Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bibliotheekboot

op 18 augustus 2019 door

Heb je je al eens afgevraagd hoe mensen in afgelegen gebieden aan nieuw leesvoer geraken?
Eén van de mogelijkheden is via een bibliotheekboot.
Vandaag laat ik je enkele van die bijzondere boten ontdekken die wereldwijd ingezet worden om boeken tot bij de mensen te brengen!

Mijn zoektocht begon toen ik het voorwoord las van het boek Buitengewone Bibliotheken dat ik gevonden had op de Lannoo boekenmarkt in Mechelen.
Meteen was mijn nieuwsgierigheid gewekt toen ik las over het bestaan van boten die als bibliotheek fungeren.
Hoewel ik in dit boekje had kunnen bladeren om te zien waar je zulke bibliotheken kan vinden, besloot ik onmiddellijk eens te gaan surfen op het wereldwijde web en te zien welke boten ik op die internationale wateren tegenkwam.

e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg


In Europa worden bibliotheekboten voornamelijk in Scandinavië ingezet.


Zo heb je de 'Bokbåten' in Noorwegen.

Voor de Noorse kust liggen enkele eilandjes die vooralsnog enkel per boot bereikbaar zijn, zeker tijdens de winter. Aangezien ze te klein zijn om een eigen bibliotheek open te houden, hebben bibliothecarissen op het vasteland de oplossing gevonden: de bibliotheekboot oftewel Bokbåten.

In september 1959 was de eerste Noorse bibliotheekboot 'Abdullah' een feit. De naam verwees naar een sigarettenmerk als herinnering aan zijn verleden in de tabakshandel. Het succes was overweldigend: op anderhalve maand tijd werden er 150 gehuchten aangedaan en maar liefst 7.000 boeken uitgeleend!

Aangezien men de mensen ook een cultureel programma wou aanbieden, werd de boot in 1962 vervangen door een groter exemplaar, namelijk de 'Fjord Guide'. Mensen konden nu aan boord ook naar een film of een show komen kijken of zelfs een auteur ontmoeten.

In 1963 ging de Noorse regering nog een stapje verder en gaf ze de opdracht om de 'Epos' te bouwen, een bibliotheekboot met 2 à 3 bibliothecarissen en steeds zo'n 6.000 boeken aan boord. Vaak varen er ook mensen mee die acts opvoeren voor de kinderen: clowns, poppenkastspelers,...
Van september tot april bedient deze boot nu nog steeds de westkust van Noorwegen. Elke rondvaart duurt 45 dagen.
Tijdens de zomermaanden wordt de boot heringericht om dienst te doen als toeristenboot.

Neem je graag een kijkje naar de Instagram-pagina van de Epos? Dan kan dat hier.
Bekijk je liever een filmpje uit de oude doos? Dan heb ik er hier eentje waarin de Bokbåten Abdulla in 1959 voor het eerst uitvaart:


Maar wist je dat Zweden zelfs al eerder over een bibliotheekboot beschikte?

In 1953 - oftewel 6 jaar vóór Noorwegen - voer de Stockholmse Bokbåten ginder voor het eerst uit.
Een filmpje heb ik niet onmiddellijk gevonden, maar wel een interessant artikel over de onzekere toekomst van deze boot.



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg


Ook in Azië en Zuid-Amerika vind je bibliotheekboten terug.


In Laos varen 2 biblitoheekboten om de kinderen uit de streek te stimuleren om te lezen.

Zo'n 100 dorpen langs de Mekong-rivier krijgen het bezoek van deze boten die ieder 1.000 kinderboeken kunnen vervoeren.
De boten meren 's ochtends aan, waarna de lessen van de kinderen in de scholen de rest van de dag worden afgelast zodat ze een hele dag kunnen lezen. De volgende ochtend moeten alle uitgeleende boeken teruggebracht worden, waarna de boten verder varen.


Ook volgend filmpje uit Chili vormt een mooi voorbeeld van leespromotie per boot bij mensen die afgelegen wonen:



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg


In Noord-Amerika werkte kunstenares Sarah Powers aan een speciaal project.

Minnesota staat gekend als het land van de 10.000 meren.
In het midden van één van die meren, Cedar Lake, drijft een heus bibliotheekvlot.
Mensen kunnen er in een kayak naartoe varen en dan één van de boeken uitlenen die langs 2 zijden van het vlot in plastic zakjes uitgestald staan. Heel origineel is dat al deze boeken handgemaakt zijn. Voor enkele voorbeelden kan je volgend filmpje bekijken:



Reacties op: Bibliotheekboot

Meer informatie

Gerelateerd