Boek vs Film: To All The Boys I've Loved Before
Als rasechte lezers, zijn we al snel geneigd te zeggen 'het boek is sowieso beter dan de film!', maar is dat wel altijd zo? In deze rubriek vergelijken wij bekende (Young Adult) boeken met de films, waarbij we onze mening geven en waarbij jullie natuurlijk mee mogen discussiëren. Pas wel op, dit artikel bevat spoilers over de boeken en de films. Dit keer vergelijken we To All The Boys I've Loved Before!
Dit artikel is geschreven door Elke en Fien.
To All The Boys I've Loved Before
To All The Boys I've Loved Before (pfoe, wat een mondvol!) verscheen in Amerika in 2014 en is geschreven door Jenny Han. Het boek is in het Nederlands vertaald door uitgeverij Moon naar Aan Alle Jongens Van Wie Ik Hield in 2016. Na het succesvolle eerste deel schreef Jenny nog twee vervolgdelen die met veel enthousiasme door fans werden ontvangen. To All The Boys I've Loved Before gaat over Lara Jean Covey, een Koreaans / Amerikaans meisje dat eigenlijk in een soort bubbel leeft met haar zus Margot en haar kleine zusje Kitty. Iedere keer wanneer ze een crush heeft, schrijft ze een liefdesbrief om haar gevoelens van zich af te zetten. Alleen raken haar brieven ineens zoek... en komen bij haar voormalige crushes terecht.
Het boek
Elke keer wanneer Lara Jean verliefd wordt, wil ze haar gevoelens kwijt om verder te kunnen met haar leven... Dus schrijft ze een liefdesbrief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht... en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.
Elke: Ik heb heel erg genoten van dit fluffy boek! Het is echt een luchtig liefdesverhaal, omdat het draait om een meisje dat vooral in haar eigen (gesloten) wereldje leeft waarin alles veilig is. Ik kon me zo erg in Lara Jean vinden, puur omdat het voor mij ook zo makkelijk is om lekker in een boek te duiken en aan niets anders te denken. Uit je comfort zone stappen is niet gemakkelijk, maar Lara Jean wordt eigenlijk gedwongen dit wel te doen als haar liefdesbrieven verzonden worden. Het is echt een lief boek, met ook wat liefdesperikelen (uiteraard!) en een super toffe familieband die het boek echt laat schitteren. Ook het feit dat de Koreaanse cultuur aan bod komt vond ik erg tof, omdat dit natuurlijk bij Lara Jean hoort.
Fien: Het is alweer een tijdje geleden dat ik het boek gelezen heb, maar het eerste woord dat in me opkomt als ik eraan terugdenk is 'schattig'. Lara Jean is het perfecte voorbeeld van girl next door, altijd vriendelijk, goedlachs en bereid om alles te doen voor haar familie. Op school is ze niet echt populair en daar lijkt ze perfect gelukkig mee, totdat haar liefdesbrieven ineens verstuurd worden en ze in het middelpunt van de belangstelling van al haar onbeantwoorde crushes komt te staan. Lara Jean heeft altijd gedroomd van een liefde zoals die wordt voorgesteld in de boeken van Jane Austen, maar dacht niet dat dat voor haar was weggelegd. Dat maakt haar heel erg herkenbaar, wie droomt er nu niet van de prins op het witte paard? Ook in de ijzersterke band met haar zussen kan ik mezelf terugvinden. Lara Jean is een personage waarin ik me meteen kon inleven en samen met haar was ik helemaal weg van Peter Kavinsky.
De film
To All The Boys I've Loved Before verscheen in augustus 2018 op Netflix. Hoofdpersonage Lara Jean wordt gespeeld door Lana Condor, haar zus Margot door Janel Parrish en haar zusje Kitty door Anna Cathcart. De knappe crushes van Lara Jean worden gespeeld door Noah Centineo (een woord: wow) die Peter Kavinsky speelt en Israel Broussard die Josh speelt (het vriendje van Lara Jean's zus Margot, awkward!). De film is uiteraard net zo fluffy als het boek, en dat weten de acteurs perfect te portretteren.
