Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Let's Talk: Dilemma-Anna

op 13 december 2018 door

BrechtjeFeline  en Miranda hebben in december Dilemma-Anna, van Tille Vincent gelezen. Het is het eerste boek in een nieuwe serie waarin telkens een dilemma centraal staat. Wat vonden zij van het nieuwe boek?

Over Het Boek

Anna is een slim, mooi maar onopgemerkt meisje op school. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader kijkt nauwelijks meer naar haar om. Als ze hoort dat ze misschien ongeneeselijk ziek is verandert alles. Plotseling krijgt ze volop aandacht van haar familie en klasgenoten. Dan krijgt ze te horen dat haar ziekte wel te behandelen is, en komt ze voor een lastige keuze te staan. 

Verwachtingen

Brechtje: ''Ik had nog nooit een boek van Tille Vincent gelezen, maar de flaptekst greep mij meteen! Ik was super benieuwd en had daardoor best hoge verwachtingen voordat ik aan het boek begon. Die verwachtingen werden na het eerste hoofdstuk nog hoger, toen ik vanaf de eerste bladzijde meteen het verhaal in werd gezogen door Tille's vlotte schrijfstijl. Ik was nieuwsgierig hoe Anna's verhaal verder zou gaan en was erg benieuwd wanneer de spanning zou worden opgebouwd.'' 

Feline: "Ik had best hoge verwachtingen van dit boek. Toen ik eraan begon was ik wel in de mood voor een beetje spanning, en dat leek de achterflap me wel te beloven. Ik vind dat Nederlandse boeken over het algemeen erg goede psychologische diepgang hebben, dat verwachtte ik hier dus ook. Ergens verachtte ik ook dat ik het helemaal niet eens zou zijn met wat Anna zou doen." 

Miranda: "Ik had hoge verwachtingen van het boek. Zeker omdat ik al veel goede boeken van deze auteur heb gelezen. Ik was dus heel benieuwd naar hoe Tille Vincent een Young Adult boek zou schrijven. Ook was ik geïntrigeerd omdat ze een heikel thema als kanker met een leugen en een dilemma zou gaan combineren. De korte inhoud van het boek maakte me erg nieuwsgierig."

Verhaal

Brechtje: ''Het duurde naar mijn gevoel erg lang voordat er eindelijk een beetje spanning in het boek begon te komen. Gelukkig is het verhaal pakkend genoeg om door te blijven lezen en blijft Tille je nieuwsgierig maken, maar ik was al ruim over de helft toen ik pas het gevoel kreeg dat het verhaal de richting op ging die je verwacht als je de flaptekst leest. Dit vond ik wel jammer. Gelukkig maakte het tweede deel van het boek veel goed! Ondanks dat ik wel wat teleurgesteld was in de uitwerking van een verhaallijn over een van de vriendinnen van Anna, vond ik het einde van het boek en de uitwerking van de belangrijkste verhaallijn super sterk en goed. Ik sloeg het boek dan ook met veel vragen, maar een tevreden gevoel dicht!'' 

Feline: "Het is een heel spannend idee om een verhaal rondom een leugen te bedenken. Omdat je als lezer aan voelt komen dat de leugen toch wel uitkomt. Tille Vincent zorgt er ook voor dat het soms lijkt alsof dat bijna gaat gebeuren. Hoe langer je doorleest, hoe hoger de spanning wordt. Het verhaal zorgt er ook voor dat je echt meeleeft met Anna. Ze is zo herkenbaar geschreven dat je echt wil dat het goedkomt met haar. (Ik was het heel erg met haar stiefmoeder eens dat ze een make-over moest krijgen, en het was heel erg bevredigend toen ze die ook kreeg.) Het verhaal is dus een perfecte combi van spanning en karakterontwikkeling."  

Miranda: "Ik was onder de indruk van de verhaallijn, hoewel sommige zaken die gebeurden me in het echte leven toch een beetje te ver gezocht leken. Je voelt dat er uiteindelijk toch vanalles uit gaat komen, maar het was leuk dat de spanning in het boek toch opbouwend was naar het einde toe. Er zaten inderdaad heel herkenbare zaken in de verhaallijn verwerkt. Maar op sommige vlakken vond ik het hoofdpersonage een echte irritante puber. Enkele onderdelen van het verhaal misten voor mij een beetje diepgang. Ze hadden iets meer uitgewerkt kunnen worden. Toch zat ik gelijk in het verhaal en kon ik het boek moeilijk neerleggen."

Brechtje: ''Het verhaal heeft helaas niet helemaal aan mijn verwachtingen voldaan, maar gelukkig ben ik niet compleet teleurgesteld door het boek. Het plot zit wel sterk in elkaar en ondanks dat ik de spanning laat vond opkomen, was hij er uiteindelijk wel! Ik zal het boek daarom aanraden aan iedereen die van vlotte, niet te moeilijke, spannende boeken houdt met lekker veel drama. Anna leest lekker weg en zet je, als je het boek uit hebt, ook nog wel even aan het denken.'' 

Feline:"Mijn verwachtingen werden niet teleurgesteld! Het is een boek dat heel goed laat zien hoe de psychologie van pubers in elkaar zit. Hoewel ik af en toe echt mijn tenen moest krommen van de cringe om Anna's gedrag, snapte ik het wel. Ik vroeg me af of ik op die leeftijd misschien dezelfde keuzes had gemaakt als zij. Vooral Anna's vriendschap met Ellen, en haar onzekerheid over haar vader zijn erg sterk beschreven. Het boek heeft veel nieuwe wendingen, waardoor je steeds maar door blijft lezen. Het is dus absoluut geen langdradig boek, en ook een echte aanrader als je niet van lezen houdt." 

Miranda: Het verhaal voldeed aan mijn verwachtingen. Het was spannend genoeg en redelijk geloofwaardig. Het verhaal had heel herkenbare thema's en een duidelijk dilemma, zoals achterflap dus belooft. Ook is het een boek waar je vlot doorheen komt. Het zit vol met herkenbare situaties, vooral over de denkwereld van jongeren in deze leeftijdsgroep. Heel herkenbaar als mama twee puberdochters. Het einde was iets te open naar mijn smaak. Ik had graag geweten wat de consequenties waren geweest van Anna's handelingen en beslissingen. Daar steekt mijn nieuwsgierige ik weer eventjes de kop op."

Zouden jullie Dilemma-Anna lezen? Of hebben jullie het boek misschien al gelezen? 



Reacties op: Let's Talk: Dilemma-Anna

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tille Vincent

Tille Vincent

Tille Vincent is het pseudoniem van de Vlaamse auteur Hilde Smeesters. Na haar s...