De Hugo awards voor YA-lezers
Ieder jaar worden de Hugo Awards uitgereikt. Prijzen voor boeken en games binnen de genres fantasy en scifi. Er is ook altijd een categorie voor YA-boeken (de lodestar). Dit jaar bleek dat Maartje maar één van de genomineerde boeken nog niet in huis had en daarom leek het haar leuk om eens te kijken welk boek er volgens haar zou moeten winnen. Maar met meerdere lezen is natuurlijk veel leuker, dus ook andere Liefde voor YA schrijvers hebben boeken van de lijst gelezen en beoordeeld.
Cemetery boys van Aidan Thomas
Maartje: Dit boek kon je echt overal op Youtube en Instagram vinden en de recensies waren stuk voor stuk positief. Dat kan heel gevaarlijk zijn. Je verwachtingen kunnen dan veel te hoog worden. Gelukkig viel dit boek zeker niet tegen. Het verhaal gaat over een transjongen Yadriel die er alles voor over heeft om als Brujo geaccepteerd te worden door zijn familie. Om dit voor elkaar te krijgen besluit hij om stiekem een ritueel uit te voeren om zijn vermoorde neef op te sporen en zijn geest te bevrijden. Helaas gaat er iets mis en roept Yadriel een andere geest naar zich toe.
Cemetery boys is een liefdevolle vertelling over genderidentiteit, acceptatie, familiebanden, vriendschap en liefde. Dit boek zorgde bijna steeds voor een gezellig warm gevoel.
Nina: Cemetery Boys was voor mij een van de most anticipated reads van Oktober vorig jaar en heeft mij gelukkig totaal niet teleurgesteld. Allereerst vond ik het fantasy systeem in dit boek ongelofelijk origineel waardoor het een verfrissende read was. Hiernaast beschrijft de auteur de persoonlijkheden van en relatie tussen de twee hoofdpersonages Yadriel en Julian met veel verdieping wat een enorme verbintenis creëert tussen de personages en de lezer. Hierdoor heb ik Yadriel en Julian in mijn hart kunnen sluiten wat voor mij als lezer een must is als basis van een goed verhaal. Bovendien is het verhaal ook nog eens enorm LGBTQiA+ divers met een transgender hoofdpersoon wat alleen nog maar meer laat zien wat voor een geweldige schrijver Aiden Thomas is! Ik beoordeelde Cemetery Boys dan ook met 5 sterren.
A deadly education van Naomi Novik
Kimberly: Dit boek heb ik enige tijd geleden gelezen. Bij de aankondiging van het boek was ik al erg enthousiast van de omschrijving en zeker benieuwd naar hoe dit zou uitpakken. Daarnaast ziet het boek er ook gewoon prachtig uit en zit er een geweldige plattegrond van de Scholomance aan het begin van het boek. Het verhaal is enorm origineel, maar dat is niet per definitie een garantie voor een goed verhaal. Wat mij betreft was dit absoluut geen slecht verhaal. Het is origineel en de schrijfster heeft een fijne manier van schrijven. Echter, voelde het verhaal incompleet. Zo kom je terecht midden in een schooljaar en volgt er vervolgens een hele informatie dump over het magiesysteem en de school. Het gehele verhaal heb ik het gevoel gehad alsof ik stukjes miste, alsof dit niet het eerste deel in een serie was, maar juist het tweede of derde deel. Wel was het wat mij betreft boeiend genoeg om het vervolg ook op te willen pakken.
Maartje: Net als Kimberly had ik het gevoel dat ik niet het eerste deel in een serie las. Ik miste informatie en dat terwijl er ook weer veel te veel informatie gegeven werd. De schrijfster heeft een heel interessante en totaal andere wereld geschapen en verloor zich daardoor vaak in beschrijvingen van de omgeving en van de meest bizarre wezens. Hierdoor liep het verhaal niet lekker. Daarnaast vond ik het erg vermoeiend lezen doordat echt op iedere bladzijde er een nieuw drama plaatsvond. Dit was niet mijn boek en ik denk niet dat ik het vervolg op ga pakken.
