Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekenketting (10): Feline leest en tipt Danique

op 27 juli 2021 door

Naar aanleiding van het thema van de Hebban Reading Challenge voor de maand oktober van 2020 zijn wij hier op Liefde voor YA begonnen met De boekenketting. Het thema van de Reading Challenge was: lees een boek dat je is aangeraden (door een vriend(in), boekverkoper enzovoorts). Hierbij lezen wij boeken die ons worden aangeraden door andere clubleden! In het vorige artikel gaf Elke mij 5 tips waaruit ik kon kiezen. Ik koos voor een epische fantasy! Ik mag nu Danique een aantal boekentips geven. 

Dit artikel is geschreven door Feline 

Hoe werkt de Boekenketting?

Aan het begin van de maand krijgt één van ons een lijstje met vijf YA-leestips van een lid van onze club. Zij kiest, zonder ons daarover iets te vertellen, één boek van het lijstje uit. Aan het begin van de volgende maand schrijft zij hierover een recensie op de spot en voegt daaronder haar aanraders voor de volgende vriendin toe. Zo zien we iedere maand een recensie en vijf tips voorbij komen. En, omdat we jullie als lezers ook als vriend of vriendin zien, hebben jullie zo ook direct vijf tips te pakken om te lezen.

Wat tipte Elke ook alweer?

  1. Zonderling van Laini Taylor is het eerste boek wat ik Feline aanraad. Dit boek is een van mijn all time favorites. Het is diepgaand, complex en prachtig geschreven. Het is fantasy op zijn best. Verder is Laini Taylor een van mijn favoriete schrijfsters, dus vind ik dat Feline wel iets van haar gelezen 'moet' hebben!
  2. Anna K. van Jenny LeeIk denk dat Feline erg zou genieten van dit boek. Het zit vol drama, romantiek en seks, drugs en rock & roll. Echt een unieke hervertelling van Anna Karenina. Aangezien Feline ook wel iemand is die geniet van haar klassiekers, denk ik dat dit een boek is dat haar wel zou aanspreken.
  3. Dumplin' van Julie Murphy. Toevallig zag ik Dumplin' staan op Felines TBR-lijst en wist ik dat ik deze hierop wilde zetten. Dumplin' is echt een prachtig verhaal over een plussize meisje dat leert zichzelf te accepteren en dat leeft volgens haar eigen principes. Echt een fantastisch verhaal over zelfliefde en jezelf zijn, dat ik aan iedereen zou willen aanraden.
  4. Zomerburen van Rianne Robben. Ik weet dat Feline dol is op slow burns en daarom weet ik dat Zomerburen haar zal bevallen. Het is een prachtig oorspronkelijk Nederlands verhaal over een meisje dat haar seksualiteit ontdekt terwijl ze weer bij haar grootouders in Drenthe logeert. Een geweldig, authentiek verhaal dat ik had willen lezen toen ik vijftien was.
  5. A Court of Thorns and Roses van Sarah J. Maas. Aangezien deze op Felines lijstje stond en ik er heel erg van heb genoten, moest ik deze wel aanraden. Een echte fantasy en YA klassieker die iedere YA-lezer gelezen zou moeten hebben.

Ik had geen van deze boeken in mijn bezit, behalve A court of Thorns and Roses, wat ik al gelezen had (maar uit luiheid niet op de lijst had gezet). Dumplin' staat wel te wachten in mijn boekenkast, maar ik had eigenlijk wel zin om iets in de richting van fantasy te lezen. Zonderling stond goed aangeschreven, en had een intrigerende kaft. Daarom heb ik dus voor Zonderling gekozen

Over Zonderling 

De droom kiest de dromer, niet andersom. Lazlo Strange, oorlogswees en junior bibliothecaris, vreest dat zijn droom slecht gekozen heeft. Al sinds zijn vijfde is hij geobsedeerd door de mythische verloren stad Weep, maar het vergt meer moed dan Lazlo in zich heeft om de halve wereld over te steken en naar de stad op zoek te gaan. Dan doet zich een prachtige kans voor: een held genaamd de Godslayer en een groep legendarische krijgers heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen.

