Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tau's sterrenhemel van maart

op 25 april 2019 door

Hier ben ik - heel wat later dan voorzien - met mijn maandoverzicht van maart!
De microben en de pijn zijn al enkele weken mijn trouwste metgezellen.
Hopelijk kan ik hen in mei eindelijk vaarwel wuiven ;-)

Zoals ik eerder al aangaf, verschilt mijn aanpak lichtjes van de andere maandoverzichten hier op Hebban.
De meeste Hebbanisten bespreken hun gelezen boeken in de leesvolgorde.
Mijn overzicht is echter eerst op basis van het aantal sterren onderverdeeld en nadien pas op leesvolgorde.
Op het einde van de blog vind je nog enkele cijfers en een aantal algemene zaken die mij tijdens deze maand opgevallen of bijgebleven zijn.
Veel leesplezier!



7a05c9cfb055dd3bd49a31a01d8ea7f5.jpg







* Een plaats voor mooie gevoelens | Han Kuik | 195 blz

Soms kun je van die mooie intense gevoelens hebben. Bijvoorbeeld als je in de natuur bent en je beseft dat je een groots wonder aanschouwt. Of wanneer je net een contact met iemand hebt gehad dat je het gevoel gaf een stukje goddelijkheid in een mens te hebben ervaren. Of wanneer je in het voorjaar de eerste zonnestrelingen op je huid voelt. Of wanneer je naar muziek luistert die je ziel raakt.
Han Kuik zou willen, dat er een plaats was waar deze mooie gevoelens naar toe zouden gaan om er vervolgens altijd te blijven. In dit boek bundelt hij columns, beschouwingen en gedichten die hij schreef, wanneer hij weer iets tegenkwam wat hem raakte, inspireerde of een mooi of goed gevoel gaf.
Het is een mix van milde satire, filosofische beschouwingen, taaldingetjes, hartenkreten, psychologische inzichten, romantische bevliegingen, en een aantal haarscherpe politiek-maatschappelijke observaties.
Een aansprekende en originele bundeling.
Han Kuik was in het verleden onder meer bedrijfsjournalist. Eerder verschenen publicaties zijn het boek 'Orgaandonatie de vragen de antwoorden, interviews, Ambo', de wellness agenda, Brepols, (samen met bewegingswetenschapper Janine Moeken), en artikelen, essays, en columns in diverse media. Han heeft een warme belangstelling voor psychologie, filosofie (light), gezondheid gerelateerde onderwerpen en spiritualiteit.   

Dit boek maakte deel uit van een bijzondere boekenbloggersklus waarvoor ik maar liefst 4 boeken mocht bespreken.
Dat vroeg natuurlijk om een speciaal concept en ik koos voor '4 op een rij'.
Wat dit inhoudt en waarom Een plaats voor mooie gevoelens op de 4e plaats belandde?
Lees het in dit artikel.

 

716f510c0c21f8227242e379007ade5a.jpg






** Elixer | Hilary Duff | 240 blz

Clea Raymond is een succesvolle jonge fotograaf en de dochter van een prominente politicus. Voor haar werk zwerft ze de hele wereld over en komt op de meest exotische plaatsen. Wanneer haar vader plotseling verdwijnt, tijdens een van zijn humanitaire reizen, ziet Clea op de foto's die ze maakt een vreemde schim. Hoe vaker ze ernaar kijkt, hoe meer de schim lijkt op een mysterieuze, knappe man.

Uiteindelijk ontmoet Clea de man van de foto's in het echt, en ze voelt zich direct enorm tot hem aangetrokken. Samen gaan ze op zoek naar haar verdwenen vader en komen ze erachter waarom ze zich zo verbonden met elkaar voelen. Verscheurd door tegenstrijdige gevoelens en achtervolgd door een donker geheim moeten ze samen het verleden ontraadselen om hun toekomst veilig te stellen.

De meesten kennen Hilary Duff wel als actrice. Maar wist je dat ze ook een YA-boek geschreven heeft?
'k Was benieuwd of het boek echt goed geschreven zou zijn of slechts een louter marketingproduct.

