#EducateYourself met Stamped van Jason Reynolds
Ik hoef denk ik niet meer uit te leggen wat er in juni allemaal in de wereld is gebeurd. De dood van George Floyd eind mei leidde tot een golf aan protesten tegen buitensporig politiegeweld en institutioneel racisme. Ook in Nederland waren - en zijn - er demostraties van de Black Lives Matter beweging, de grootste en meest controversiële was toch wel die van 1 juni op De Dam in Amsterdam. Demonstreren is niet voor iedereen. Het is fysiek/mentaal niet mogelijk voor je, of je voelt je er niet prettig bij. Voor mij geldt het allebei: ik voel me niet prettig in zo'n demonstratie en het is ook niet echt een mogelijkheid. Als je niet kunt demonstreren is jezelf inlezen in het onderwerp "racisme" en daar meer over leren iets wat je wel kunt doen, vanuit huis. Vandaag bespreek ik een boek dat helaas nog niet is vertaald, maar wat de problematiek van racisme wel op een zeer goed toegankelijke manier bespreekt. Dit boek is Stamped van Jason Reynolds. Dit is de jongereneditie van Stamped from the beginning van dr. Ibram X Kendi. Let op: dit boek is momenteel fysiek nergens op voorraad, het is botweg uitverkocht. Ik las de Kindle editie.
Dit artikel is geschreven door Laurie
Over Stamped
In this important and compelling young readers adaptation of his National Book Award-winning title, Dr. Ibram X. Kendi, writing with award-winning author Jason Reynolds, chronicles the story of anti-black, racist ideas over the course of American history. Racist ideas in our country did not arise from ignorance or hatred. Instead, they were developed by some of the most brilliant minds in history to justify and rationalise the nation's deeply entrenched discriminatory policies. But while racist ideas have always been easy to fabricate and distribute, they can also be discredited. In shedding light on the history of racist ideas in America, this adaptation offers young readers the tools they need to combat these ideas - and, in the process, gives society a reason to hope. Through a gripping and fast-paced narrative that speaks to young readers on their level, this book shines a light on the many insidious forms of racist ideas - and on ways anti-racists can be empowered to combat racism in their daily lives.
Mijn leeservaring
'Waarom is dit boek nog niet naar het Nederlands vertaald?' Dit was de eerste gedachte toen ik begon met lezen. In het eerste hoofdstuk kaart Stamped direct allerlei historische gebeurtenissen aan waardoor ik meteen inzag hoe belangrijk het boek is. Een berichtje naar Blossom Books, die Jason Reynolds in hun fonds heeft opgenomen, leerde mij dat een vertaling (nog) niet op de planning staat. Dit is zonde, want ondanks dat Stamped zeer toegankelijk geschreven is zijn er genoeg mensen die geen Engels kunnen lezen en zich daardoor minder makkelijk in het onderwerp racisme kunnen verdiepen. Want, let's face it, veel literatuur over dit onderwerp is niet vertaald, vooral geen non-fictie. Tevens is er zeer weinig non-fictie over racisme op de markt die geschikt is voor jongeren. Stamped is dat wel en daarom hoop ik echt dat dit boek vertaald zal worden. Het is nog naar geen enkele taal vertaald, maar hopelijk pikken uitgeverijen dit snel op.
Ik lees veel Engels, maar weinig non-fictie. Ondanks dat de schrijfstijl van Jason Reynolds zeer goed toegankelijk is vond ik het toch een pittig boek. Ik ben met dit soort dingen een soort spons, ik wil alles letter voor letter in mij opnemen en met Engelse non-fictie gaat dat niet zo makkelijk. Ik ben heel veel alweer vergeten en dit heeft er echt mee te maken dat Engels niet mijn moedertaal is. Desondanks heb ik geleerd dat racisme in Amerika van alle tijden is.
De eerste stap in het racisme tegenover de zwarte bevolking werd namelijk al gezet tijdens de kolonialisatie van Amerika in de zestiende eeuw. De oorspronkelijke bewoners, de indianen, werden verbannen naar reservaten zodat de blanke Britten het land konden opeisen. Ik gebruik hier expres het woordje blank omdat het in de historische context thuishoort. Nu zal ik dit woord niet meer gebruiken als het om mensen gaat, want ik heb geleerd dat wit een stuk minder kwetsend is. Stamped haalt deze periode aan en maakt daarna een sprong in de tijd. Van de kolonialisatie gaan we door naar de slavernij en eigenlijk direct naar de afschaffing daarvan. Het boek behandelt vooral de tijd vanaf 1865 tot de verkiezing van president Obama in 2008. Dit is een lange tijd in minder dan 300 pagina's, waardoor de tijdssprongen vrij groot zijn.
De belangrijkste personen en hun denkwijze worden in Stamped belicht. Denk aan Angela Davis, Martin Luther King en Malcolm X. Ook gaat Stamped in op de acties van onder andere Thomas Jefferson en John F. Kennedy. Wat ik hier op hoofdlijnen van heb geleerd is dat de Amerikaanse presidenten behoorlijk hypocriet blijken als het aankomt op anti-racisme en de rechten van de zwarte Amerikaanse bevolking. Dit begon al bij Thomas Jefferson en zit helemaal vastgeroest in het systeem. Zo leerde ik dat John F. Kennedy wel het einde van de segregatie inluidde, maar dat het heel gekunsteld en gescript overkwam. Alles rondom dit thema is gescript en daar schrok ik van. Aan de andere kant verbaast het me ook helemaal niets, want we zien racisme nog steeds terug in de maatschappij. Niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland.
Stamped laat zien hoe racisme het Amerikaanse systeem heeft bepaald en hoe het dat nu nog steeds doet. Ik vind dat dit boek verplichte literatuur moet worden in het onderwijs. Racisme is een onderwerp dat te weinig wordt behandeld op basis - en middelbare scholen en Stamped zal in het voortgezet onderwijs een zeer belangrijke rol kunnen spelen tijdens de lessen Engels en geschiedenis. Als er een Nederlandse vertaling komt zal ik Stamped zeker opnieuw lezen en er nog meer van in mij opnemen.
Welk boek heeft jou geholpen om meer over racisme te leren? Laat deze achter in de reacties, het mag zowel fictie als non-fictie zijn. Met jouw tips kun je andere lezers inspireren om een boek op te pakken en meer over dit onderwerp te leren.