Boek vs. Film: Zac & Mia
Voor ik ga beginnen met het daadwerkelijke artikel even een kleine disclaimer. Ik ben aan het smokkelen, want Zac & Mia is geen film. Het is een serie en dat zie je de laatste tijd steeds vaker gebeuren, dat boeken worden bewerkt voor tv. Zo dus ook Zac & Mia van A. J. Betts. Ik wist al geruime tijd dat hier een serie van was, maar ik kon hem nooit kijken. Immers, deze serie werd niet op de Nederlandse televisie uitgezonden en op Netflix stond deze ook niet. Maar toen zag ik opeens een tweet van Judith van de blog Judith Blogt Solo voorbij komen en mijn nieuwsgierigheid werd getriggerd. Waar heeft ze die serie gekeken? Het antwoord was Videoland, dus tijd om een trial van 14 dagen te activeren en deze serie te kijken. Want het boek vond ik echt heel erg goed. In dit artikel vergelijk ik het boek en de serie op een aantal punten.
Dit artikel is geschreven door Laurie
Het verhaal zoals op de achterflap van het boek
De laatste persoon die Zac had verwacht in de kamer naast die van hem, is een meisje zoals Mia: boos, snel op haar teentjes getrapt en met een twijfelachtige muzieksmaak. In de echte wereld zou hij nooit bevriend met haar (willen) raken. Maar in het ziekenhuis gelden andere regels, en wat begint met kloppen op de muur, leidt naar een briefje - en ten slotte een vriendschap die ze allebei niet aan hadden zien komen.
Je hebt moed nodig in het ziekenhuis: en een ander soort moed dan in de gewone wereld. In één van deze werelden heeft Zac Mia nodig. En in de andere wereld heeft Mia Zac nodig. Of misschien hebben ze elkaar allebei nodig, altijd.
De setting
Qua setting verschillen het boek en de serie enorm, zelfs een heelw erelddeel. Het boek speelt zich af in het Australische Perth en omgeving terwijl de serie zich afspeelt in een Amerikaanse stad die niet genoemd wordt. Het strand speelt zowel in het boek als in de serie een belangrijke rol.
Personages en relaties
De personages in het boek verschillen niet veel van de personages in de serie. De zachtaardige Zac tegenover de boze en geagiteerde Mia die vooral nog heel erg in de ontkenningsfase zit. Wat wel verschilt zijn de relaties in de serie ten opzichte van eht boek. Zo heeft Zac in het boek een oudere zus en een oudere broer, maar in de serie een oudere broer en een tweelingzus. De namen zijn wel hetzelfde gebleven. Mia heeft in de serie een vriendje, maar in het boek dus niet. Ook is de cover story die Mia in de serie gebruikt om haar afwezigheid te verklaren anders dan die in het boek. Wat wel hetzelfde is gebleven rondom Mia is de slechte band met haar moeder.
Ziektebeeld
In de serie wordt door middel van de synopsis al duidelijk gemaakt om welke ziekte het gaat, in het boek kom je hier pas in het eerste hoofdstuk achter. Dit is dus een spoiler voor als je het boek nog niet gelezen hebt en de serie toch wilt opzoeken. De zerie blijft wel trouw aan de soort ziekte die Zac en Mia hebben, maar de ziektebeelde zelf zijn anders, vooral bij Zac.
Ontmoeting
De ontmoeting tussen de twee loopt ook anders in de serie dan in het boek. Ik mis het briefje! Dit staat op de achterkant van het boek, dus dit is geen spoiler.
Liefdesrelatie
Ook de liefdesrelatie zit in het boek anders in elkaar dan in de serie. Zonder te veel in detail te treden, in de serie is het echt enorme instalove *cringes* en in het boek is daar absoluut geen sprake van. Voor de liefde tussen Zac en Mia zou ik dus lekker het boek pakken.
En verder......
Verder vind ik het verhaal in het boek een stuk beter in elkaar zitten dan in de serie. In het boek groeien Zac en Mia steeds meer naar elkaar toe en zoals eerder gezegd is dat in de serie niet zo. Het boek is opgedeeld in drie delen: Zac, Mia en Zac & Mia. In de serie speelt alles zich door elkaar af en dat is jammer. Daarnaast kent de serie extra personages die in het boek niet voorkomen en die ook niet hadden gehoeven voor het verhaal. Zowel de serie als het boek kennen diepe, rauwe en emotionele momenten, maar in het boek vond ik deze beter in elkaar zitten. En waarom nou die twist met een jongen in de serie? Zo zonde. Ten slotte kreeg je in het boek te zien hoe Mia probeert haar leven weer op te pakken en de relatie met haar moeder probeert te verbeteren en dit kwam in de serie nauwelijks aan bod. Wat ik wel heel fijn vind aan deze serie is dat de afleveringen ongeveer 20 minuten duren. Ik ben heel slecht in het erbij houden van mijn aandacht bij series en daarom kon ik deze serie binnen een paar uur helemaal af kijken. Ik heb dit probleem gelukkig niet bij boeken. Zac & Mia bestaat uit twee seizoenen van elk zes afleveringen. Ik hoop dat dit zo blijft en dat er niet een derde seizoen aan vastgeplakt wordt. Dit zou afbreuk doen aan het verhaal en bovendien wordt het dan veel te veel uitgemolken.
Eindoordeel
Vond ik de serie van Zac & Mia net zo goed als het boek? Niet helemaal. Ik werd enorm verrast door het boek en las dat een aantal jaar geleden snel uit. Het was toen het eerste contemporary boek in tijden dat van mij de volle 5 sterren kreeg. Ik vond de serie ook goed, maar door bovengenoemde punten toch minder dan het boek. Ik heb het met veel plezier gekeken, maar ik hoop dat de serie bij de huidige twee seizoenen blijft. Ik zeg dus: boek.
Heb jij het boek gelezen en de serie gezien en welke van de twee vond jij beter? Of vond je het boek en de serie even goed?