Hoewel het uit de cover niet blijkt, kan je uit het dankwoord wel opmaken dat ze voor het schrijven veel hulp heeft gekregen van iemand met ervaring: "... Ten eerste heel veel dank aan Elise Allen, mijn slimme en handige coauteur. Ik heb heel veel van je geleerd. Je positieve houding en je vertelkunst hebben me geïnspireerd, en ik vond het geweldig om tot drie uur 's nachts door te werken en te overleggen over doodeenvoudige woordjes als 'en' of 'de' ..."

Spijtig dat er zo veel aandacht werd besteed aan details als 'en' of 'de', terwijl de rest nog helemaal niet op punt stond.
Waar ik mij enorm aan stoorde, was het feit dat je regelmatig tegenstrijdigheden tegenkwam op slechts enkele bladzijden van elkaar verwijderd. Enkele voorbeelden:

  • Op pagina 27 lees je: "... het was lastig zijn gezicht te zien omdat hij niet in de lens keek."
    Terwijl er op pagina 28 over dezelfde foto het volgende gemijmerd wordt: "Met zijn volle bos warrig zwart haar, zijn scherpe jukbeenderen en zware wenkbrauwen zag hij er knap uit, maar in zijn ogen stond een gekwelde blik. Die gekwelde uitdrukking was ook op zijn gezicht te zien ..."

  • Op pagina 99 bezeert iemand zich: "Ik kon nog niet op mijn enkel staan, dus hinkte ik naar Ben toe en ging op hem leunen."
    Twee bladzijden verder staat er eerst nog: "Ik vond het verschrikkelijk dat ik niet achter hem aan kon gaan. Mijn lichaam liet me echt in de steek."
    Om enkele regels daaronder als volgt verder te gaan: "Intuïtief trapte ik zo hard mogelijk naar achteren en raakte mijn aanvaller in het kruis. Hij liet los, en meteen zette ik achterwaarts mijn elleboog in zijn gezicht, ik draaide me razendsnel om en gaf hem een aantal stevige stoten in zijn buik."

  • Op een gegeven moment staat er: "Als ik daarover zou vertellen, zou het zijn of ik iets weggaf wat ik nooit meer kon terugkrijgen."
    Maar hé, dat vormt op de volgende bladzijde blijkbaar helemaal geen probleem meer: "Eigenlijk wilde ik er dolgraag over praten, om de herinnering levendig te houden."


Zulke tegenstrijdigheden haalden mij steeds uit het verhaal. Samen met heel wat andere ongeloofwaardigheden, zorgden die er dan ook voor dat ik het boek geen hogere waardering kon geven.
Toch nog 2* voor de moeite en het basisidee, dat echter maar heel povertjes uitgewerkt werd en waar beter nog enkele nachtjes over verder gediscussieerd kon worden.


** Breath Clouds | Willem Janssen | 109 blz

Willem Janssen (1978) is a Dutch musician, poet and teacher of Dutch as a Second Language.

This is his English poetry debut Breath Clouds. Next to this bundle, he simultaneously released a collection of his Dutch poetry by the name of Ademwolken. Together, these two bundles form a tangible result of an intensive 365-day challenge, in which Janssen posted one spoken word video online every day. All 365 videos, produced by Frans van Gastel (You Echo), can be found at www.breathclouds.com.

Breath Clouds are mostly short poetic observations. Sometimes cheerful, but more often of melancholic nature. Janssen’s style is both clear and concise. The following ‘breath cloud’ might be a good example of what he’s trying to achieve through his poetry:

Strive to combine

I strive to combine
Content with a strong punch line
It would really make me sick
If I’d continue for the sake of it
And add words that no one needs
Just to satisfy my greed.

Cover design: You Echo
Photo on back cover: Teis Albers
 

Zoals ik hierboven al vermeldde, nam ik in maart deel aan een bijzondere boekenbloggersklus waarvoor ik maar liefst 4 boeken mocht bespreken.
Waarom dit boek op de 3e plaats eindigde, dat kan je hier nalezen.

 

0c21a5640c39166735e06aa44c8e985b.jpg

 

*** Everything is lies | Helen Callaghan | 388 blz

Sophia's parents have lead quiet, unremarkable lives. Until the day she arrives at her childhood home to find her mother hanging from a tree in the garden. Her father lying in a pool of his own blood, near to death. The police are convinced it is an attempted murder-suicide. Sophia is sure that her mother isn't a killer. She needs to delve deep into her family's dark secrets to find out the truth.

