Tau las in oktober
We zijn alweer een maand verder en op alle blogs zag je lijstjes voorbijkomen van boeken die tijdens de voorbije maand gelezen werden.
Ooit heb ik ook eens zo’n lijst gemaakt voor de boeken die ik las in augustus 2017 (ja, je leest het goed: meer dan 1 jaar geleden!).
Dit jaar besloot ik van elk gelezen boek een recensie te schrijven.
Een mooi voornemen dat intussen echter gestrand is op het zand van een druk dagelijks leven.
Als compensatie daarvoor ga ik proberen maandelijks een klein overzichtje te maken van mijn gelezen boeken. Op die manier verschijnt er immers bij de betrokken boeken onder het kopje ‘Door lezers’ een vermelding van deze overzichtsartikels en kan je daarop klikken om wat meer achtergrondinfo te lezen en te zien waar mijn sterrenwaarderingen vandaan komen. Hoewel minder uitgebreid dan bij een recensie, krijgt op die manier elk boek toch een beetje aandacht.
In mijn overzicht van vorig jaar maakte ik gebruik van kubusroosters, deze keer heb ik gekozen voor post-its.
Mogelijk verander ik de weergave van mijn maandoverzichten geregeld. Daar ben ik nog niet helemaal uit. Wait and see ;-)
Hier volgen de boeken die ik in oktober 2018 las:
Every Day (David Levithan) ****
Engels, 384 blz
Iedere dag wordt de zestienjarige A wakker in een ander lichaam en leeft hij een ander leven. Hij kan zich nooit hechten, mag niet opvallen en zich nergens mee bemoeien.
Tot hij ontwaakt in het lichaam van Justin en diens vriendin Rhiannon ontmoet. Vanaf dat moment wil hij nog maar één ding: elke dag, elk moment bij haar zijn.
Heel voorzichtig probeert hij met behulp van e-mails contact te maken, maar wanneer hij vergeet om zijn e-mailsporen te wissen, wordt zijn aanwezigheid opgemerkt door een jongen in wiens lichaam hij een dag doorbracht. En die is vastbesloten om A te ontmaskeren...
Lees vooral ook eens de recensie van Ymke, want ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.
De trailer van de film (met Nederlandstalige ondertitels) kan je hier bekijken.
The One (John Marrs) ***
Engels, 416 blz
How far would you go to find THE ONE? One simple mouth swab is all it takes. A quick DNA test to find your perfect partner - the one you're genetically made for. A decade after scientists discover everyone has a gene they share with just one other person, millions have taken the test, desperate to find true love. Now, five more people meet their Match. But even soul mates have secrets. And some are more shocking - and deadlier - than others...
Wie zich afvraagt welke boeken er in mijn herfstvoorraad zitten, kan hier eens kijken.
Coraline (Neil Gaiman) ***
Nederlands, 172 blz
De dag na de verhuizing gaat Coraline op verkenning.... Hun nieuwe flat heeft eenentwintig ramen en veertien deuren. Dertien gaan open en dicht. De veertiende zit op slot. Volgens haar moeder zit er een blinde muur achter, maar als Coraline hem opent, ontdekt ze een donkere gang naar een andere flat, die veel weg heeft van de hare. Alles lijkt er geweldig. Het eten is beter. In de speelgoedkist zitten opwind-engelen die door de kamer fladderen en boeken met plaatjes die kronkelen en sidderen en flikkeren. Maar er is ook iemand die zich haar andere moeder noemt. Iemand met knopenogen en lange witte vingers... De andere moeder wil Coraline veranderen en nooit meer laten gaan. Coraline weet te ontsnappen, maar ontdekt dat haar ouders zijn gestolen. Ze zal moeten terugkeren naar de andere kant van de deur om ze te redden, als dat kan...
Een trailer van de film kan je hier bekijken.
Meer uitleg bij mijn Top 25 kan je hier lezen.
Nooit meer (Colleen Hoover) ***
Nederlands, 400 blz
‘Nooit meer’ van Colleen Hoover vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Colleen Hoover schreef met ‘Nooit meer’ een persoonlijk emotioneel verhaal met universele zeggingskracht.
The Pit and the Pendulum (Edgar Allan Poe) **
Engels, 15 blz (in mijn verzamelboek slechts 15 blz, in een aparte uitgave blijkbaar 171 blz)
Het verhaal wordt verteld door een man in een kerker die door de Spaanse inquisitie ter dood is veroordeeld. Hij is in het donker opgesloten en kan elk ogenblik in een diepe put vallen in het midden van de kerker. Hij ontsnapt nauwelijks aan het vlijmscherpe lemmet van een slinger, maar wordt dan naar de put gedreven als de gloeiende metalen muren van zijn cel hem beginnen in te sluiten.
Wil je de ‘klassieker meeleesclub’ rond dit boek bekijken? Klik dan hier.
Woordkok (Ton Honig) ***
Nederlands, 101 blz
Woordkok heeft een papieren restaurant. Woorden, zinnen, punten, komma’s, witregels en rijm zijn de ingrediënten waarmee hij kookt. Gedichten zijn daarbij zijn recepten. Zijn restaurant zit altijd vol gasten tot de komst van het goedkope afhaalcentrum in rijmpjes De Hippe Hap. Is het restaurant nu reddeloos verloren?
Woorden koken en zinnen bakken. Dat klinkt raar. Maar heb jij nooit een hartig woordje gewisseld, ongezouten de waarheid gezegd, een gepeperde brief geschreven, een melig verhaal verteld, een zoet gedicht verstuurd of een zure reactie gegeven? Via Woordkok maak je kennis met de dichters Bas Rompa, Gil Van Der Heyden, Ted Van Lieshout, Johanna Kruit, Karel Eyckman, Kees Spiering e.a. Kijk ook op www.woordkok.nl wat jij allemaal met het verhaal kunt doen.
Wil je nog eens gaan terugkijken welke boeken in mijn boekenfestijn-wintervoorraad zitten? Dat kan je hier.
The Restaurant at the End of the Universe (Douglas Adams) *****
Engels, 200 blz
When all questions of space, time, matter and the nature of being have been resolved, only one question remains – „Where shall we have dinner?”
The Restaurant at the End of the Universe provides the ultimate gastronomic experience, and for once there is no morning after to worry about.
Voor mijn ultrakorte recensie van deel 1 kan je hier terecht.
Legion (Brandon Sanderson) *****
Engels, 69 blz
Stephen Leeds, AKA 'Legion', is a man whose unique mental condition allows him to generate a multitude of personae: hallucinatory entities with a wide variety of personal characteristics and a vast array of highly specialised skills. As the story begins, Leeds and his 'aspects' are drawn into the search for the missing Balubal Razon, inventor of a camera whose astonishing properties could alter our understanding of human history and change the very structure of society. The action ranges from the familiar environs of America to the ancient, divided city of Jerusalem. Along the way, Sanderson touches on a formidable assortment of complex questions: the nature of time, the mysteries of the human mind, the potential uses of technology, and the volatile connection between politics and faith. Resonant, intelligent, and thoroughly absorbing, LEGION is a provocative entertainment from a writer of great originality and seemingly limitless gifts.