan Matthys en is in november 2017 in première gegaan. Van dit boek is sinds kort ook een toneelbewerking gemaakt door Leon van der Sanden. Het stuk wordt geregisseerd door Ursel de Geer. Zelf bewerkt de schrijfster het eerste deel van Kom hier dat ik u kus voor het theater. Het wordt een monoloog uitgevoerd door een 11-jarig meisje. Van haar tweede en derde boek zijn de filmrechten inmiddels ook al verkocht.

Er is dus nog het nodige wat we van Griet Op de Beeck de komende jaren kunnen verwachten want naast de films is ook Het beste wat we hebben het eerste deel van een trilogie.

Wat hebben jullie gelezen of gezien van Griet Op de Beeck?

- Jan en Harriët -

 



Reacties op: We willen het even hebben over... Griet Op de Beeck

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien jaar la...