Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy Reads: discussie Het Zomerhuis (Spoilers!)

op 04 augustus 2017 door

De eerste Buddy Read met Audrey en Iris is begonnen. Zij lezen Het Zomerhuis van Ann Brashares en laten jullie via dit artikel weten wat zij tijdens het lezen van het boek vinden. LET OP: dit artikel bevat spoilers! De einddiscussie die aan het einde van de Buddy Read online komt, bevat geen spoilers. Het Zomerhuis gaat over Sasha en Ray die samen drie halfzussen delen, maar zelf geen familie van elkaar zijn. Sasha's vader en Ray's moeder delen na de scheiding nog wel het zomerhuis, maar doen hun best om elkaar zo goed als nooit tegen te komen.

Door: Audrey en Iris

2 augustus hoofdstuk 1 tot en met 4:

Iris: Op dit moment vind ik het nog niet heel interessant en ben ik heel nieuwsgierig hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen. Persoonlijk spreken Sasha en Ray me nog niet zo aan. Vooral met Ray kan ik nog niet overweg. Hij klampt zich zo erg vast aan Sasha, terwijl hij nog nooit een woord noch geschreven noch gesproken met haar gewisseld heeft. Op mij komt dat een beetje ongeloofwaardig en overdreven over, vooral dat laatste. Wel ben ik nieuwsgierig geworden naar de drie halfzussen en hoop ik verder in het verhaal meer over hen en over hun ouders te weten te komen. 

Audrey: Ik ben het eigenlijk helemaal met Iris eens! Ik voel op dit moment nog net echt een connectie met een van de personages. Vooral Ray lijkt me een groot mysterie een een speciale jongen. Zoals Iris al zei, hij klampt zich zo ontzettend en onrealistisch vast aan Sasha. Ook vond ik het begin heel erg verwarrend! Dit gezin is zo speciaal. In de zin van: het heeft een ingewikkelde historie. Hopelijk wordt het allemaal wat duidelijker in de toekomst! Desondanks ben ik heel erg benieuwd wat dit boek zal brengen. Ik denk dat er nog heel wat geheimen in het verschiet liggen.

3 augustus hoofstuk 5 tot en met 9:

Audrey: Zoals ik gisteren al had gezegd, ik had wat moeite met de familiegeschiedenis te begrijpen. Na de nieuwe hoofdstukken te hebben gelezen, heb ik er toch wat meer duidelijkheid op. In deze hoofdstukken is er ook wat spannends gebeurd. Sasha en Ray ontmoeten elkaar én daar kijk ik al sinds pagina een naar uit. Het was een zeer rare, maar toch wel een geweldige ontmoeting. Ze hadden al een paar emails naar elkaar gestuurd, maar nu zien ze elkaar eindelijk. Daar ben ik zo blij om! Wat me bij deze hoofdstukken ook opviel, is dat ik echt mijn hoofd bij het boek moest houden. Brashares wisselt telkens van situaties en laat verschillende personages aan bod. Soms is dat een beetje verwarrend, maar ik hoop dat ik hieraan kan wennen.

Iris: Vergeleken met wat we gisteren lazen, ben ik het met Audrey eens dat het verhaal iets duidelijker is geworden, maar door de redelijk grote hoeveelheid aan personages die allemaal op een of meerdere manieren een connectie met elkaar hebben, is het nog steeds soms wel verwarrend. Ik ben nog steeds niet echt fan van het verhaallijn van Ray en Sasha. Het is heel voorspelbaar. Jongen ontmoet meisje en wordt verliefd. Het lijkt nu wel alsof ik alleen maar negatief over dit boek ben, maar dat is niet zo. De drie oudste zussen vind ik interessante personages en de scenes waarin Francis voorkomt zijn erg grappig. Tot nu toe is Het Zomerhuis erg vermakelijk, maar je moet je hoofd er echt wel bijhouden.

