Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

5x boekhandels in... Den Haag

op 26 maart 2019 door

Iedereen die fan is van boeken komt er vast vaak: de boekhandel! Lekker rondsnuffelen, je TBR nóg langer maken en met een grote stapel nieuwe boeken thuiskomen. Maar waar vind je nou de boekhandels met de grootste YA afdeling, veel boekenmerch of de nieuwste boeken? Na het artikel van Merel over boekhandels in Antwerpen nemen wij je in deze serie verder mee op zoek naar onze favoriete boekhandels in Den Haag!

Geschreven door Laurie, Maartje en Natasha

Alice in Wonderland   

Piet Heinstraat 2

De boekhandel ligt wat uit het centrum, je zal er dus niet zo tegenaan lopen. Wel zit de winkel op een gezellig hoekje en het winkelstraatje erachter is een echte aanrader als je houdt van aparte, kleine winkeltjes en lekkere eetplekjes. Dus wat omgeving betreft is Alice in ieder geval een aanrader. Alice in Wonderland is een echte kinderboekenwinkel, de afdeling YA beslaat één kast. 

Aanbod: De winkel heeft nieuwere en oudere titels, maar wel vooral de hardlopers. Zoals gezegd staat er maar één kast met YA-boeken, dus heel veel keus is er niet en alle titels zijn Nederlands. De boeken staan gewoon naast de jeugdboeken en staan zo dicht bij de toonbank dat je er niet met z'n tweeën voor kunt staan. Boekenmerchandise voor YA hebben ze niet. Wel hebben ze veel leuke postkaarten en er staan bakken met gratis boekenleggers (waar dan wel weer enkele YA titels tussen zaten). De boekwinkel houdt geen speciale bijeenkomsten voor Young Adultlezers.

YAY or NAY: Het is een mooie boekhandel met veel hout en vrolijke kleuren, maar de winkel is echt vooral gericht op jongere kinderen. Als je naast Young Adult boeken ook van jeugdboeken houdt moet je zeker een kijkje in deze winkel gaan nemen.

92a092a3f476add1067fb9ad60cdd73f.jpg

Paagman #1

Lange Poten 41

9efe6a3b4f383c1dda73f45aba5d5e0e.jpgPaagman is een bekende boekhandel in Den Haag, al is de winkel op het Spui veel nieuwer dan die op de Frederik Hendriklaan. De boekhandel ligt aan één van de bekende winkelstraten van Den Haag en heeft een grote, vrij opvallende glazen pui. Dus, als je in de goede straat bent, kan het niet missen.

Aanbod: De YA-afdeling ligt rechtsachterin, naast de kinderafdeling en is vrij gemakkelijk te vinden, want de winkel is vrij ruim opgezet en boven iedere afdeling staat duidelijk aangegeven welke boeken je er kunt vinden. De Ya-afdeling is redelijk goed gevuld. Naast drie kasten is er ook een grote tafel met de nieuwste aanwinsten.

Twee van de drie kasten zijn Nederlandstalig, de derde bevat Engelstalige boeken. De winkel heeft redelijk wat nieuwere titels liggen, maar ook wat oudere boeken zoals de boeken van Ransom Riggs en Welkwoud en Verdermeer van Tahereh Mafi. Gelukkig hebben ze van series ook een heel aantal eerste delen staan. Het aanbod aan merchandise is niet zo heel groot. Ze hebben tasjes en een paar mokken van één merk en voorin de winkel stonden wat kaarsen van Game of Thrones. Het aanbod aan boekenleggers is minimaal en ze hebben geen boekenleggers van uitgevers.

Het leuke van deze winkel is dat er op de eerste verdieping een grote hoeveelheid tweedehands-boeken verkocht wordt. Dus voor de wat oudere titels kun je soms heel goedkoop slagen.

YAY or NAY: Ik zou zeggen zeker een YAY. Heel fijne boekwinkel met lekkere zitjes om even in een boek te duiken en een redelijk aanbod op een plek waar je gemakkelijk naartoe loopt als je vanaf het Centraal Station komt.

Paagman #2

Frederik Hendriklaan 217

Zoals gezegd is er in Den Haag nog een Paagman. En deze was er al lang voordat de winkel op het Spui geopend werd. Paagman op de - in de Haagse volksmond - Fred is gelegen aan een gezellige winkelstraat in het Statenkwartier. Met de tram/bus vanaf het Centraal Station is het redelijk makkelijk te bereiken.

Paagman op de Fred is echt een begrip. Een mooie grote winkel met een ruim assortiment, een café waar je heerlijk kunt eten en drinken, een kantoorboekhandel en inpandige Velvet en een aparte kinderboekenwinkel.

Ik wil het hebben over de kinderboekenwinkel. Deze is zowel vanuit de grote Paagman als vanaf de straat te bereiken en is volledig ingericht voor kinderen, met leuke, op boeken gebaseerde kasten en zelfs met geluidseffecten. De YA-afdeling is hier redelijk groot en ze hebben zowel behoorlijk wat Engelstalige als Nederlandstalige boeken. Fijn ook dat ze van de series ook, bijna altijd, de eerste delen hebben staan.

