Buddyread: Het licht van Lorelei
In april gingen Natasha en Maartje naar de boekpresentatie van Het licht van Lorelei van Jen Minkman in boekhandel Vos & Van der Leer in Dordrecht. Het verslag hierover lees je hier. Zij kochten allebei het boek en besloten een Buddyread met dit boek te doen. Hieronder volgen een korte samenvatting van het verhaal en de ervaringen van Natasha en Maartje.
Geschreven door: Natasha en Maartje
Korte samenvatting
Enna wil meer dan een leven als arm vissersmeisje. Aska wil weg uit het klooster waar ze haar hele leven moet dienen. Melinda gelooft niet meer in de regels van haar volk.
Al bijna driehonderd jaar wonen de Angelen en de Skylgers samen op Terschelling. De Skylgers zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland, maar de Angelen maken de dienst uit en alleen zij mogen gebruik maken van elektriciteit. Hun heilige Vuur van Brandarius, dat brandt in de vuurtoren in de hoofdstad, houdt de gevaarlijke Sirenes ver weg van het eiland. Zo krijgen de zeemeerminnen geen kans de arme Skylgers en rijke Angelen de zee in te lokken met hun gezang.
Maar zijn de Sirenes de Skylgers wel zo vijandig gezind? Kunnen alleen Angelen elektriciteit opwekken? En wat gebeurt er als het Vuur van Brandarius dooft?
Enna, Aska en Melinda zoeken ieder op hun eigen wijze een manier om zich te ontworstelen aan de ijzeren greep van burgemeester Alva en de hooggeplaatste Angelen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
Wisselend perspectief
Het licht van Lorelei bestaat uit drie delen. Ieder deel wordt verteld door één van de meisjes: Enna, Aska en Melinda. De meisjes wonen allemaal op Skylge (Terschelling) en proberen zich op hun manier te ontworstelen aan burgemeester Alva en de Angelen. Wij bespreken het boek aan de hand van de drie hoofdpersonen.
Enna
Enna is dol op muziek. Als haar broer Sytse terugkomt naar Skylge, geeft hij haar een lp. Om de lp af te spelen heeft ze elektriciteit nodig, maar helaas hebben de Skylgers geen toegang tot elektriciteit. Alleen de Angelen mogen gebruikmaken van elektriciteit. In de haven ontmoet ze de Angelse Royce. Hij wil graag haar lp hebben, maar Enna wil er geen afstand van doen. Hij biedt haar aan zijn elektriciteit met haar te delen, maar Angelen en Skylgers mogen niet met elkaar omgaan. Wanneer ze het huis van Royce verlaat, ontdekt ze dat ze niet de enige in haar familie is met geheimen.
Natasha: Hoe lief is het dat haar broer altijd muziek voor haar meeneemt als hij terugkomt van zijn werk op zee? Ondanks het arme leven en de gruwelijkheden die ze hebben meegemaakt, merk je dat liefde de motor is van het gezin. Net als Enna ben ik dol op muziek, dus ik kan mij voorstellen dat zij stiekem met iemand afspreekt om gebruik te maken van elektriciteit. Je zou kunnen zeggen dat haar wereld op zijn kop staat na haar avond met Royce. En niet op de manier die je zou verwachten!
Maartje: Enna heeft, als Skylger, geen gemakkelijk leven. Ze moeten hard werken om voldoende eten bij elkaar te krijgen, er zijn een heleboel dingen die ze als bevolkingsgroep niet mogen en daarbij is er altijd de angst voor de sirenen. Het gezin waarin Enna opgroeit is heel liefdevol. Vader en broer zijn allebei mooie mensen en er spreekt veel saamhorigheid uit. Enna is een krachtige hoofdpersoon en ik mocht haar direct.
Aska
Aska groeit op in het klooster van Terschelling. Dit klooster is gewijd aan Sint Brandarius en wordt vooral bewoond door jonge Angelse meisjes die voor een tijdje in het klooster wonen als een soort aanvulling op hun opvoeding. Aska is een beetje een buitenbeentje. Aangezien zij een Angelse moeder en een Skylgerse vader heeft, die ze beiden niet kent, moet ze haar hele leven in het klooster wonen. Maar het kloosterleven past haar niet en Aska probeert steeds om te ontsnappen.
Maartje: Ik kan me het opgesloten gevoel van Aska heel goed voorstellen. Als je niet gekozen hebt voor het kloosterleven, zal dit vast erg zwaar op je drukken. Daarnaast is natuurlijk haar grote vraag: wie zijn/waren mijn ouders? Ik vond Aska een lief meisje en toch ook heel stoer. Ze zoekt haar eigen weg en durft verder te kijken dan haar beperkte leventje.
Natasha: Je merkt dat Aska in een cruciale leeftijdsfase zit. Ze wil heel graag weten wie ze zelf is, maar hoe moet dat als je nooit iets anders hebt gekend dan het kloosterleven? Bovendien wordt ze uitgekost door de maatschappij door haar gemengde bloed. Het moet ook heel verdrietig zijn dat je weet dat iedere kloosterling na vier jaar kan vertrekken en dat jij altijd moet blijven. Ik vind haar super dapper, want ze neemt het heft over haar leven in eigen hand. Dat maakte dit deel zeker spannend!
Melinda
Melinda is zo'n meisje dat voor een korte tijd in het klooster komt wonen en ze wordt al snel de beste vriendin van Aska. Maar Melinda heeft een geheim dat haar leven bij de Angelen wel eens volledig op zijn kop zou kunnen zetten.
Maartje: Melinda vond ik in het begin het minst leuke karakter. Zij is gevormd door de Angelen en heeft een gemakkelijk leven geleid. Dit zorgt voor een wat zwakker personage, dat moeite heeft om verder te kijken dan haar eigen opvoeding. Toch laat ook zij uiteindelijk een sterke kant zien en durft ze te kiezen voor haar vrienden en haar eigen ideeën.
Natasha: Ook ik vond Melinda het minst interessante karakter. Ze is naïef, gelooft alles wat haar in haar jeugd verteld is. Uiteindelijk opent ze haar ogen en staat ze voor haar vrienden in. Verder blijkt dat ze al heel haar leven anders is dan de Angelen willen zien.
Conclusie
Natasha: Jen Minkman weet alle drie de levens op een interessante wijze met elkaar te verbinden. Het verhaal heeft een krachtige boodschap en zorgt ervoor dat je met een kritische blik durft te kijken naar de wereld. Alles begint bij Enna, maar Aska is mijn favoriete personage. Zij is geboren in gevangenschap, omdat haar ouders een illegale relatie hadden. Zij heeft er zelf niet voor gekozen om geboren te worden. Toch wordt zij aangekeken op de 'fout' van haar ouders. Je gunt haar een goed leven. De fouten die onze ouders maken, zouden nooit tegen ons gebruikt mogen worden.
Maartje: Ik vind Het licht van Lorelei een mooi geschreven boek met krachtige vrouwen, een goed en spannend verhaal, leuke ideeën en een prima boodschap. Wat mij betreft een aanrader. En net als Natasha kies ik voor Aska als favoriet. Haar leven waarin ze aangekeken wordt op dingen waar ze niets aan kan doen en de uitzichtloosheid ervan, maakte indruk op mij. Ook de manier waarop ze hiermee omgaat en waarop ze zich vrij vecht vond ik heel mooi.
Als je meer wilt lezen over Jen Minkman, klik dan hier voor een interview met deze schrijfster en uitgeefster.