4 augustus hoofdstuk 9 tot en met 12:

Iris: Wat ik nu heel erg nodig heb is meer informatie. Er wordt haast niks gezegd over de tijd van de scheiding tussen Robert en Lila en ook niks over de relatie van Emma en Jamie. Ja, Jamie heeft Emma na een relatie van drie maanden ten huwelijk gevraagd. Ja, dat is zeker snel, maar je weet niet hoe hun relatie zich heeft ontwikkeld in deze drie maanden, waardoor je er in feite geen oordeel over kunt vormen. Er wordt alleen verteld over hoe Emma en Jamie elkaar hebben ontmoet en hoe hun relatie op dit moment is, maar verder weet je niks, nada, noppes. Daarnaast vind ik die Jonathan-gast nogal mysterieus en ik heb zo’n vermoeden dat er iets tussen hem en Lila is gebeurd of het nou na of tijdens het huwelijk van haar en Robert was.

Audrey: En toen kwam er iets helemaal onverwachts. Jamie vraagt Emma ten huwelijk... Ik had dat absoluut nog niet zien aankomen, vooral omdat het koppel nog niet zo heel veel besproken was in het boek, precies zoals Iris al zei. Ook vond ik dat wanneer Emma het YouTube-filmpje begon na te vertellen tijdens de scène echt erover. Niet dat het verkeerd was, maar eerder: moest dit nou precies zo'n filmpje zijn? Ook ben ik heel erg benieuwd naar wat Jonathan Dawnes zal brengen! Die heeft echt nog wat dingen te vertellen.

5 augustus hoofdstuk 13 tot en met 16:

Iris: Mijn vermoedens zijn op een hele vage wijze bevestigd. Jonathan en Lila deden nogal vaag toen Mattie hen elk apart vroeg of er wat gebeurd was tussen hun. Ze hebben niet direct geantwoord met 'ja', maar hun antwoorden doen je wel heel sterk denken dat er iets tussen de twee gebeurd is. Daarnaast had ik het niet zien aankomen dat Mattie wel eens de dochter van Jonathan en Lila kon zijn, maar dat ter zijde. Dit zou wel eens een indicatie kunnen zijn voor een plottwist later in het verhaal. Bovendien was voor mij de mooiste scène uit deze hoofdstukken het stuk waarin Mattie voor de TV hangt en Quin naar haar toekomt om Matties haar te vlechten. Matties tranen rollen over hun wangen. Ze zeggen niks, maar toch weet Quin Mattie te troosten. Waar ik inmiddels wel heel nieuwsgierig naar ben geworden, is hoe het verlovingsfeest van Emma en Jamie zal gaan verlopen. Het is dan de eerste keer in bijna twintig jaar dat de twee families zich tegelijkertijd op dezelfde plek bevinden en ik ben wel benieuwd hoe dat zal aflopen.

Audrey: Ik ben het helemaal met Iris eens dat ik het helemaal niet had zien aankomen dat Mattie wel eens de dochter kon zijn van de mysterieuze Jonathan en Lila. Misschien is dat wel omdat we in het begin van het boek niet echt een fysieke beschrijving van alle personages hadden gekregen. Ik zie in de toekomst wel een grote confrontatie aankomen (het verlovingsfeestje van Emma en Jamie). In de tussentijd moet Mattie haar gevoelens op een rijtje krijgen en dat is niet altijd makkelijk. Brashares is er echt wel goed in geslaagd om die op papier te zetten en net zoals Iris vond ik de vlechtscène tussen Mattie en Quinn echt heel ontroerend. Ook viel me in deze hoofdstukken op hoe close Ray en Sasha zijn geworden. Ik moet bekennen dat hun relatie misschien wel mijn minst favoriete is uit het boek.

6 augustus hoofdstuk 17 tot en met 20:

Iris: Zoals ik had verwacht zou het verlovingsfeest van Jamie en Emma veranderen in een chaos. Dat was ook niet te ontlopen met Robert en Lila die elkaar niet kunnen luchten of zien. Maar dat het zo'n donker randje kreeg zag ik niet aankomen. We weten nog niet wat er precies met Quin is gebeurd en of ze nog leeft of niet, maar de woorden van Evie voorspellen niet veel goeds. Ten slotte ben ik het met Audrey eens dat de relatie van Sasha en Ray mijn minst favoriete is uit dit boek. 

