5 manieren om je boekenkast in te richten
We kennen allemaal de struggle. De boekenkast. Hoe gaan we hem deze keer inrichten? Na alles geprobeerd te hebben blijft het er nog steeds wat saai uitzien. Of we hebben gewoon zo veel boeken dat ze allemaal niet meer staand in de boekenkast passen. Wat nu? Boeken wegdoen? Absoluut geen optie! Hieronder zijn wat mogelijkheden gegeven waarop je je boekenkast in kan richten. Is het niet om meer ruimte te creëren dan is het wel om je boekenverzameling er wat levendiger uit te laten zien.
1. Op alfabetische volgorde.
Wie kent deze techniek nou niet? Ik paste deze methode al toe toen ik heel jong was en slechts één klein boekenplankje in mijn kamer had met een paar boekjes. Je kan deze methode op verschillende manieren toepassen. Je kan je boeken sorteren op alfabetische volgorde van titel, voornaam van auteur of achternaam van auteur. Op deze manier komt er vaak automatisch variatie in de hoogte van de boeken. Ook de kleuren van de ruggen van de boeken staan door elkaar waardoor je een bom aan kleuren hebt.
2. Op hoogte.
Ook deze variant is zeer bekend. De bovenste plank heeft de grootste boeken. Vervolgens volgen kleinere boekformaten tot het kleinste boekje achteraan op de onderste plank. Omgekeerd kan natuurlijk ook! Met je hand over de bovenkant van de boeken te gaan om de hoogteverschillen te voelen. Voor sommige mensen is dat echt een genot (mezelf meetellend). Daarnaast kun deze methode ook combineren met de eerste. Uitgeverijen brengen vaak boeken uit die hetzelfde formaat hebben. Dan zou je binnen diezelfde hoogtes de boeken op alfabetische volgorde leggen.
3. Opstapelen
Uit persoonlijke ervaring heb ik geleerd dat je meer ruimte creëert als je je boeken in je boekenkast opstapelt. Normaal als je je boeken naast elkaar zet, blijft er nog een heel stuk ruimte over tussen de boekenplank erboven en het boek. Deze ruimte wordt opgevuld als je de boeken opstapeld, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere boeken. Sommige mensen vinden dit er heel mooi uitzien, andere mensen vinden dat het eruit ziet alsof iemand de boeken even snel in de boekenkast heeft gepropt.
4. Recentelijk gelezen.
Je kunt je boeken ook op volgorde zetten van wanneer je ze gelezen heb. Op dit moment is dat de methode die ik aanhoudt. Ik heb één boekenkast die al helemaal volstaat met boeken die ik gelezen heb. Deze staan voor een deel wel op volgorde wanneer ik ze gelezen heb, maar deels ook niet. Daarnaast heb ik ook nog een witte boekenkast en daar ben ik wel bezig om de boeken neer te zetten op volgorde van gelezen. Naar mijn mening is dit de manier waarbij je het minste moeite hoeft te doen.
5. De regenboogboekenkast
Althans, zo noem ik het. Je pakt je boeken en kijkt naar de kleuren van de ruggen. Daarna leg je de boeken op kleur en zet je deze boeken zo in je boekenkast dat het lijkt op een regenboog of op een ander patroon. De truc is om de kleuren van de ruggen van de boeken in elkaar over te laten lopen. Zelf heb ik het ook geprobeerd, maar ik vond dat mijn boekenkast daar een beetje te smal voor was. Het is wat werk, maar dan heb je ook wat!
Op welke manier is jouw boekenkast ingericht? Laat het ons hieronder in de comments weten!