Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Car(n)aval: Magisch of Tragisch?

op 03 maart 2019 door

Wat begon als een typefout, namelijk Carnaval in plaats van Caraval, werd een echt artikel met een verwijzing naar Carnaval en naar Caraval. Ook al heeft iedereen carnaval al volop gevierd op vrijdag en zaterdag,  officieel begint carnaval pas vandaag, op zondag 3 maart. Nu kun je Caraval van Stephanie Garber best linken aan dit feest van optochten en verkleden, dus grepen wij deze gelegenheid aan om dit boek eens op een virtuele praalwagen te zetten.

Dit artikel is geschreven door: Laurie, Elke en Maartje

Wat is Carnaval?

Vooral in het zuiden van Nederland en in België en Duitsland wordt dit feest gevierd. Carnaval is het feest dat de Vasten inleidt. Na drie dagen van feestvieren begint de Vasten, de veertig dagen voor Pasen waarin mensen zich voorbereiden op de opstanding van Christus. Dit doen ze onder andere door geen alcohol te drinken en geen vlees te eten. Tijdens de carnavalsdagen zijn er feesten waarop gehost en gedronken wordt en er zijn optochten, waarin soms de draak wordt gestoken met bekende personen en gezagsdragers. Mensen gaan verkleed over straat en bezoeken café's en feesttenten om met elkaar plezier te maken, te drinken en naar carnavalsmuziek te luisteren. 

In de zeventiende eeuw raakt carnaval in Europa in zwang. Mensen gaan verkleed de straat op en organiseren ommegangen, er mag gespot worden met andere mensen en er wordt uitbundig gegeten en gedronken. In de middeleeuwen sprak men van de Vastenavondviering, waarin men nog één keer luidruchtig kon feestvieren met veel spijs en drank om vervolgens vanaf Aswoensdag de rooms-katholieke vastentijd in te gaan als voorbereiding op Pasen. Het woord carnaval kan dan teruggevoerd worden op 'carne vale', wat vlees vaarwel betekent. Een andere verklaring van het woord is dat het komt van 'carrus navalis', een scheepswagen die in de Vastenavondtijd door de straten werd getrokken met aan boord vermomde vierders.

Verder heb je ook nog het carnival(e) dat meer lijkt om een kermis van vroeger, met vuurvreters, dwergen, een vlooiencurcus en De Kop-van-Jut. Carnivale vindt bijvoorbeeld ieder jaar plaats in Den Haag, misschien lijkt Caraval daar wel het meest op.

En dan nu Caraval

Het boek Caraval van Stephanie Garber speelt zich voor een groot deel af in circusachtige omgeving waarin mensen komen om een spannend spel te spelen en even iets heel anders te doen dan in hun dagelijks leven. Acteurs spelen in deze wereld van Caraval een grote rol. Hierin lijkt Caraval op ons Carnaval.

De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de o zo verleidelijke maar onuitstaanbare Julian. Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkse voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan één ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen…

Wat hebben Caraval en carnaval met elkaar gemeen?

"Nou, je gaat carnaval vieren om lol te hebben, en je gaat uiteindelijk naar huis met een grote kater én goede of slechte herinneringen. Dat klinkt precies als de ervaring die je tijdens Caraval zou hebben!" (Elke)

"Tijdens Caraval zijn de artiesten die met Meester Legende samenwerken éven iemand anders. Bij carnaval verkleed je je en ben je uiteraard ook even iemand anders: bijvoorbeeld Wonder Woman, een lid van K3 of een banaan. Tja, het is maar wat je zelf wil zijn toch?"(Elke)

"De personages in Caraval dragen allemaal een kostuum en dat wisselt regelmatig. Iedereen doet zich anders voor dan dat diegene werkelijk is." (Laurie)

"Het verhaal van Caraval speelt zich voor een groot gedeelte af in kroegen en tavernes, net als met carnaval. Want wat is carnaval nou zonder een flink aantal biertjes in de kroeg?" (Laurie)

"Carnaval zit in je bloed of niet. Je vindt het heerlijk, of je vindt het vreselijk. Als je kijkt naar de waarderingen van het boek Caraval zie je hetzelfde. Heel veel mensen, waaronder ik, vinden het een geweldig boek, maar ook veel mensen snappen niet waar de liefde vandaan komt en vinden het maar niets." (Maartje)

"Net als carnaval speelt Caraval zich voornamelijk 's avonds en 's nachts af. De wereld gaat een beetje op zijn kop. Toen ik nog een echte carnavalsvierder was gingen we op kroegentocht tot diep in de nacht, kwamen dan thuis en bakten een ei om daarna een gat in de dag te slapen en weer opnieuw te beginnen. Ook Scarlett moet haar gewone waak- en slaapschema omgooien omaan Caraval mee te kunnen doen." (Maartje)

Als je naast Caraval nog andere boeken met eenzelfde thema wilt lezen, dan raad ik je aan om Nachtcircus van Erin Morgenstern en Daughter of the burning city van Amanda Foody op te pakken.

Dus... is Caraval magisch of tragisch?

"Ik vond het verhaal heel erg tof! Het is magisch, bevat romantiek en het is ook nog eens spannend omdat het een spel is dat Scarlett moet winnen! Dus ik zeg magisch, ook al waren er ook flink wat dingen die ik minder vond. Legendary is nóg beter." (Elke)

"Ik wist absoluut niet wat ik kon verwachten, maar ik werd aangenaam verrast. Ik ben misschien wat te naïef, want ik geloofde alles wat er gebeurde en de twist kwam dus als een verrassing. Ik zeg dus ook magisch." (Laurie)

"Zoals ik al zei: Voor mij een geweldig boek. De sfeer en de schrijfstijl spraken mij aan en de 'slow-burn' romance is zo heerlijk. Een echte magisch voor mij. Nu snel Legend lezen. (Maartje)

Vier jij carnaval? Heb jij Caraval gelezen? En als je op beide vragen ja antwoordt, zie jij dan nog andere overeenkomsten tussen boek en feest?



Reacties op: Car(n)aval: Magisch of Tragisch?

Meer informatie

Gerelateerd