YA Crime Event: YA Crime Queen Mirjam Mous
Zaterdag 23 oktober 2016 een dag om in je agenda te zetten! Het thriller festival in Zoetermeer en speciaal voor alle jonge (en oude) lezers hebben we het YA Crime Event! Een event kan nooit zonder de beste crime schrijvers van Nederland, waaronder natuurlijk Mirjam Mous! Deze auteurs staan de 23ste klaar voor jou! Als voorproefje op het event hebben wij Mirjam geïnterviewd.
De schrijfster
Mirjam Mous, wie kent haar nou niet? Deze 52-jarige schrijfster heeft al heel wat boeken op haar naam, maar het begon allemaal in Made, waar Mirjam opgroeide als enig kind. Toch verveelde ze zich nooit, want ze had natuurlijk boeken! Haar droom was om schrijfster te worden, maar dat heeft ze pas gerealiseerd na 20 jaar als lerares te hebben gewerkt. En gelukkig is haar droom uitgekomen want we kunnen niet zonder haar boeken! Mirjam probeert zo veel mogelijk mensen te inspireren om te gaan lezen, vooral jongeren vindt ze erg belangrijk. Daarnaast vindt ze het erg leuk om te reizen; sommige avonturen komen zelfs in haar boeken terecht!
Jeugdthrillers
Mirjam Mous heeft in de loop van de jaren vele boeken geschreven voor de jonge lezer. In de YA wereld staat ze vooral bekend om haar jeugdthrillers. Deze boeken zijn 2C, -haar nieuwste thriller- Virus, Test, Password, Vals Spel en natuurlijk Boy 7. Tevens is er een film gemaakt van Boy 7, die in 2015 uitkwam.
Het interview
Speciaal voor het YA event mochten wij Mirjam interviewen!
Een thrillerauteur schrijft over het algemeen over gruwelijke zaken. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik gebruik zelden gruwelijkheden om spanning op te roepen. Volgens mij zijn onzekerheid, dreiging, eenzaamheid en controleverlies veel effectiever. Ik haal inspiratie uit alle dingen die ik zelf meemaak, loop altijd rond met een onzichtbare camera op mijn hoofd. Verder put ik uit mijn eigen zwakheden, angsten en de donkere krochten van mijn zijn.
Waarom heb je voor het schrijven van thrillers gekozen in plaats van bijvoorbeeld romance of fantasy?
Ik schrijf niet alleen thrillers. Ik ben begonnen met boeken voor de basisschool. Boeken met veel vaart en humor, zowel realistisch verhalen als fantasy. En die schrijf ik nog steeds. Pas later ben ik ook 12+ boeken gaan schrijven. Zowel probleemboeken als meidenboeken. Jongens hebben me tijdens een schoolbezoek gevraagd om ook eens een thriller te schrijven. Dat werd Boy 7. Hiermee kreeg ik zo veel jongeren aan het lezen dat ik meer thrillers ben gaan maken. Maar ik schrijf nog steeds voor allerlei leeftijden en in allerlei genres.
Denk je van tevoren de plot uit of weet je nog niet wat er gaat gebeuren?
Ik verzin alleen een spannend begin. Wat er verder gaat gebeuren? Meestal heb ik geen enkel idee. Soms zitten er hooguit wat flitsen in mijn hoofd, maar dat wil nog niet zeggen dat ze daadwerkelijk in mijn boek terecht zullen komen. Het verhaal ontstaat al schrijvende. Ik word vaak beïnvloed door de actualiteit. Toen ik aan Virus begon, had ik bijvoorbeeld nog geen idee dat er een virus in het boek zou opduiken. Dat gebeurde pas toen in de echte wereld de vogelgriep uitbrak en het ebolavirus zich verspreidde.
Hoe zou je het vinden als jouw boek verfilmd zou worden? Welk boek zou dit dan zijn en wie zouden de hoofdpersonen vertolken als jij dit zou mogen zeggen?
Boy 7 is twee keer verfilmd. Dat vond ik geweldig. Het zou te gek zijn als ik het nog een keer mee zou mogen maken. Ik zou voor Virus kiezen omdat ik daar de meeste sfeerrijke, mooie of juist dreigende beelden bij zie. Maar de hoofdpersoon Kris heeft het syndroom van Gilles de la Tourette, dus dat is erg lastig voor een acteur. Misschien een nog onbekend talent, een jongen die echt Tourette heeft? En misschien kan Matthijs van de Sande Bakhuysen dan Hopper spelen, want ik vond hem ook erg goed als Boy 7.
Hoe ziet jouw schrijfplek eruit?
Ik woon in een herenhuis en heb een fijne, hoge schrijfkamer met schuiframen. Voor het raam staat een boom, binnen een grote tafel met daarop mijn computer. Aan de muren hangen posters van de verfilmingen en theatervoorstelling van Boy 7. Ik zit tussen mijn boeken, in de kast staat van elke druk een exemplaar. Er is ook een bank, waar ik soms op ga liggen als ik het even niet meer weet. Ik schrijf nooit ergens anders dan thuis en heb graag dat het doodstil is.
Doe je veel research voor het schrijven van een boek?
Dat hangt af van het verhaal. Van te voren zoek ik nooit iets op, maar soms kom ik al schrijvende dingen tegen waar ik meer van moet weten. Ik vind de meeste informatie op internet, maar voor mijn boek 2C heb ik bijvoorbeeld een touringcarbedrijf bezocht om met eigen ogen te zien hoe en waar je een bom in een bus zou kunnen verstoppen.
Wat is jouw favoriete boek aller tijden?
Vernon God Little (van DBC Pierre), omdat het zo beeldend geschreven is en vanwege de schrijnende humor.