Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

4 op een rij - Breath Clouds

op 02 april 2019 door

Wie een Hebban-boekenblog heeft, kan geregeld een boek aanvragen als boekenbloggersklus.
De enige voorwaarden zijn dat je een Hebban-blog hebt die minstens drie maanden actief is en minimaal vijf (actuele) artikelen telt. Voor de geïnteresseerden: momenteel worden er geen boeken aangeboden, maar eens er terug boeken beschikbaar zijn dan vind je hier een overzicht.
Normaal gezien kan je slechts 1 boek per keer kiezen en krijg je na ontvangst 1 maand de tijd om het boek op je blog te bespreken.

Eind februari lanceerde Debbie echter een speciale oproep.
Uit een hele lijst van boeken mocht iedere Hebban-blogger 5 titels kiezen, waarvan er dan 3 effectief zouden opgestuurd worden zoveel mogelijk rekening houdend met de opgegeven keuzes. Uitzonderlijk werd de termijn om de artikels te publiceren ook verlengd tot 3 maanden.

Hoewel ik een stormloop aan reacties had verwacht, bleken er uiteindelijk maar 4 bloggers gereageerd te hebben, namelijk:
Met als gevolg dat we allen 4 à 5 boeken toegestuurd kregen.

Deze bijzondere boekenbloggersklus verdient een speciaal concept en dat is geworden: '4 op een rij'.

Dit leek me wel gepast, aangezien we:
  • met 4 deelnemers zijn
  • ieder minstens 4 boeken hebben gekregen

Daarom zet ik deze viervoudige trend verder en zal ik:
  • gedurende 4 opeenvolgende dagen telkens een artikel plaatsen waarin één van de boeken besproken wordt
  • in elk artikel 4 redenen geven waarom je dit boek zou moeten lezen
  • beginnen bij het boek dat op de 4e plaats belandde, om dan één voor één de podiumplaatsen bekend te maken
  • op 1 april het startsein geven, zodat het laatste artikel verschijnt op - je kan het vast al raden - 4 april



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg



Het tweede boek dat in deze artikelreeks besproken wordt, is Breath Clouds van Willem Janssen.

b31e65a398703040286dcc18ededcf6a.jpgWillem Janssen (1978) is a Dutch musician, poet and teacher of Dutch as a Second Language.

This is his English poetry debut Breath Clouds. Next to this bundle, he simultaneously released a collection of his Dutch poetry by the name of Ademwolken. Together, these two bundles form a tangible result of an intensive 365-day challenge, in which Janssen posted one spoken word video online every day. All 365 videos, produced by Frans van Gastel (You Echo), can be found at www.breathclouds.com.

Breath Clouds are mostly short poetic observations. Sometimes cheerful, but more often of melancholic nature. Janssen’s style is both clear and concise. The following ‘breath cloud’ might be a good example of what he’s trying to achieve through his poetry:

Strive to combine

I strive to combine
Content with a strong punch line
It would really make me sick
If I’d continue for the sake of it
And add words that no one needs
Just to satisfy my greed.

Cover design: You Echo
Photo on back cover: Teis Albers



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

4 redenen waarom je dit boek zou moeten lezen

b4127a4df13f2efa6bb193d5f68a3018.jpgPoëzie-debuut
Ben je een liefhebber van poëzie? Dan is het altijd fijn om met nieuwe stemmen in het wereldje kennis te maken. Willem Janssen is musicus, poëet en NT2-leerkracht. Zijn alter ego's zijn Clemm en Meneer Janssen. Kom je graag meer over hem te weten? Klik dan hier


d8733fe3c65097eb96560d2bde394a73.jpgTwee-eiige tweeling
Heel origineel is dat deze Engelstalige dichtbundel ook een Nederlandstalig broertje heeft! De gedichten uit beide bundels zijn volledig verschillend en dus geen loutere vertaling van elkaar.
De Nederlandstalige gedichten werden gebundeld onder de titel Ademwolken. Joëlla besprak dit boek op haar blog en hier kan je lezen hoe haar dit bevallen is.


d08dd6a4d2d86517a4b2332bd0e3f4d1.jpgIntrigerend
De donkere cover trekt meteen de aandacht met zijn sierlijke ademwolken.
Willem Janssen vermeldt op zijn website dat het Engels en het Nederlands geen standaardwoord kennen voor 'uitgeblazen adem die te zien is in koude lucht' en hij hoopt dan ook dat naar aanleiding van deze dichtbundels deze termen in het woordenboek zullen terechtkomen.
Voor de geïnteresseerden heb ik een artikel gevonden waarin iets meer verteld wordt over ademwolken (blijkbaar soms ook adempluimen genoemd) en het gebruik van deze term.


a8159170415fcbb9ba972d65ceed90bb.jpgFilmproject
Dit project is meteen groots aangepakt. Niet alleen verschenen er tegelijkertijd een Engels- en een Nederlandstalige dichtbundel, maar voordien werd er ook gedurende 1 jaar dagelijks een filmpje gepost waarin de auteur één van zijn gedichten voordraagt. Deze filmpjes kunnen bekeken worden op de website https://ademwolken.nl/ (er bestaat ook een Engelstalige versie).

Hier alvast een voorsmaakje:



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg


Mijn leeservaring

Het totaalconcept vind ik héél origineel gevonden: een Nederlandstalige én een Engelstalige dichtbundel (met verschillende gedichten, dus geen vertalingen) én 365 videofilmpjes waarin telkens één van de gedichten voorgedragen wordt. Dit moet ongelofelijk veel werk zijn geweest en verdient dus zeker een pluim!

Hoewel ik hou van de Engelse taal en van mooie gedichtjes (al dan niet rijmend), moet ik echter met spijt in het hart toegeven dat Breath Clouds mij niet echt kon bekoren.
Al te vaak kreeg ik een belerend gevoel. Vermoedelijk was dit niet de intentie van de dichter en mogelijk voelt een andere lezer dit ook helemaal niet zo aan. Maar mij ontnam het een deel van het leesplezier.
Hoewel ik rijm zeker niet noodzakelijk vind om een gedicht mooi te vinden, verwacht ik wanneer er toch gebruik van gemaakt wordt dat er ook een goed ritme in zit. En daar liep het naar mijn gevoel te vaak mis. Ofwel werden stukken mét en zonder rijm door elkaar gebruikt in éénzelfde gedicht, wat me vaak met een onbevredigd gevoel achterliet. Ofwel werd er consequent rijm gebruikt, maar leek er vaak iets te wringen aan het metrum.
Hoewel sommige gedichten mij iets beter bevielen, had ik nooit echt een 'wauw'-gevoel.

Laat dit je echter vooral niet tegenhouden om deze dichtbundel zelf te ontdekken!
Smaken verschillen nu eenmaal en poëzie is iets heel persoonlijks.
Dat blijkt o.a. ook uit de boekenbloggersklus van Guido Goedgezelschap van enkele weken geleden.

Wil je een voorsmaakje van de gedichten uit Breath Clouds?
Dan kan je eens bladeren in het inkijkexemplaar of de Engelstalige gedichten beluisteren op www.breathclouds.com.

Ben je meer geïnteresseerd in de Nederlandstalige gedichten van Ademwolken?
Ook van dit boek bestaat er een inkijkexemplaar. Natuurlijk kan je ook de Nederlandstalige gedichten beluisteren op https://ademwolken.nl/.



Reacties op: 4 op een rij - Breath Clouds

Meer informatie

Gerelateerd

Over