De Kilometershoge TBR-stapel en wat je er tegen kunt doen!
Een 'To Be Read'-stapel. Wie heeft er tegenwoordig geen? Al is het een digitale, of een fysieke stapel met boeken, er lijkt maar geen einde aan te komen. Ook wordt de stapel als maar groter door onze liefde voor boeken. En door die stapel weet je vaak ook niet welk boek je eigenlijk wil gaan lezen. Het is namelijk nogal moeilijk om een keuze te maken wanneer er 50 boeken zijn waaruit je kunt kiezen! Veel lezers hebben dit probleem en weten vaak niet wat ze met hun eigen TBR-stapel moeten doen. Hoe ga je al die boeken lezen? En hoe beslis je in vredesnaam welk boek je gaat lezen? In dit artikel bespreek ik de perikelen van de TBR-stapel, hoe zoiets er uit kan zien, en wat je er misschien tegen kunt doen.
Iedereen heeft wel een TBR-stapel. Een TBR-stapel, letterlijk 'to be read', is een stapel, fysiek of digitaal, van boeken die een lezer nog moet lezen. Deze stapel bouwt zich vaak nogal rep op, omdat lezers natuurlijk vaak boeken kopen, zonder eerst boeken te lezen die ze nog hebben liggen. Het is daarom vaak een enorme klus om de TBR-stapel in te dammen, omdat er steeds meer bij komt. Een TBR-stapel is daarom zowel een frustratie als een zegen. Het is enorm leuk om een gigantische stapel boeken te hebben waar je uit kunt kiezen, maar het is ook een frustratie dat je nog zo ontzettend veel boeken hebt om te lezen, waar je onmogelijk een keuze uit kunt maken! Het is namelijk super moeilijk (geloof me, ik heb dit ook!) om een boek uit te kiezen. Daarom heb ik een paar oplossingen bedacht en gevonden op het web, waardoor je jouw TBR-stapel hopelijk wat in kunt dammen.
1. De TBR-jar
Deze oplossing heb ik zelf al ooit gebruikt en wordt nu door veel boekbloggers aangeraden als manier om je TBR-stapel wat in te dammen. Je gebruikt een leuk oud jam-potje of de leuke potjes van Blossombooks, en vult deze met kleine briefjes. Op deze briefjes schrijf je de titels van alle boeken die je nog niet gelezen hebt. Zo vul je jouw eigen potje vol met de titels op je TBR-lijst. Daarna kun je natuurlijk je pot versieren met lintjes, stickers en andere boekige dingentjes. Hierdoor maak je jouw TBR-lijst een stuk leuker, en zorg je ervoor dat je er een soort spelletje van maakt. Door dit spelletje dwing je jezelf eigenlijk om een boek te gaan lezen van de lijst, en het is altijd leuk omdat het boek altijd een verrassing is!
2. Ask a friend!
Een TBR-lijst kan ontzettend lang worden, met zo veel boeken en zo veel keuzes dat je het overzicht kwijt raakt. Als de frustratie van die keuzestress je even teveel wordt, kun je altijd een vriend(in) of familielid vragen om de keuze voor jou te maken! Neem bijvoorbeeld je moeder mee naar je boekenkast, wijs alle boeken (of jouw TBR-sectie) aan die je nog niet gelezen hebt en vraag of zij de keuze voor jou wil maken. Ze zal je vast willen helpen én het boek dat ze uitkiest blijft een verrassing voor je. Ook hoef je de beslissing zelf niet te maken en kun je altijd vragen of ze een ander boek uitkiest (als je bijvoorbeeld zin hebt in een ander genre!). Deze oplossing is ontzettend simpel, máár ook ontzettend handig. Ik heb al vaak genoeg mijn iPad aan mijn moeder afgestaan zodat zij mijn volgende read uit kon kiezen. Het is enorm handig en scheelt veel keuzestress. Bovendien vinden mijn ouders het vaak leuk om mijn volgende boek uit te kiezen, dan weten ze eindelijk ook eens wat ik lees.
3. Gebruik een (ander) spelletje om jouw volgende read uit te kiezen!
Een spelletje dat ik gebruik om mijn volgende read uit te kiezen gaat als volgt: ik kies een aantal boeken uit mijn TBR-stapel (dit kunnen er vijf, tien of vijftien zijn, etc.) en leg ze ergens neer. Dan geef ik elk boek een nummer, symbool of letter, en schrijf ik dit neer op een briefje. Ik maak een kopie van de briefjes en doe ze in een schaaltje. Hierna grabbel ik in het schaaltje en pak ik een briefje eruit. Op dit briefje staat dan het cijfer, symbool of de letter van het desbetreffende boek dat ik heb uitgekozen. Zo heb ik mijn volgende boek uitgekozen! Dit soort spelletjes zijn erg grappig om te doen en heel gemakkelijk om zelf te bedenken. Deze methode lijkt overigens ook op de TBR-jar, maar bij deze methode bepaal je altijd op het begin zelf welke boeken je bij de loting doet. Zo heb je dus meer controle over het genre, subgenres en het plot, waar je zin in hebt. Methode 1 kun je dus eigenlijk altijd gebruiken, maar als je zin hebt in een specifiek genre of specifieke boeken (maar nog niet kunt kiezen...) kun je deze methode gebruiken om je loting wat specifieker te houden.
4. Proeven!
Soms weet je niet echt welk boek je echt gaat raken, en ook niet op welke manier. Soms weet je ook gewoon niet echt waar je zin in hebt, tot je eraan begint. Daarom is de 'proef'-methode ontzettend handig. Je kiest daarbij een aantal boeken uit je stapel uit, legt ze langs elkaar, en leest van elk boek de eerste regel, de eerste pagina of misschien wel het hele eerste hoofdstuk. Zo kun je even van het boek 'proeven' voordat je er echt aan begint. En dan weet je natuurlijk ook welk boek je op dat moment het leukste vindt en kun je gemakkelijk beslissen welk boek jouw volgende avontuur wordt. Deze methode is daarom ontzettend handig om te ontdekken waar je eigenlijk zin in hebt. Ik gebruik deze methode steeds vaker, omdat de eerste pagina (of het eerste hoofdstuk) vaak al bepalend is voor de rest van het boek.
Hopelijk hebben jullie wat gehad aan deze methodes om jullie TBR-stapel wat te laten slinken. Het is nog steeds ontzettend moeilijk (ook voor mij!) om te bepalen wat ik wil gaan lezen. Deze methodes helpen bij de keuzestress en maken het ook nog eens leuker om te beslissen welk boek ik uiteindelijk wil gaan lezen. Hebben jullie zelf ook nog interessante methodes? Of kiezen jullie gewoon willekeurig? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!
Geschreven door Elke