Elke: Wauw, wat een goede verfilming was dit! Het was wel redelijk vreemd om eerst de film te kijken én daarna het boek te lezen - wat ik normaal nooit doe - dus dat was een heel erg andere ervaring. Ik vond de film erg goed. Het heeft dezelfde sfeer als het boek en de acteurs weten de magie van de personages echt tot leven te brengen. Ik vond Lana Condor als Lara Jean echt geweldig, omdat zij ook precies is zoals ik me had voorgesteld: awkward, lief en heel grappig. Ook vond ik haar zusjes heel tof gecast, al lijken ze niet per se erg op elkaar. Margot vond ik - na het lezen van het boek - echt perfect (zij was een van mijn minst favoriete personages). Kitty was ook perfect. En dan natuurlijk: de jongens. Noah Centineo is werkelijk dé perfecte Peter Kavinsky, en zijn chemie met Lana Condor was echt on point. Het verhaal was iets versimpelt, maar in principe was dit niet zo erg. Wel vond ik het jammer dat er niet meer word ingespeeld op de relatie tussen Genevieve en Lara Jean, maar ja, je kunt niet alles hebben. Het einde is natuurlijk ook anders (omdat hij eigenlijk al een stukje van deel 2 verklapt), maar ik snap waarom ze dit hebben gedaan. Het had van mij niet per se gehoeven, echter. Dit vond ik dus wel een tikkeltje jammer.
Fien: Ik vond de film geweldig! Ik had nog nooit van Noah Centineo gehoord, maar na de film vraag ik me af hoe dat in hemelsnaam kan. Ik had me geen betere Peter K kunnen inbeelden, hij was werkelijk perfect. Ook de rest van de cast vond ik heel erg goed, meestal ben ik het niet eens met de casting van de hoofdpersonages maar dat was deze keer (gelukkig) niet het geval. Wat ik ook een heel groot pluspunt vind, is dat de film bijna over de hele lijn het boek volgt. Sommige details zijn eraan toegevoegd en ietwat gedramatiseerd, zoals dat gedoe met die scrunchie van Lara Jean, maar het is nog steeds een film dus dat stoorde helemaal niet. In het boek is Lara Jean vrijwilliger bij een woonzorgcentrum en sluit ze een belangrijke vriendschap met één van de bewoners, die hele verhaallijn hebben ze eruit gelaten. Op zich stoort ook dat me niet echt, ik ben alleen benieuwd hoe ze dat gaan oplossen in de volgende film want in het tweede deel maakt dat wel een belangrijk deel uit van het verhaal. Het einde waarover Elke het heeft, had ik eerst helemaal niet gezien. De aftiteling begon, dus ik dacht dat de film gedaan was. Ik kwam er pas veel later achter dat er nog een klein stukje volgde en ik voelde me zo dom toen...
Het oordeel: boek of film?
Elke: Ondanks dat ik de film écht een geslaagde uitvoering vond, ga ik toch voor het BOEK. Misschien is het omdat ik een lezer in hart en nieren ben, maar er gaat toch niets boven een boek. De film had inderdaad dezelfde sfeer en wist de magie van het boek écht te pakken, maar in het boek was die magie dubbel zo sterk aanwezig en kwamen personages beter tot leven. De relatie tussen Peter en Lara Jean kwam in het boek meer tot zijn recht, hoewel hij in de film ook schattig was (maar echt niet zo sterk). Een boek heeft nu immers altijd het voordeel dat het de mogelijkheid biedt tot meer details, meer ontwikkeling en meer diepgang. Dus tja, het boek wint! Alweer.
Fien: Het is echt een heel moeilijke keuze deze keer. Ik heb niets aan te merken op de casting dus die kan ik al niet meer gebruiken als tegenargument... Maar ik denk dat ook ik uiteindelijk voor het BOEK kies. Het scheelt echt niet veel, maar het feit dat alles gewoon nóg beter is uitgewerkt in het boek heeft toch de doorslag gegeven. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het een heerlijke film is, hij doet het boek echt alle eer aan en ik kijk al uit naar het vervolg.
Wat vonden jullie van To All The Boys I've Loved Before?