Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

A tale as old as time...

op 14 september 2018 door

We zijn allemaal grote fan van Young Adult, we maken dan ook niet voor niets deel uit van de Hebban YA-club. Maar hebben jullie ooit al nagedacht over de geschiedenis van ons favoriete genre? Ik weet er tot mijn grote spijt bitter weinig van en vond dat het tijd was om daar eens verandering in te brengen.

geschreven door Fien

Verhalen maken deel uit van elke cultuur. Al vanaf het begin der tijden verzinnen volwassenen verhalen om daarmee een levensles door te geven of kinderen waarden en normen aan te leren. We kunnen dus heel ver terug gaan in de tijd, maar het verhaal van Young Adult startte vooral in de 20e eeuw.

In de jaren 50 werden The Catcher in the Rye en Lord of the Flies gepubliceerd. Beide boeken waren niet specifiek gericht op adolescenten, maar toch werden ze vooral door hen gelezen.

“What really knocks me out is a book that, when you're all done reading it, you wish the author that wrote it was a terrific friend of yours and you could call him up on the phone whenever you felt like it. That doesn't happen much, though.” ~ J.D. Salinger, The Catcher in the Rye

YA kwam vooral op gang door The Outsiders van S.E. Hinton. De auteur was zelf nog maar 17 jaar oud en zat dus nog op de middelbare school, velen zeggen dat het boek daarom zo’n succes was: er ontbrak een nostalgische ondertoon, die wel aanwezig zou zijn in boeken die geschreven zijn door volwassenen. The Outsiders toont een duistere kant van het leven van tieners die men vaak niet terugvond in andere werken tijdens de jaren 60. Het was dan ook het eerste boek dat gepubliceerd werd met als doelpubliek adolescenten.

“Sixteen years on the streets and you can learn a lot. But all the wrong things, not the things you want to learn. Sixteen years on the streets and you see a lot. But all the wrong sights, not the things you want to see.” ~ S.E. Hinton, The Outsiders

Ook uitgeverijen verlegden hun focus naar adolescenten en boekhandels en bibliotheken treden al snel in hun voetsporen door aparte YA-secties te creëren die losstonden van kinderboeken en volwassenenliteratuur. De periode van 1970 tot ongeveer midden de jaren 80 wordt dan ook niet voor niets de ‘golden age’ van Young Adult-fictie genoemd.

Vanaf de jaren 80 werden de onderwerpen die eerder als taboe bestempeld waren eindelijk gepubliceerd. Denk daarbij als verkrachting, zelfmoord, de dood van een ouder,… Al deze onderwerpen werden enorm populair en deden wonderen voor de verkoopscijfers. Zoals alle trends had ook deze een tegenreactie: de vernieuwde interesse in romans.

Tijdens de jaren 90 dachten velen dat YA op zijn einde aan het lopen was, maar door een combinatie van verdere ontdekking binnen het genre en het stijgende aantal tieners, bloeide het genre helemaal op. Zo komen we terecht bij de beter geschreven, meer serieuze en gevarieerde boeken die we vandaag de dag kennen.

Dat brengt ons bij Harry Potter. Harry Potter and the Philosopher’s Stone werd voor het eerst gepubliceerd in 1997 en hoewel het volgens experts technisch gezien geen YA is, leidde het succes van J.K. Rowling’s boek toch voor een heropbloei van het genre. Na Harry Potter was het de beurt aan series zoals The Hunger Games, Twilight en alle fantastische boeken die al geschreven zijn en nog geschreven moeten worden!

Door welke boeken ben jij van young adult gaan houden? Wat zijn volgens jullie echte klassiekers die iedereen moet gelezen hebben? Laat het me vooral weten in de reacties hieronder!



Reacties op: A tale as old as time...

Meer informatie

Gerelateerd