Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Waar is de uitgang?

op 12 april 2024 door

Een boek dat je nieuwsgierig maakt en inspireert, maar je tegelijkertijd ook zo snel mogelijk naar het einde doet verlangen omdat er zo veel elementen (plot, personages, ...) teleurstellend zijn?
Het lijkt een tegenstelling en toch is dat hoe ik Einde verhaal van A.J. Finn heb ervaren.
Momenteel is de leesclub rond dit boek nog volop aan de gang. Dat de meningen erg verdeeld zijn, is daar intussen wel duidelijk.
Maar ondanks het feit dat ik het boek zelf een lage beoordeling gaf van 2* (meer daarover volgt binnenkort nog in mijn recensie), wil ik het in dit artikel specifiek hebben over de dingen die me wél inspireerden.

Het verhaal vindt plaats in Californië en meer bepaald in San Francisco.
Aangezien ik daar nog nooit geweest ben en er in het boek verschillende boeiende bezienswaardigheden en voorvallen ter sprake komen, werd mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd en begon ik (in ware Californische stijl) te surfen.
Komen jullie samen met mij mee op ontdekkingsreis?
Het begon allemaal met de praatgrage taxichauffeur die Nicky van het vliegveld naar het huis voerde van schrijver Sebastian, bij wie ze een tijdje zou verblijven om diens levensverhaal op te tekenen.
Tijdens de autorit verneem je over allerlei mysterieuze voorvallen in San Francisco.


e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

Wist je bijvoorbeeld dat er in 1957 een vliegtuig van de radar verdween nadat het vanuit San Francisco opgestegen was op weg naar Hawai'i?
Pan Am Vlucht 7 - ook wel Clipper Romance of the Skies genoemd - blijft tot op de dag van vandaag één van de grootste mysteries uit de luchtvaart. Heel wat theorieën deden indertijd de ronde en als je er enkele krantenartikels op naleest, dan ontdek je dat 2 mensen tot op de dag van vandaag nog steeds verbeten blijven doorzoeken in deze cold case. Dat dat een hele kluif blijkt te zijn, zal wel duidelijk worden als je bijvoorbeeld leest over verschillende passagiers die (onafhankelijk van elkaar) wel erg verdachte handelingen gesteld hadden vlak vóór het vertrek van de vlucht. Je kan er hier meer over lezen.
Voor wie graag een kort (Engelstalig) filmpje bekijkt over de zaak:



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

Maar dat is niet het enige onopgeloste raadsel. Wat denk je bijvoorbeeld van de zeppelin die opsteeg met 2 mensen aan boord en die toen hij neerstortte leeg bleek te zijn?
Tot op de dag van vandaag blijft onduidelijk wat er met de bemanning gebeurd is.
Meer weten over de omstandigheden? Dan is volgend (Nederlandstalig) filmpje een goede introductie:



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

Dat je tegenwoordig als toerist in San Francisco minder kans maakt op zo'n inside gids dan Nicky tijdens haar autorit, blijkt uit het feit dat San Francisco als eerste stad ter wereld taxi's zonder chauffeur de baan opstuurt.
Dit werd niet vermeld in het leesclubboek, maar toen ik er op internet over las, vond ik het zo interessant dat ik begon verder te zoeken naar beeldmateriaal.
Benieuwd naar zo'n robot-taxi? Dan kan ik je de volgende filmpjes aanraden.
In het eerste (Engelstalige) filmpje neemt een BBC-reporter de proef op de som. Je hoort ook interview-fragmenten met een medewerker van Cruise, één van de twee bedrijven die zulke taxi's in omloop hebben gebracht in San Francisco.
Hoor je liever een Nederlandstalige VRT-journalist aan het woord en wil je de mening horen van een Belgische universitair hoofddocent moraal- en techniekfilosofie (wist niet eens dat deze richting bestond!)? Dan kan je terecht bij het tweede filmpje.



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

Eén van de personages huurt een woning in Dolores Park. Op het eerste gezicht niets bijzonders, ware het niet dat die woning volgens het boek een vroegere kerk blijkt te zijn.
Gezien de gedetailleerde beschrijvingen van deze plaats - die verder niets terzake doet in het verhaal - veronderstelde ik dat het ging om een écht bestaande woning die de auteur onder de aandacht van zijn lezers wou brengen. En ja, hoor!
The Light House - zoals de vroegere The Second Church of Christ Scientist nu genoemd wordt - is al meermaals in het nieuws verschenen. Veelal om de hoge bedragen die ermee gemoeid zijn en uiteraard vooral ook omwille van het zeer bijzondere kader.
Meer lezen en foto's bekijken kan hier en hier en hier.
Wil je echter meteen met de deur in huis vallen?
Dan kan je kiezen voor een klassiekere rondleiding of voor een kennismaking in ware James Bond-stijl:



e8c82d23b48c78d3affe0e1937f28ce4.jpg

De meest symbolische plek in Einde verhaal is Lands End waar aan de rand van de kliffen een labyrint ligt dat meermaals in het verhaal terugkomt.

Voor wie het zich mocht afvragen: er is wel degelijk een verschil tussen een labyrint en een doolhof. Meer daarover kan je hier lezen.
In zijn nawoord vermeldt de auteur dat hij zich een dichterlijke vrijheid heeft toegestaan door gebeurtenissen in zijn boek daar te laten plaatsvinden op momenten dat het labyrint in realiteit nog niet of (tijdelijk) niet meer bestond.
Ja, je leest het goed. Het stenen labyrint van Lands End werd voor het eerst gemaakt in 2004. Na meermaals verwoest te zijn geweest door vandalen werd het telkens heropgebouwd, tot het in 2021 nogmaals verwoest werd en er besloten werd om de site zo te laten.
Dat was echter buiten twee vrienden gerekend die er een ander mooi project startten waar je hier meer over kan lezen.
Ben je ooit ter plaatse, dan vind je hier nog wat tips om deze plaats te bereiken.
En uiteraard mogen er ook geen beelden ontbreken van deze tot de verbeelding sprekende plek, in zijn oorspronkelijke vorm:





Reacties op: Waar is de uitgang?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

A.J. Finn

A.J. Finn

A.J. Finn is het pseudoniem van een voormalig uitgever bij William Morrow in New...