Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Empathie voor Martin!

op 13 augustus 2019 door

Naar aanleiding van het YALFest dat op 21 april wordt gehouden, verschijnt in maart de aankondiging dat er verschillende leesclubs worden georganiseerd met boeken waarvan de auteurs op dit evenement verschijnen. Nic Stone, de auteur van Wat zou Martin doen? Is een van deze auteurs.

Auteur
Nic Stone woont met haar man en twee zonen in Atlanta. In deze stad is zij geboren en studeerde zij psychologie. Na haar studie deed zij ervaring op in het jeugdwerk. Ook woonde zij zeven jaar in Israël. Haar ervaringen die zij heeft opgedaan in de verschillende culturen, achtergronden en religies probeert zij in haar schrijven weer te geven.

Het verhaal
Wat zou Martin doen (Dear Martin is de originele titel) is haar debuut. Het verhaal is deels gebaseerd op gebeurtenissen waarbij ongewapende Afro-Amerikaanse tieners werden doodgeschoten. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen probeert Stone de actualiteit te onderzoeken met de ideeën van Martin Luther King in haar achterhoofd.

Jystice McAllister is een voorbeeldstudent. Hij haalt hoge cijfers en is aanvoerder van de debatclub. Als hij op een avond een dronken vriendin helpt, wordt hij in de boeien geslagen. Zijn donkere huidskleur zorgt ervoor dat hij verdacht wordt. Dit is slechts een van de heftige gebeurtenissen waar Jystice mee te maken krijgt. Het zorgt ervoor dat hij de balans in zijn leven kwijt is. Welke richting moet hij kiezen, die van de voorbeeldige student of wint de criminele kant, die ook aan hem trekt, omdat hij bij voorbaat al veroordeeld lijkt te zijn. Om een juiste beslissing te kunnen maken, schrijft Jystice brieven aan zijn grote voorbeeld Martin Luther King.

De leesclub
Begin april zijn de deelnemers aan de leesclub bekend, vijftien gelukkigen worden vergezeld door Yvonne die aansluit met een eigen exemplaar.

Voor bij iedereen het boek is gearriveerd, wordt met de eerste discussievraag even de achtergrondkennis gecheckt. Wat weten we eigenlijk over Martin Luther King? De meesten kennen hem van de “I have a dream”-speech. Ook weet iedereen dat hij vermoord is om zijn denkbeelden. Een enkeling zag hem al als president van Amerika. Laura heeft een mooie aanvulling. Zij las onlangs het boek Wat zou Cleopatra doen. In dit boek komt onder andere de busboycot met het verhaal van Rosa Parks aan bod. In dit verhaal wordt King ook aangehaald.

Bij het tweede dicussiepunt gaat het over de rol die Martin Luther King speelt in het verhaal. Elke vindt het een bijzondere manier van zelfreflectie die Jystice toepast door de brieven aan de dominee te richten. Het was voor hem een uiting van zijn gevoelens. Wel geeft ze aan dat het soms wat onwerkelijk overkomt. Antoinette is voor het openslaan van het boek niet op de hoogte dat de Martin van de titel sloeg op King. Bij het lezen dringt dat echter meteen door. De rol die King krijgt toebedeeld door Stone, had van haar iets groter gemogen.

Karin had hoge verwachtingen van het boek. Deze zijn niet allemaal uitgekomen. Het thema vindt ze redelijk uitgewerkt, maar de schrijfstijl is voor haar wat te bondig. Ook speelt de ervaring van The Hate U Give, dat zij hiervoor las, mee. Voor Annelies voldoet het boek volledig aan haar verwachtingen, een boek over een zwarte jongen die worstelt met discriminatie aangevuld met wat romantiek en mooie casussen waar zij zich als blanke vrouw niet altijd van bewust is. Voor Monica brengt het lezen van het boek vaak emoties met zich mee. Zij maakte persoonlijk een verhaal van soortgelijke onrecht mee.

Antoinique heeft wat moeite met de schrijfstijl. Niet omdat het te lastig is, maar juist het tegenovergestelde. Door de soepele, eenvoudige schrijfstijl mist ze wat diepgang in het verhaal. Renate is dit minder opgevallen. De wat makkelijkere schrijfstijl geeft volgens haar, juist een ingang naar een breder publiek.

Het advies dat Jystice zoekt bij King is lastig te geven, vinden alle deelnemers. Cilske zou hem zeggen om te blijven geloven in zichzelf en  waar hij voor staat en niet zomaar op te geven. Geen enkele leesclubdeelnemer heeft een soortgelijk (ingebeeld) persoon, dat zij om raad zou vragen.

Femke vindt Jystice een sympathiek persoon. Zij ontdekt dat Nic Stone eerdaags met een vervolg komt, dat zij zelf direct zal gaan lezen. Een echte puber, dat is Aukje’s mening over Jystice, hoewel hij zich minder afzet tegen zijn omgeving dan pubers gewoon zijn te doen.

Is het boek een aanrader? Volgens Liana zeker. Door de toegankelijke schrijfstijl en het geringe aantal bladzijden zou zij het aan jonge lezers willen aanraden die zich wat meer bewust willen worden van racisme. Sunaina deelt deze mening volledig. Zij geeft aan dat er mooie levenslessen uit dit boek zijn te halen.  Yvonne vindt het geen aanrader. Zij mist diepgang.

Beoordeling
Iedereen is enthousiast over het verhaal. Het enige minpunt voor sommigen is de uitwerking van de karakters, vooral te wijten aan de korte zinnen in een wat eenvoudigere schrijfstijl. Vier van de deelnemers hebben totaal geen diepgang gemist. Zij gaven het boek de volledige vijf sterren. Zes deelnemers beoordeelden het boek met een ster minder, vier sterren. Voor vijf van de lezers was het boek drie sterren waard. Dit brengt het gemiddelde op een mooie 3,9 sterren.



Reacties op: Empathie voor Martin!

Meer informatie

Gerelateerd