Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De gevolgen van de Brexit in een YA-jasje

op 28 mei 2019 door

Zo nu en dan is het tijd voor een boek geschreven in het Engels en een beetje uit je comfort zone. Voor Merel was dat boek Outwalkers van Fiona Shaw. Een boek over een aantal jongeren (de Outwalkers) die vluchten voor de Coalitie in Engeland. Was het uitstapje geslaagd?

Geschreven door Merel

Over het boek

Outwalkers gaat over Jake, die is ontsnapt uit de Academy: Een weeshuis met een streng regime. Hij redt zijn hond Jet en zijn doel is om samen met Jet te vluchten uit Engeland. Ze worden alleen al snel door de Outwalker-groep gepakt, en Jake realiseert zich al snel dat bij hen blijven zijn enige kans zou kunnen zijn op overleven. Maar de Outwalkers worden ook gezocht, en het gevaar komt steeds dichterbij...

Een gekke, schotse schrijfstijl

Aan het begin moest ik even wennen aan de schrijfstijl. Jake is niet de ik-persoon, maar wel het hoofdpersonage. Van hem krijg je de gedachten en gevoelens mee en je beleefd de wereld door zijn ogen. Daar begint het eerste minpunt: de auteur maakt geen gebruik van aanhalingstekens, waardoor je niet goed weet wanneer iemand iets zegt, of wanneer Jake het alleen maar denkt. Daarnaast wordt er in een soort Schotse taal gepraat, wat soms lastig is om te volgen. Je went er echter snel aan.

'-I ain't wantin'ter put us in danger more'n we have to.'

Vriendschap, verdriet en de gevolgen van de Brexit

Het verhaal heeft zoveel lagen. Denk aan een dystopische YA over de gevolgen van de Brexit, dat door het nazistische regime en de strenge grenscontrole, ook veel wegheeft van de Tweede Wereldoorlog of Oost-Duitsland (DDR) in de Koude Oorlog, maar ook wat wegheeft van Kruistocht in Spijkerbroek en de Maze Runner, door de heftige gebeurtenissen die de groep jongeren meemaken. Doordat Jake op jonge leeftijd al zulke heftige dingen meemaakt, merk je dat hij volwassen wordt door het boek heen. Vriendschappen worden opgebouwd, pijn en verlies wordt verwerkt en zelfs religie en het syndroom van gilles de la tourette speelt een rol. 

Oordeel

Toen ik het boek dichtsloeg was mijn eerste reactie: Wauw. De schrijfster heeft zoveel uitgedacht, de personages laten spreken en onderwerpen aangesneden die soms een beetje gevoelig liggen. De schrijfstijl was niet je-van-het en ik moest er erg aan wennen, maar het geweldige plot en de karakterontwikkeling van Jake maakte veel goed. Een dikke 4 sterren voor Outwalkers.

Heb je ooit van dit boek gehoord, en wat vond je ervan?



Reacties op: De gevolgen van de Brexit in een YA-jasje

Meer informatie

Gerelateerd

Over