Elatsoe van Darci Little Badger
Maartje: Het was niet makkelijk om dit boek in bezit te krijgen. Ik heb er lang op moeten wachten en de eerste bestellingen liepen allemaal mis. Maar uiteindelijk kwam het boek binnen en wat ziet dat er prachtig uit. De illustratie op de cover is een voorproefje van de illustraties aan het begin van ieder hoofdstuk. En als je de omslag van het boek haalt krijg je een grijze cover met het silhouette van een witte hond. Het boek is geschreven door een vrouw uit de Lipan Apache stam. Een inheemse stam uit het zuiden van de VS. Het verhaal gaat dan ook over een Lipan Apache meisje. Elatsoe heeft een geesthond en kan geesten oproepen en met hen communiceren. Op het moment dat haar neef overlijdt vraagt hij haar om te bewijzen dat hij niet verongelukt is, maar vermoord. Het is een boek dat af en toe tegen horror aanligt, maar ook vertelt over de cultuur van de Lipan Apache, over vriendschap, over aseksualiteit, over familiebanden en vampiers. Ondertussen is het ook nog een whodunit. Toch viel het boek, na heel veel lovende recensies, een beetje tegen. Het verhaal kwam erg langzaam op gang en was uiteindelijk minder origineel dan ik had verwacht.
Legendborn van Tracy Deonn
Maartje: Dit is een verhaal gebaseerd op de Arthur legende. In deze fantasiewereld hebben de afstammelingen van Arthur, Merlijn en zijn ridders van de ronde tafel een bepaalde magie. Zij vormen een geheim genootschap dat de wereld moet beschermen tegen demonen. Bree vertrekt na de dood van haar moeder naar een programma voor exelente high school leerlingen aan een universiteit. Daar ontdekt ze een geheime wereld waar ze onderdeel van blijkt te zijn.
Ik vond dit boek heel goed. De personages waren fijn uitgewerkt en interessant, de magie zat goed in elkaar en boeken die te maken hebben met de legendes rondom koning Arthur vind ik bijna allemaal leuk. Het is misschien niet overal even spannend, maar ik heb me geen moment verveeld en heb heel veel zin om het tweede deel op te pakken.
Raybearer van Jordan Ifueko
Maartje: Ook Raybearer is het eerste deel in een fantasyserie. Maar helaas kon dit verhaal mij minder boeien. Het was te traag en de personages deden me niet veel.
Roxanne: Ook ik kon niet in dit boek komen helaas. Ik heb hem zelfs op DNF moetern zetten omdat ik er gewoon niet doorheen kwam. Mede doordat de hoofdperosnage als 11 jarige begint en na haast 10 hoofdstukken pas 15!? is. Ja het is YA maar ik ben toch net iets ouder gewend in dit genre en ook mede hierdoor kon ik gewoon niet doorlezen.
A wizard's guide to defensive baking van T. Kingfisher
Maartje: Dit was het enige boek op deze lijst dat ik zelf niet direct zou hebben aangeschaft. Maar, omdat het op de genomineerdenlijst stond heb ik het toch gekocht en gelezen. Ik heb me best vermaakt met dit verhaal, maar het is duidelijk gericht op een jonger publiek. De hoofdpersoon is veertien, en de humor is ook echt gericht op die leeftijd. Ik denk dat dit boek voor fans van Harry Potter en Nevermoor een heel leuk uitstapje kan zijn.
Het gaat over een meisje dat met haar tante een bakkerij runt. Ze heeft magische krachten die ze kan inzetten om haar baksels langer goed te houden of luchtiger te maken. Ook kan ze ervoor zorgen dat er niets verbrand. Om de klanten te vermaken laat ze gemberkoekmannetjes dansen op de toonbank en in de kelder woont Bob, een zuurdesemstarter die af en toe ook ratten eet. Als de stad waar ze woont bedreigd wordt door een krachtige magiër wordt Mona uitgedaagd om haar bakkersmagie in te zetten voor de verdediging van de stad.
Ik zou zelf kiezen voor Cemetery Boys. Welk boek kies jij?