Zoals ik in dit artikel vertelde, is het verhaal achter dit boek eigenlijk best bijzonder.
Het was mijn eerste kennismaking met schrijfster Helen Callaghan die eerder ook al Lieve Amy schreef, een ander boek dat al heel lang op mijn NTL-lijst staat.
De aangename schrijfstijl en de afwisseling tussen de twee verhaallijnen houden de lezer geboeid: in het heden volg je Sophia en via dagboeken van haar moeder ontdek je wat er zich in het verleden heeft afgespeeld.
Hoewel het voornaamste thema in dit boek (geen verdere info om spoilers te vermijden) mij van nature uit niet zo heel erg interesseert, bleef ik toch met plezier verder lezen omdat ik wou weten hoe het verhaal zich verder zou ontplooien.
Een vlot tussendoortje.

 

34f6a5fa3f43c108869526191ee81e40.jpg 

**** Thornhill | tekst en illustraties: Pam Smy | vertaling: Imme Dros | 544 blz

Ella is net verhuisd, het is 2017, en vanuit haar kamer kijkt ze uit op een groot vervallen huis, Thornhill. Ze denkt in de verwilderde tuin een meisje te zien, en gaat op onderzoek uit.

Parallel lees je het verhaal van Mary. Thornhill was een opvanghuis voor meisjes, en Mary was een van de laatste bewoners, toen het huis in de jaren tachtig werd opgeheven...

Prachtig uitgevoerde jeugdroman. Het verhaal van Ella wordt verteld in paginavullende illustraties, dat van Mary in dagboekvorm.

Als ik het mij goed herinner, dan werd dit boek onder mijn aandacht gebracht door Merel. Niet alleen besprak zij het in haar maandoverzicht van januari 2018, ze vond het boek zelfs zo goed dat het in haar Top 25 belandde!
De vormgeving is heel origineel en zorgt voor afwisseling: je krijgt steeds een deel van het dagboek van Mary te lezen (verleden) om dan een aantal getekende bladzijden te zien waarop het verhaal van Ella wordt uitgebeeld (heden).
Het boek ademt een geheel eigen (ietwat donkere) sfeer uit.

**** Publieke vijand nummer twee | Anthony Horowitz | 160 blz

Ik was de laatste die de deur uit zou gaan. Door het een of ander waren er helemaal geen toeristen meer achter ons. Zelfs toen vond ik dat al gek. Want normaal liepen er tenmnste twintig andere lui rond in elke zaal die we hadden bezocht, en nu was er opeens niemand meer. Ik liep dus naar de deur. Op datzelfde ogenblik hoorde ik het geraas van brekend glaswerk. Een bel begon te snerpen. Ik draaide me om en keek.
Enmogelijk! Zonet nog had ik staan kijken naar een glazen vitrine met twaalf rode karbonkels. Nu zag ik een versplinterde vitrine en tussen de brokstukken lagen nog maar elf stenen. Maar afgezien van de bewakers was er verder niemand in die zaal. Iemand had zich een stukje van de pas verworven schat van Woburn toegeëigend. De alamschel snerpte aan een stuk door. Maar ik wist dat ik het niet had gedaan, en die twee bewakers kondern het niet zijn, dus ...

Als kind was ik verzot op de boeken van Anthony Horowitz en zijn boekenrek in de bib heb ik dan ook verslonden.
Iets meer dan 10 jaar geleden heb ik hem ook horen spreken op de Boekenbeurs in Antwerpen. Hoewel zijn lezing eigenlijk voor kinderen was, hing ook ik aan zijn lippen.
Onlangs keek ik eens naar de kinderboeken die ik bewaard heb en stelde ik vast dat ik Publieke vijand nummer twee in mijn bezit had (dat was ik volledig vergeten; één van de voordelen van ouder worden ;-p). Aangezien ik mij helemaal niets meer van het verhaal herinnerde, besloot ik het te herlezen.
Horowitz heeft de gave om enorm te overdrijven zonder dat het je stoort. Meer nog, hij krijgt je helemaal mee in zijn verhaal. In dat opzicht is hij vergelijkbaar met Neil Gaiman.
'k Heb genoten van dit boek vol humor en actie en kijk er dan ook al naar uit om nog meer van zijn boeken te (her)lezen de komende maanden/jaren.

