4 op een rij - Meer dan dit
De enige voorwaarden zijn dat je een Hebban-blog hebt die minstens drie maanden actief is en minimaal vijf (actuele) artikelen telt. Voor de geïnteresseerden: momenteel worden er geen boeken aangeboden, maar eens er terug boeken beschikbaar zijn dan vind je hier een overzicht.
Normaal gezien kan je slechts 1 boek per keer kiezen en krijg je na ontvangst 1 maand de tijd om het boek op je blog te bespreken.
Uit een hele lijst van boeken mocht iedere Hebban-blogger 5 titels kiezen, waarvan er dan 3 effectief zouden opgestuurd worden zoveel mogelijk rekening houdend met de opgegeven keuzes. Uitzonderlijk werd de termijn om de artikels te publiceren ook verlengd tot 3 maanden.
Hoewel ik een stormloop aan reacties had verwacht, bleken er uiteindelijk maar 4 bloggers gereageerd te hebben, namelijk:
- Inge: Lezen, leven en leesclubs
- Wendy: De kleine wereld van Wendy
- Hetty: Ketting van mooie woorden
- ikzelf: World of Tau
Dit leek me wel gepast, aangezien we:
- met 4 deelnemers zijn
- ieder minstens 4 boeken hebben gekregen
Daarom zet ik deze viervoudige trend verder en zal ik:
- gedurende 4 opeenvolgende dagen telkens een artikel plaatsen waarin één van de boeken besproken wordt
- in elk artikel 4 redenen geven waarom je dit boek zou moeten lezen
- beginnen bij het boek dat op de 4e plaats belandde, om dan één voor één de podiumplaatsen bekend te maken
- op 1 april het startsein geven, zodat het laatste artikel verschijnt op - je kan het vast al raden - 4 april
Het boek dat het rijtje afsluit, is Meer dan dit van Vian Moo.
Gedichten met een hoog 'er is meer'-gehalte. Meer tussen hier en daar. Vian Moo schrijft over de lijntjes die we onderling kunnen hebben, over 'meer dan' toeval en in het moment zijn.
Dit alles in haar eigen kenmerkende stijl: optimistisch, licht en luchtig.
De wortels van Vian Moo (1961) liggen in het land van Cuijk. Ze schrijft voor de schoolkrant en wint de gedichtenwedstrijd 'Mens en boek'. In 1985 ligt haar debuutbundel 'Van de drup in de regenboog' in de regionale boekhandels.
Ze verandert van woon- en werkomgeving en ontdekt het Poëziecafé in Wijk bij Duurstede. Daar draagt ze haar korte, rake gedichten voor. In 1990 wordt 'Om het even' ten doop gehouden.
Met tussenpozen blijft Vian in haar vrije tijd gedichten schrijven. In 2014 vindt de themabundel 'Doggy talk' zijn weg naar de boekenplank van de hondenliefhebber.
Inmiddels brengt ze haar avondvullende programma 'Cocktail' (2016) op de planken. Een verrassende mix van anekdotes, bugelklanken, gedichten en luisterliedjes.
Nu is er meer, 'Meer dan dit' (2017). De bundel waarin lichtheid en verdieping elkaar weten te vinden. Tussen lege regels.
4 redenen waarom je dit boek zou moeten lezen
Origineel
Het begint al bij de naam Vian Moo. Is het je opgevallen dat dit de fonetische weergave is van het Franstalige la vie en mots? Ricky Van Dijk heeft oog voor detail en is creatief en dat weerspiegelt zich dus ook in haar auteursnaam.
Maar ook haar gedichten vormen een originele mix van luchtigheid en toch diepgaande gedachten.
Less is more
Vian Moo zegt het zelf: "Mijn taalkracht zit in het schrappen."
Dat komt niet alleen tot uiting in de gedichtjes zelf, maar ook in hun visuele weergave. De bladspiegel die in dit boekje gehanteerd wordt, is zeer minimalistisch: enkel op de rechterbladzijde staat er tekst afgedrukt en steeds betreft het slechts 1 gedichtje. Enerzijds zou je kunnen denken dat dit bladverspilling is (heel eerlijk? dit was mijn allereerste gedachte), maar anderzijds zorgt dit er wel voor dat je de tijd neemt om elk gedicht op je laten in te werken (dit was meteen mijn volgende gedachte toen ik de gedichtjes één voor één begon te verkennen).
De lengte van de gedichtjes is steeds zeer kort: tussen 2 en 8 regels. Maar vaak zitten er zó veel gedachten in vervat (zowel in de woorden als vooral ook tussen de regels) dat je het idee krijgt dat je een heel verhaal gelezen hebt. In dat opzicht doet het mij enorm denken aan de six-word stories waarvan degene die vaak aan Hemingway toegeschreven wordt één van de bekendste is: "For sale: baby shoes, never worn".
Dubbele bodems
Ondanks de (ultra)korte lengte van de gedichtjes, wordt er heel vaak speels gebruik gemaakt van meerdere betekenissen. Hierdoor kan elke herleesbeurt je iets nieuws brengen en is het een dichtbundel die je kan lezen en herlezen en waar je steeds nieuwe lagen kan in ontdekken.
Kleine dingen
De kleine dingen in het leven krijgen van Vian Moo de aandacht die ze verdienen en schitteren in hun eenvoud en schoonheid. In die zin lijken de gedichtjes als het ware momentopnames - zelfs bijna mentale foto's - van alledaagse gebeurtenissen.
Deze bundel vormt een vrolijke ode aan het leven.
Mijn leeservaring
Heel enthousiast en met hooggespannen verwachtingen begon ik aan dit boek.
Niet altijd makkelijk voor een auteur om zulke verwachtingen in te lossen.
Maar Vian Moo slaagt er met glans in!
Origineel, luchtig, herkenbaar, to-the-point, grappig, ... zijn slechts enkele manieren om haar gedichten te beschrijven.
Steeds weet ze mijn aandacht vast te houden en mij laten weg te dromen.
Zonder twijfel 5* waard!
Benieuwd geworden?
Neem dan gauw een kijkje op de website www.fijnzinnigeteksten.nl
Je kan er enkele gedichtjes van Vian Moo lezen en zo ontdekken of haar stijl jou ook kan bekoren.
Enkele van mijn favorieten zijn 'Energiefrequentie' (dat je ook in de bundel Meer dan dit terugvindt) en 'Vreemdeling' (onlangs maakte ik deze situatie nog mee aan de kassa in de supermarkt en wat is het hier heerlijk verwoord).