Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

CliFi 2018 + (schrijf)wedstrijd

op 11 oktober 2018 door

Dacht jij bij het zien van deze header "huh!?" of is climate fiction (afgekort tot CliFi) voor jou al een bekend genre? Op 3 november wordt in Lopikerkapel CliFi 2018 georganiseerd: een festival voor jongeren die geinteresseerd zijn in kunst, wetenschap en politiek. Niet alleen kun je masterclasses volgen, het Jongeren Kabinet interviewen en de CliFi markt bezoeken, er is ook een (schrijf)wedstrijd aan dit festival verbonden!

(Nog niet uitgevonden) wetenschap in boeken en films stoppen is van alle tijden. En wetenschap die zich tot nieuwe uitvindingen laat inspireren door boeken en films is óók niet nieuw. Denk maar aan de manier waarop geprobeerd werd een hoverboard te maken in 2015, het jaar waarin Back to the Future II zich afspeelt. Dat is helaas niet zo goed gelukt als in de film, maar het werkt perfect als voorbeeld voor de wisselwerking tussen wetenschap & media.

Klimaatverandering lijkt misschien een saai onderwerp, maar waarschijnlijk heb je er al veel meer over gelezen dan je denkt. Denk maar eens aan Kinderen van Moeder Aarde door Thea Beckman, science fiction boeken of films zoals Wall-E. Sterker nog: als de wereld in een dystopische YA verwoest is, komt dat een groot deel van de tijd door extreme klimaatveranderingen en menselijke uitvindingen! Hieronder zetten we er een aantal op rij die je sowieso gelezen moet hebben. 

Onze boekentoppers

Ready Player One door Ernest Cline

In deze YA scifi is de aarde helemaal opgebrand. Bronnen zijn schaars en de wereld is volledig in verval geraakt. In plaats van om te gaan met deze problemen, logt de mensheid massaal in bij virtual reality omgeving OASIS. Ze leven bijna hun hele levens in de OASIS, net zoals hoofdpersoon Wade Watts - beter bekend als zijn avatar Parzival. Hoewel het grootste gedeelte van het boek zich in de OASIS afspeelt, is de staat van de wereld een belangrijk onderdeel van het boek. Zullen mensen zich ooit nog loskoppelen van de OASIS om hun wereld te redden, of blijven we passief zitten wachten tot het voorbij is?


Een wereld zonder hemel door Veronica Rossi

In deze futuristische YA is de mensheid in twee kampen verdeeld. Of je woont in een hermetisch afgesloten koepel, waar je beschermd bent tegen de elementen buiten, of je woont erbuiten en bent overgeleverd aan de wetten van de natuur. Aria is opgegroeid met het idee dat ze niet kan overleven buiten de koepel: rondzwervende kannibalen, agressieve elektrische stormen, de dodelijke lucht die dan vrijkomt... Als ze wordt verstoten uit Reverie heeft ze echter geen keus. Gedurende de trilogie ontdekt ze een heleboel over de staat van de aarde dat weleens een nieuw, veiliger tijdperk in kan luiden.


Silo door Hugh Howey

De aarde is onbewoonbaar geworden, zodat de mensen gedwongen zijn in een silo onder de grond te wonen. Na de mysterieuze dood van zijn vrouw besluit sheriff Holston de silo te verlaten. Daarmee neemt hij een verschrikkelijk risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat het vrijwel zeker zijn einde zal betekenen. We zullen natuurlijk niet verklappen wat er gebeurt, maar je kunt vast wel raden dat niets is wat het lijkt.


Op de rand van het niets door Corinne Duyvis

Een vernietigende komeet snelt op de aarde af, en de zestienjarige, autistische Denise wacht gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming. Maar vele andere families moeten op aarde blijven, en in een schuilkelder de impact afwachten. Hoe het landschap er daarna uit zal zien, weet niemand. Zal het nog leefbaar zijn? Dan ontdekt Denise dat er nog één laatste ruimteschip op Schiphol staat. Wanhopig probeert ze een plek te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng.

Schrijfwedstrijd

Heb je inspiratie gekregen dankzij deze superleuke YA boeken? Denk je dat je zelf ook zo'n verhaal zou kunnen schrijven? CliFi 2018 organiseert een mediawedstrijd waar je nog tot 17 oktober aan mee kunt doen. De informatie:

"Hoe ziet Nederland er over 20, 40 of 100 jaar uit? Heeft de klimaatcrisis ons land onder water gezet? In een woestijn veranderd? Met welke problemen hebben we te maken en welke oplossingen zijn er bedacht?

Voor onze Mediawedstrijd 2018 zijn op zoek naar CliFi verhalen uit de toekomst. Je mag zelf kiezen in welke vorm je je verhaal giet – van proza tot poëzie en van vlog tot kunstwerk tot fotoserie – als de klimaatcrisis maar een belangrijke rol speelt." Lees de spelregels hier.

De drie winnaars ontvangen een CliFi verrassingspakket, samengesteld door onze sponsoren. Daarnaast mag de winnaar zijn of haar winnende inzending presenteren op CliFi 2018."


Welk YA boek kan nog meer op ons lijstje? Noem jouw favoriete CliFi in de comments!



Reacties op: CliFi 2018 + (schrijf)wedstrijd

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ernest Cline

Ernest Cline

Ernest Cline (1972) groeide op in Ohio, VS. Hij verwierf enige bekendheid als wo...

Veronica Rossi

Veronica Rossi

Veronica Rossi (Rio de Janeiro, Brazilië) is een Amerikaanse auteur. Z...

Hugh Howey

Hugh Howey

Hugh Howey (1975) is een Amerikaanse schrijver van sciencefictionthrillers. Hij ...

Corinne Duyvis

Corinne Duyvis

Corinne Duyvis, geboren en getogen Amsterdamse, schrijft fantasy en scienceficti...

Thea Beckman

Thea Beckman

Thea Beckman was een schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Omdat ze in haar je...