**** Ons leven in de bossen | Marie Darrieussecq | vertaling: Mirjam de Veth | 139 blz

De heerlijke nieuwe wereld van Darrieussecq

Een vrouw heeft zich teruggetrokken in de bossen, op de vlucht voor een vijandige maatschappij. Ze zit er te schrijven. En ze heeft daar haast mee, want haar lichaam en de wereld om haar heen verkeren in een staat van afbraak. Voorheen was ze psychologe. De mensen met wie ze zich in de bossen heeft verschanst zijn drop-outs die offline zijn gegaan en hun geïmplanteerde chip hebben verwijderd. Ze behoren tot de geprivilegieerde groep die in het bezit is van een andere helft. Een kloon. Maar zijn ze wel zo geprivilegieerd?

'k Had mij nog zó voorgenomen om geen boeken uit de bib mee te nemen. Maar toen ik bij de nieuwe aanwinsten keek, werd mijn blik meteen naar deze kaft getrokken.
Noch de titel, noch de schrijfster deed een belletje rinkelen. De achterflaptekst en de eerste zinnen spraken mij echter enorm aan.
Deze novelle van amper 139 blz baadt voortdurend in een bevreemdende sfeer. De donkere humor zorgt voor lichtpuntjes. Een leuke ontdekking!


28447a44f2b7af3db6c1664079727488.jpg

 

***** Godsgrave | Jay Kristoff | 475 blz

Assassin Mia has found her place among the Blades of Our Lady of Blessed Murder, but many in the Red Church ministry think she’s far from earned it. Plying her bloody trade in a backwater of the Republic, she’s no closer to ending Consul Scaeva and Cardinal Duomo or avenging her familia. And after a deadly confrontation with an old enemy, Mia begins to suspect the motives of the Red Church itself.

Het eerste deel Nimmernacht leende ik in het Nederlands uit bij de bib. Hoewel ik eerst dacht dat het niets voor mij ging zijn, was ik zo aangenaam verrast dat het in mijn Top 25 terechtkwam!
Dit tweede deel besloot ik te kopen en in het Engels te lezen. Oorspronkelijk omdat ik niet op de Nederlandstalige vertaling wilde wachten. Maar uiteindelijk heb ik het boek toch niet meteen gelezen, om op die manier de tijd tussen dit boek en deel 3 (dat eind 2019 zou uitkomen) wat te verkleinen.
Hoewel de setting en de sfeer verschilden van deel 1, waren de karakteristieke donkere humor (en voetnoten) en de plottwisten weer van de partij. Heel verschillend en toch heel herkenbaar dus en vooral ook heel onderhoudend. Absolute aanrader die mij doet uitkijken naar het laatste deel van deze trilogie!

***** The Crystal Ship | Niel van Herck & Björn van Poucke | 144 blz

The Crystal Ship in Oostende is het grootste festival van Europa rond kunst in de publieke ruimte.
Dit boekje laat u kennismaken met alle deelnemende kunstenaars, toont de werken die ze in Oostende maakten en vertelt het verhaal erachter.

Dit is het eerste boek dat ik gelezen heb uit mijn mooie voorraad van bij Standaard Boekhandel en Lannoo.
Meteen een schot in de roos!
Niet alleen maakte ik kennis met street artists die ik nog niet kende, maar ik ontdekte ook allemaal leuke weetjes over de kunstenaars en hun werken.
En als ik eens naar Oostende ga, kan ik met het handige stratenplan alvast een boeiende ontdekkingstocht voorbereiden.

***** The Magic of Reality | Richard Dawkins | 267 blz

Magic takes many forms. The ancient Egyptians explained the night by suggesting that the goddess Nut swallowed the sun. The Vikings believed a rainbow was the gods' bridge to earth. These are magical, extraordinary tales. But there is another kind of magic, and it lies in the exhilaration of discovering the real answers to these questions. It is the magic of reality - science.

