Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We willen het even hebben over... Jan Siebelink

op 11 januari 2018 door

8e554b95531b5d2d6163070356b54658.jpegJan Geurt Siebelink (1938) is al jaren een bekende naam in het Nederlandstalige literaire landschap. Zijn grote naamsbekendheid heeft hij vooral te danken aan de bestseller Knielen op een bed violen, waarvan er inmiddels al meer dan 800 000 exemplaren verkocht zijn. Met dit boek won hij in 2005 de AKO literatuurprijs en het boek werd verfilmd. Siebelink debuteerde in 1975 met Nachtschade en heeft sindsdien bijna jaarlijks een nieuw boek geschreven; zijn oeuvre omvat inmiddels tientallen boeken. Tijd dus, vond Helena van We Love Lit, voor een nadere kennismaking met het werk van deze auteur. (foto Sacha de Boer)

Biografie

Siebelink werd in 1938 geboren in Velp, waar zijn vader een bloemisterij had. Na de ULO werd hij onderwijzer en vervolgens via een avondstudie docent Frans. Tijdens zijn studie Franse taal- en letterkunde kwam hij in aanraking met het werk van de decadente fin-de-siècle auteur J.-K. Huysmans, een Franse schrijver met een Nederlandse naam. Diep onder de indruk van diens werk, vertaalt Siebelink één van zijn werken en wordt gegrepen door het schrijven. Na het inleveren van de vertaling schrijft hij dezelfde dag nog zijn eerste verhaal, dat de opmaat zal blijken te zijn van zijn debuut Nachtschade in 1975. Het werk valt op door zwartromantische motieven als verval, dood en religie. Siebelink gebruikt in zijn werk autobiografische elementen en schrijft over zijn jeugd, over scholen, over wielrennen, maar hij heeft ook historische romans en essays geschreven. Afgelopen jaar is hij herstellende geweest van een lichte beroerte en klachten van psychische aard. In februari hoopt hij zijn tachtigste verjaardag te vieren en verschijnt er een schitterende ode aan zijn 'stille plantenrijk’, de ziel van zijn schrijverschap, onder de titel De bloemen van Jan Siebelink.

Thema’s

Op zijn eigen website verwoordt Siebelink zijn opvatting over literatuur als volgt:

”Een aantal nauwelijks opvallende gebeurtenissen en feiten uit de werkelijkheid door de verbeelding en de betovering van de stijl tot iets groots transformeren – dát is voor mij literatuur. In mijn romans en verhalen gaat het altijd om gewone mensen, maar door intens licht op hen te laten vallen, komen ze los van de werkelijkheid en worden tot raadselachtige personages. Literatuur hoort mensen bijzonder te maken.”

Wat opvalt in het werk van Siebelink, is dat een aantal thema’s steeds terugkomt: ten eerste de kwekerij, die bijna een verpersoonlijking wordt van het verloren paradijs, ten tweede de vader, die een goddelijke ervaring heeft gehad maar die nooit begrepen zal worden door zijn omgeving en tenslotte het middelbaar onderwijs. Daarnaast lijkt Siebelink qua personages in zijn werk een voorkeur te hebben voor raadselachtige en krachtige vrouwelijke karakters en kun je vrijwel altijd lezen over de machteloosheid van de gevoelige of gekwelde helden ten opzichte van het onontkoombare noodlot.

Leestips

Knielen op een bed violen, het bekendste werk van Siebelink, vind ik inderdaad wel een aanrader. Het neemt echt een centrale plaats in binnen zijn oeuvre. Minder bekend is, dat dit boek samen met De overkant van de rivier en Engelen van het duister tezamen een soort trilogie vormt. In zekere zin past trouwens ook de in september 2017 verschenen roman De buurjongen in diezelfde reeks boeken; Henk Wielheesen, de hoofdpersoon van De buurjongen, is immers de buurjongen van de familie Sievez (uit Knielen). Dit boek werpt, zij het zijdelings, toch ook weer een mooie blik op het gezin Sievez. Datzelfde geldt voor Margje, het boek dat verder gaat waar Knielen stopte. Prachtig boek. Van zijn boeken die als thema onderwijs hebben, kan ik Suezkade aanbevelen, qua historische roman Margaretha en indien je graag een boek wilt lezen met een bijzondere vrouwelijke hoofdrolspeler kun je kiezen uit Het lichaam van Clara of Vera. Dat laatste boek heb ik onlangs herlezen en het is bijzonder hoe Siebelink erin slaagt om zo’n karakter neer te zetten; je zou haar bij wijze van spreken op straat kunnen aanwijzen wanneer je haar tegen zou komen. Ik kan me herinneren dat ik ooit De herfst zal schitterend zijn alleen op grond van de prachtige titel (nou ja, ik had natuurlijk ook gezien wie de schrijver was…) heb meegenomen uit de bibliotheek. Want welk boek je ook kiest van Siebelink, ze hebben allemaal zo hun eigen sfeer, die je, vind ik, nog heel lang bijblijft. Zijn er onder jullie ook fans? Laat gerust hieronder weten van welk boek jij genoten hebt!

- Helena -



Reacties op: We willen het even hebben over... Jan Siebelink

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Siebelink

Jan Siebelink

Jan Siebelink (1938) werkte als leraar Nederlands en Frans en studeerde in ...