Audrey:

7 augustus hoofdstuk 21 tot en met 24:

Iris: "Echte tragedies gebeurden niet geleidelijk. Je werd er niet op voorbereid met voorboden, zoals in boeken en films. Ze culmineerden niet in geleerde lessen of een nieuw overzicht van normen en waarden. Echte tragedies gebeurden in vijf seconden, in vijf woorden." Dit is een citaat van Sasha aan het einde van hoofdstuk 20. Quin is dood en ik moet eerlijk bekennen dat ik alle vier de hoofdstukken aan één stuk door heb gehuild als een baby. In deze hoofdstukken ligt vooral de nadruk op het rouwproces van de beide families en het wordt heel mooi weergegeven dat verdriet mensen samen brengt. Voor mij was dit erg herkenbaar. Lila en Robert zijn kapot over de dood van hun dochter en dankzij wat duwtjes in de goede richting van Ray en Sasha, lukt het Lila en Robert te communiceren over de aanpak van de herdenking van hun dochter.

Audrey: Zoals Iris al zei, Quinn gaat dood. En ze gaat niet zomaar dood, ze gaat dood na een heel dramatisch verlovingsfeest. Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerst met heel veel ongeloof de zinnen las. Later voelde ik best wel veel verdriet omdat Quinn zo'n leuk personage was/is. Maar toen die wervelwind van gevoelens was gaan zakken, had ik iets van meh. Ook vond ik het maar niets dat Quinn moest sterven vooraleer de twee families de strijdbijlen neerlegden. Mijn ouders zijn zelf gescheiden en zeggen nauwelijks een woord tegen elkaar, dus ik snap het wel, maar ik vond het gewoon té. Net als de relatie tussen Ray en Sasha. Het is gewoon té. Snap je het?

8 augustus hoofdstuk 25:

Iris: Om eerlijk te zijn, heb ik dit hoofdstuk meteen na de andere vier hoofdstukken gelezen en heb ik niet gewacht tot de volgende dag. Het was een heel mooi einde waarin Emma en Jamie aankondigen dat ze in November heel klein gaan trouwen. De hele familie zowel de kant van Lila als de kant van Robert zitten samen aan tafel als Emma en Jamie binnenkomen. Mattie dacht in één van de voorgaande hoofdstukken dat die ene keer dat ze met z'n allen in het zomerhuisje zaten voor de herdenking een uitzondering zou zijn en dat ze daarna allemaal weer terug zouden gaan naar het verdelen van alles. Volgens mij had ze ongelijk en zijn de beide familie na de dood van Quin wel degelijk dichter naar elkaar toe gegroeid. Ik vond het alleen jammer dat Quin eerst moest sterven voordat dat kon gebeuren.

Audrey: Door Quinns dood is er zoveel gebeurd: de families zijn weer herenigd én iedereen zag plots al het slechte/goede van zichzelf in. Het laatste hoofdstuk was dan ook uiteindelijk wel een mooie afsluiter. Mattie (de barbiegirl) en de zus van Quinn, verandert door de dood van haar zus helemaal en die scène vond ik echt geweldig mooi beschreven. Ook komen Sasha en Ray bij elkaar omdat ze echt niet zonder elkaar kunnen. Ray houdt gewoon té veel van de geur van Sasha, zeg maar... Ik ben er nog steeds niet uit of ze nu seks hebben gehad of niet. Maar als ik alles mag samenvatten: het laatste hoofdstuk vond ik echt geslaagd.



Reacties op: Buddy Reads: discussie Het Zomerhuis (Spoilers!)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ann Brashares

Ann Brashares

Ann Brashares is een Amerikaanse auteur. Ze debuteerde in 2001 met haar roman Th...