Packed with inspiring explanations of space, time and evolution, laced with humour and clever thought experiments, ""The Magic of Reality"" explores a stunningly wide range of natural phenomena. What is stuff made of? How old is the universe? What causes tsunamis? Who was the first man, or woman? This is a page-turning, inspirational detective story that not only mines all the sciences for its clues but primes the reader to think like a scientist too.

Richard Dawkins elucidates the wonders of the natural world to all ages with his inimitable clarity and exuberance in a text that will enlighten and inform for generations to come.

Richard Dawkins vormt één van de Four Horsemen. Benieuwd wie de anderen zijn? Kijk dan eens naar dit boek.
In The Magic of Reality probeert deze wetenschapper de ogen van de lezer te openen voor de magische wereld om ons heen.
De oorspronkelijke doelgroep van dit boek zijn jongeren. Maar ook volwassenen zullen heel veel bijleren dankzij dit boek. Op een boeiende manier en met heel veel concrete voorbeelden weet Dawkins de lezer immers van begin tot eind te verwonderen.

***** Meer dan dit | Vian Moo | 108 blz

Gedichten met een hoog 'er is meer'-gehalte. Meer tussen hier en daar. Vian Moo schrijft over de lijntjes die we onderling kunnen hebben, over 'meer dan' toeval en in het moment zijn.
Dit alles in haar eigen kenmerkende stijl: optimistisch, licht en luchtig.
De wortels van Vian Moo (1961) liggen in het land van Cuijk. Ze schrijft voor de schoolkrant en wint de gedichtenwedstrijd 'Mens en boek'. In 1985 ligt haar debuutbundel 'Van de drup in de regenboog' in de regionale boekhandels.
Ze verandert van woon- en werkomgeving en ontdekt het Poëziecafé in Wijk bij Duurstede. Daar draagt ze haar korte, rake gedichten voor. In 1990 wordt 'Om het even' ten doop gehouden.
Met tussenpozen blijft Vian in haar vrije tijd gedichten schrijven. In 2014 vindt de themabundel 'Doggy talk' zijn weg naar de boekenplank van de hondenliefhebber.
Inmiddels brengt ze haar avondvullende programma 'Cocktail' (2016) op de planken. Een verrassende mix van anekdotes, bugelklanken, gedichten en luisterliedjes.
Nu is er meer, 'Meer dan dit' (2017). De bundel waarin lichtheid en verdieping elkaar weten te vinden. Tussen lege regels.

Ook dit boek maakt deel uit van de bijzondere boekenbloggersklus waarvoor ik maar liefst 4 boeken mocht bespreken.
Hoewel Still Me ook goed was (dat boek bespreek ik pas in april aangezien ik het dan pas uitgelezen heb), was Meer dan dit toch mijn absolute favoriet. Ontdek hier waarom.



955654a30fcc98af8fda6d4bb825ec1e.jpg









Zelf vind ik het altijd leuk om cijfers en statistiekjes te zien op de blogs van andere Hebbanisten.
Bij deze geef ik jullie dan ook een klein overzichtje van mijn voorbije leesmaand:

09c28dc4d59f631f265cf32ac62bcf55.jpg


























06f1cc8778b627a9f524cc5d6201c611.jpgHoewel cijfers natuurlijk wel leuk zijn, zeggen ze zeker niet alles.
Daarom nog wat meer achtergrondinformatie bij de voorbije leesmaand: Wat is mij vooral opgevallen? - Welke boeken zijn mij het beste bijgebleven? - etc. 

Escaperoom
Merel van de blog Boekenmonster organiseerde van eind februari tot begin maart een hele toffe digitale escaperoom in een bibliotheekomgeving! De spelregels en linken naar de puzzels kan je hier terugvinden en de uitslag vind je hier (spoiler: mijn boekenplank mag 3 mooie boeken verwelkomen!).
Erg creatieve en afwisselende opdrachten werden gegoten in een prachtige vormgeving met heel veel oog voor mooie details, zoals het op elkaar afstemmen van vormgeving en inhoud, mooie boekenplankjes, aangepaste schrijfstijlen, een leuke banner die je meteen het gevoel geeft echt in de bibliotheek opgesloten te zitten, ...
Voor mij was het mijn eerste kennismaking met een escapepuzzel en dankzij Merel heb ik de smaak te pakken. Het deelnemen aan een irl-escaperoom staat nu dan ook wat hoger op mijn bucketlist!