Vooral voor de sfeer zou ik aanraden hier eens te gaan kijken. Op het gebied van events hebben de beide Paagmannen voor Young Adult lezers niet veel te bieden. Een tijdje geleden kwam Julie Kagawa langs, maar dat was in de winkel in Delft, en er is wel eens een Grijze Jager event georganiseerd, maar dat is meer voor de jeugd. Ook Hayley Barker heeft weleens een signeersessie gehad in de Paagman op de Fred.

b8c8c088332024e6bf6a663de8f8dde3.jpg

American Book Center

Lange poten 23

e1b63a5ea95e712e39ad4c74d9132c88.jpgAmerican Book Center heeft naast de winkel in Amsterdam dus ook een winkel in Den Haag. Leuk detail, deze winkel zit heel dichtbij de eerste Paagman die we in dit artikel hebben besproken. Voor de lezers die enkel en alleen Engels lezen is dit dé place to be in Den Haag. American Book Center heeft geen Nederlandse boeken. Het personeel spreekt zowel Engels als Nederlands. Deze winkel is lang en smal waardoor er weinig ruimte is om met een groepje voor de boekenkasten te staan. Ook heeft deze vestiging minder op voorraad dan die in Amsterdam, maar alsnog zijn de kasten goed gevuld.

Aanbod:Het YA aanbod beslaat slechts twee kasten waar je zo voorbij loopt. Desondanks zijn deze kasten goed up to date en er staan nieuwe en oudere titels. Je kunt er ook verschillende edities van boeken kopen, de UK en US editions zijn allebei vertegenwoordigd en je kunt ook kiezen tussen paperback en hardcover. Het aanbod van merchandise en boekenleggers is alleen wat minder, want dat heeft deze winkel niet. Zoals gezegd is dit een kleinere vestiging, dus dat kan ook bijna niet. YA evenementen zijn er ook niet.

YAY or NAY: Als je helemaal geen Nederlandse boeken leest is deze boekhandel een must voor jou, want van alle winkels in dit artikel is het aanbod aan Engelse boeken hier het grootst. Op zich wel een YAY, maar je loopt de kasten dus zo voorbij en de voorraad is kleiner dan in Amsterdam.

Van Stockum

Spui 4

Als je dan klaar bent met shoppen op de Lange Poten ga je richting het Spui. Aan het eind van de straat waar de American Book Center zit sla je linksaf en dan kom je bij Van Stockum. Vroeger had deze boekhandel meerdere vestigingen in de stad, waaronder een speciaalzaak voor boeken over treinen en schaken. Nu is er  nog slechts één winkel, maar deze heeft wel een groot aanbod. Er zijn verschillende leeshoekjes en je kunt er meteen ook lunchen, want er is een inpandige Bagels & Beans.

Aanbod: Het YA aanbod vind ik wat magertjes voor zo'n grote boekhandel. Wederom bevindt de YA afdeling zich achterin de boekhandel en deze beslaat slechts één kast. Alles staat door elkaar, oud en nieuw en Nederlands en Engels. Ze hebben daarentegen wel de nieuwere titels, zowel in het Nederlands als in het Engels. Er is niet heel veel merchandise, er zijn wat mokken, kaarsen en wat totebags. De merchandise van Spread The Booklove is ook in deze winkel niet te vinden. Er is in het verleden één YA event georganiseerd, de schrijver van Wanderlust kwam langs.

YAY or NAY: De boekhandel is zeker een YAY, want je kunt er lekker een kopje thee drinken terwijl je in je nieuwste aanwinsten leest.

Bibliotheek

Spui 68

Vlakbij Van Stockum aan het Spui is de bibliotheek. De bibliotheek is gemakkelijk te vinden. Trams, bussen en metro's stoppen dichtbij. De bibliotheek is een bekende plek in Den Haag. De bibliotheek is groot, want zij kent meerdere verdiepingen. Op de begane grond vind je een plattegrond van de bibliotheek. Ook is er een leuk cafeetje waar je je boek kunt lezen onder het genot van een hapje en een drankje. 

Aanbod: Nadat je met de roltrap - je kunt ook met de lift - op de tweede verdieping komt, moet je nog een stukje lopen naar de jeugdhoek. De YA-afdeling zit rechts halverwege, maar dit kan inmiddels veranderd zijn. De bibliotheek was namelijk bezig met een nieuwe indeling. De YA-boeken zullen wat verder naar achteren geplaatst worden, zodat de jongeren hun eigen hoekje hebben. Het aanbod is groot en voor een bibliotheek staan er ook zeker recente boeken tussen. Ook is er een heerlijke zithoek waar je je boek kunt lezen. 

YAY or NAY: De bibliotheek is zeker een YAY. Het aanbod is groot, de zithoek vraagt om gebruikers en dankzij de rust van een bibliotheek kun je ongestoord je boek lezen.

54ef738aef4b94a541a00ae8776b4365.jpg

Andere boekhandels in de buurt

Als je interesse hebt in reizen of binnenkort op reis gaat is Stanley & Linvingstone op Schoolstraat 21 een leuke plek om naartoe te gaan. Ze hebben een zeer ruim assortiment aan reisgidsen en boeken over reizen. Ook landkaarten en reiscadeautjes zijn er in overvloed.

Boekhandel Douwes, Herengracht 60, is nog een echte ouderwetste boekhandel, met als dagelijkse leiding iemand die al 21 jaar in het boekenvak zit en dus heel veel kennis bezit. De boekhandel heeft nieuwe, maar ook antiquarische boeken.

 

Wat is jouw favoriete boekhandel in Den Haag? 



Reacties op: 5x boekhandels in... Den Haag

Meer informatie