Boek vs Serie: Heartstopper
Waarschijnlijk hebben jullie het ondertussen al wel door, maar toch wil ik even beginnen met benoemen dat ik een van de grootste Heartstopper fans ben die er zijn! Toen ik dus ongeveer 1,5 jaar geleden te horen kreeg dat Heartstopper verfilmd ging worden als Netflix serie, kon mijn geluk niet op. Ik keek er zo ontzettend naar uit om dit prachtige verhaal op beeld te zien! Afgelopen vrijdag, 22 april, was het dan eindelijk zo ver: Heartstopper seizoen 1 van 8 afleveringen stond op Netflix. In dit artikel vertel ik jullie mijn mening over de serie en vergelijk ik deze met de oorspronkelijke graphic novels.
Dit artikel is geschreven door Nina
Omschrijving van de serie
Heartstopper geschreven door Alice Oseman vertelt het verhaal van twee Britse tieners, Nick Nelson en Charlie Spring, op een all-boys gymnasium. Charlie, een gespannen, openlijk homoseksuele overdenker, en Nick, een opgewekte, zachtaardige rugbyspeler, worden op een dag gedwongen om samen in de klas te zitten. Hun vriendschap wordt al snel iets meer voor de openlijk homoseksuele Charlie, toch gelooft hij in eerste instantie niet dat hij een kans maakt bij Nick. Maar liefde werkt op verrassende manieren, en Nick is meer geïnteresseerd in Charlie dan hij zich kan realiseerden. Heartstopper gaat over liefde, vriendschap, loyaliteit en psychische aandoeningen. Het omvat alle kleine verhalen over het leven van Nick en Charlie die samen iets groters maken.
Mening over de serie
Ik denk dat veel van de lezers onder ons weten hoe lastig het is om een ECHT goede verfilming te zien te krijgen van een van je favo boeken of boekenseries. Er zijn zo ontzettend veel films die compleet onderdoen voor het originele verhaal in het boek. Laat ik dit stuk dus vooral beginnen door te zeggen dat de verfilming van Heartstopper zo ontzettend goed gedaan is dat hij op geen een moment onder doet voor de oorspronkelijke graphic novels. Ik denk dat we dit voornamelijk te danken hebben aan de grote rol die Alice Oseman zelf heeft gespeeld in het schrijven van het gehele script, het uitkiezen van de juiste acteurs, het bijwonen van alle filmdagen en het sturen van de acteurs in de juiste richting om haar karakters eer aan te doen.
Nu vraag je je vast af waarom deze serie een must-watch is. Laat ik eens beginnen bij de geweldige hoeveelheid aan diverse karakters die in dit verhaal voorkomen. We hebben Charlie die zich identificeert als homoseksueel, Tara en Darcy die zich identificeren als lesbisch en samen een relatie hebben, Elle die transseksueel is en laten we dus vooral Nick niet vergeten die uiteindelijk ontdekt dat hij biseksueel is. Al deze verschillende seksualiteiten zijn zo goed, positief en vol zorg overgebracht in deze serie dat het echt als een baken van hoop zal dienen voor heel veel tieners en jongeren die twijfelen aan hun seksualiteit of graag meer te weten willen komen over de verschillende seksualiteiten die er bestaan. Deze serie is namelijk zeker niet alleen een must-watch voor de lhbt+ groep, maar ook voor alle bondgenoten. De serie behandeld voldoende actuele problemen waar veel jongeren tegenaan lopen, zoals pesten, groepsdruk van vrienden en nare reacties op social media. Wat deze serie hierbij echt onderscheid van andere series die soortgelijke onderwerpen behandelen is dat er altijd licht aan het einde van de tunnel te zien is. We weten dat de karakters er positiever en sterker uit gaan komen. Ik geloof echt dat dit heel belangrijk is om te zien.
Vergelijking met de graphic novels
Een van de dingen die veel fans van de graphic novels jammer vonden om te horen was het gemis dat we zouden ervaren van de karakters Aled (een vriend van Charlie) en Oliver (Charlie's kleine broertje) in de Netflix serie. Ook hier heeft Alice het weer ontzettend goed gedaan door duidelijk uit te leggen waarom deze karakters niet zouden gaan voorkomen in de serie en hoe er voor vervanging gezorgd ging worden. Uiteindelijk gingen de meeste fans dus alsnog met een gerust hart de serie in en verwelkomde we de nieuwe karakters Imogen en Isaac met open armen. Beide karakters voegde leuke nieuwe elementen toe aan de serie, Isaac als de lieve boeknerd vriend van Charlie en Imogen als goede vriendin van Nick.
Als we de graphic novels verder vergelijken met de serie is er één ding dat alle fans op zal vallen: de serie creëert dezelfde sfeer en roept dezelfde gevoelens op als de boeken, beide voelen namelijk aan als een vederzacht thuiskomen in een wereld die je hoop, liefde en positieve gevoelens bied. Veel stukken uit de serie zijn zó ontzettend trouw gebleven aan de boeken dat je letterlijk stukken mee kunt lezen terwijl je de serie kijkt. Kijk ook eens naar de stills en hun overeenkomstige graphic novel panels die hier door het artikel heen staan!
Bovendien zien we enkele nieuwe scenes in de serie die ons meer inzicht geven in de meisjes school en daarmee in Elle's, Tara en Darcy's verhaal. Deze nieuwe scenes zijn dus ook nog eens geweldige toevoegingen voor de fans! De tekening elementen in de serie (gebruik van de bekende Hearstopper blaadjes, bloemetjes, vlinders en vonkjes) gaven weer een geweldige terugverwijzing naar de oorspronkelijke graphic novels.
Al met al is de Netflix serie dus een geweldig serie die ik ontzettend goed geslaagd vind! Heerlijk om positieve lgbt+ representatie te zien die voor iedereen beschikbaar is en die iedereen die het nodig heeft een helpende en liefdevolle hand bied. Hiernaast hebben we nu dus een officiële Heartstopper playlist gekregen die ik zeker kapot ga draaien, zodat ik nog heel lang kan nagenieten van dit prachtige verhaal.
Conclusie
Ondertussen heb ik de gehele serie al 2x bekeken en kan ik gewoon echt niet wachten op een go voor een tweede seizoen. Alice Oseman heeft in iedergeval al genoeg plannen voor nog meer afleveringen waaronder aseksuele karakters en natuurlijk verwachten we een reisje naar Parijs. Dus mijn tip? Kijken deze serie! En daarna wanneer je een Heartstopper hangover hebt? Nog een keer herkijken natuurlijk! En zeker ook de boeken erbij pakken en die van voor naar achter verslinden.
Heb jij Heartstopper al gekeken op Netflix? En zo ja, wat vond je ervan?