Speciale boekenbloggersklus
Wie een Hebban-boekenblog heeft, kan geregeld een boek aanvragen als boekenbloggersklus. Normaal gezien kan je slechts 1 boek per keer kiezen en krijg je na ontvangst 1 maand de tijd om het boek op je blog te bespreken.
Eind februari lanceerde Debbie echter een speciale oproep. Uit een hele lijst van boeken mocht iedere Hebban-blogger 5 titels kiezen, waarvan er dan 3 effectief zouden opgestuurd worden zoveel mogelijk rekening houdend met de opgegeven keuzes. Uitzonderlijk werd de termijn om de artikels te publiceren ook verlengd tot 3 maanden.
Uiteindelijk kreeg ik 4 boeken toegestuurd. Boeken die anders misschien niet zo snel onder mijn aandacht zouden gekomen zijn en waarvan er twee echte voltreffers bleken te zijn!
Een bijzondere boekenbloggersklus verdient een speciaal concept en dat werd: '4 op een rij'. Wat ik hier juist mee bedoel en hoe de boeken mij bevallen zijn, kan je lezen in de volgende artikels:

  1. Een plaats voor mooie gevoelens
  2. Breath Clouds
  3. Still Me
  4. Meer dan dit


Serie versus standalone
Normaal gezien lees ik het liefst standalones, oftewel op zichzelf staande boeken die geen deel uitmaken van een serie. 'k Hou immers van veel afwisseling.
Sinds ik hier op Hebban vertoef, ben ik meer en meer in de ban geraakt van fantasy-boeken. In dat genre vormen series echter schering en inslag. Hoewel ik vroeger echt een hekel had aan series, ben ik nu dus langzaamaan mijn mening aan het bijstellen. Van Nimmernacht heb ik enorm genoten en ook het vervolg Godsgrave wist mij volledig te overtuigen. Zelfs zodanig dat ik uitkijk naar het laatste deel in deze trilogie!

Diep onder nul
Het was mijn bedoeling om in het begin van het jaar mijn voornemens op leesvlak in een blogartikel te gieten. Door omstandigheden is dit er nog niet van gekomen (het staat wel op mijn programma één van de komende weken).
Eén van mijn voornemens voor 2019 is dat ik maximum het aantal boeken koop dat ik ook daadwerkelijk uit eigen kast gelezen heb (papieren exemplaren).
In februari kocht ik maar liefst 27 boeken op de beurzen van Standaard Boekhandel en Lannoo. Begin maart breidde ik mijn collectie nog uit met 11 boeken (eigenlijk 12, maar eentje kreeg ik er gratis bij) waarvan het merendeel afkomstig was vanop het Boekenfestijn in Leuven.
In totaal kocht ik dit jaar dus al maar liefst 38 boeken. Hierdoor sta ik dus ook deze maand nog steeds diep onder nul wat betreft 'het aantal boeken dat ik dit jaar nog mag kopen' ;-p
Maar geen nood! In april heb ik mijn achterstand al heel wat kleiner gemaakt en ik vermoed dat ik eind mei / begin juni terug 'break even' zal staan.

Relativiteit van kleppers
Boeken van meer dan 500 bladzijden worden ook wel 'kleppers' genoemd.
Zoals ik tijdens mijn maandoverzicht van januari al vermeld had, ben ik echter van mening dat het aantal bladzijden van een boek niet zo veel zegt.
De boeken van deze maand tonen dit ook aan. Zo is Thornhill officieel een klepper, terwijl zeker de helft van de bladen uit tekeningen bestaan en de tekst op de andere bladen behoorlijk groot gedrukt is. Daarentegen telt Godsgrave in de Engelstalige paperbackversie slechts 475 bladzijden, terwijl de Nederlandstalige vertaling 656 bladzijden zou tellen. Afhankelijk van de taal is hetzelfde boek dus 'net geen' tot 'duidelijk wel' een klepper. Dit bewijst nog maar eens de relativiteit van het aantal bladzijden ;-)
Wat er ook van zij, van beide boeken heb ik erg genoten en dat is nog steeds het belangrijkste!



Reacties op: Tau's sterrenhemel van maart

Meer informatie

Gerelateerd