Waardoor werd Weep tweehonderd jaar geleden gescheiden van de rest van de wereld? En wie is de blauwe godin uit Lazlo’s dromen? Hoe kon hij over haar dromen voordat hij wist dat ze bestond? En als alle goden dood zijn, waarom lijkt zij dan zo echt?

Leeservaring

Zonderling is een erg spannend, sprekend verhaal over een harde fantasy wereld. Tijdens het lezen moest ik vaak aan Vuur en As denken. Toch is dit een net iets aardigere, soms grappiger universum dan de wereld van de Martials. De Emuthaleth is poëtisch beschreven, en zit intrigerend in elkaar. Het mooie aan het boek is dat Laini Taylor echt de tijd neemt om het verhaal te vertellen. Hoewel dit het boek veel diepgang geeft en later de echte aha-momenten komen, maakt dit het boek soms wat prikkelarm. Tijdens het lezen trok ik af en toe even mijn wenkbrauwen op, omdat ik sommige details net iets te vreemd vond om me helemaal in het verhaal te gooien. Toch was het zeker de moeite waard om Zonderling te lezen. 

De personages van Zonderling hebben allemaal een duidelijke motivatie om dingen te doen. Dit maakt hen meer echte mensen (al is een van hen een godin). Ze hebben allmaal doelen, verlangens en dromen. Ook hebben ze allemaal sterke en zwakke punten die hen maakt tot wie ze zijn. Vooral bij Lazlo, de hoofdpersoon, is dit natuurlijk erg duideiljk, omdat Laini echt de tijd neemt om je mee te nemen in zijn motiavtie om Weep te ontdekken. 

Vanwege de ietwat vreemde details die mij persoonlijk een beetje stoorden geef ik Zonderling 4 sterren. Het was een goedgeschreven boek over een intrigerende fantasywereld. 

Feline tipt Danique 

Ik mag deze maand Danique tippen. Ik zie dat onze smaken best overeenkomen. Danique leest veel van Julie Kagawa, een auteur die ik ook wel kan waarderen. Ook leest Danique veel fantasy, dat hebben we dus gemeen! 

  1. De Beer en de Nachtegaal. Van Katherine Arden. Danique heeft veel fantasytitels op haar TBR staan. De Beer en de Nachtegaal is een sprookjesachtige vertelling gebaseerd op Russische folklore. Het is sfeervol en spannend. Daarom denk ik dat Danique dit boek leuk zou vinden. 
  2. Water. Van Holly BlackDanique heeft de Folk of the Air-serie van Holly Black gelezen, en The Queen of Nothing staat in haar favorieten. Dit is een ouder werk van Holly Black over The Court of Termites, die ook in de Folk of the Air-serie voorkomt. 
  3. De Zwendelprins. Van Rima OrieIk zag dat Danique The Wrath and the Dawn in haar TBR had staan. Ook heeft ze Schaduw van de Vos gelezen. Dit zijn boeken over andere culturen. De Zwendelprins is een spannend boek gebaseerd op Indiase legenden, en past hier perfect tussen!  
  4. OntworteldVan Naomi Novik. Zelf vond ik dit een super romantisch, sfeervol fantasyverhaal. De personages zijn grappig en boeiend beschreven. Het voelt als een sprookje. 
  5. Toffee. Van Sarah CrossanEr staan ook een paar contemporary boeken op het lijstje van Danique. Dit boek is een absolute aanrader als het aankomt op contemporary. De schrijfstijl is kort en poëtisch, en vertelt toch precies alles wat er verteld moet worden. 
  6. Younger. Van Pamela Redmond Satran. Omdat ik een beetje laat ben met dit artikel gooide ik er deze bonustip bij. Ik zag dat Danique de Royals-serie gelezen heeft. Dit boek heeft een beetje hetzelfde guilty-pleasure sfeertje. 

Heb jij Zonderling al gelezen?



Reacties op: Boekenketting (10): Feline leest en tipt Danique

Meer informatie

Gerelateerd