Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een hebban leesclub: Is het iets voor jou?

op 05 september 2018 door

Je ziet het misschien wel eens voorbij komen op hebban: Leesclubs. Je krijgt een gratis(!) boek thuisgestuurd, en doet in ruil daarvoor mee aan de discussie met andere hebban-lezers en schrijft een recensie. Ben je aan het twijfelen of het iets voor jou is? Ik zet vandaag alles voor je op een rijtje!

Dit artikel is geschreven door Merel

Wat houdt zo'n leesclub in? 

Allereerst schrijf je je in voor een leesclub met je gegevens (zodat de redactie weet waar ze het boek heen moeten sturen) en je motivatie om het boek te lezen. In de motivatie kun je schrijven waarom het boek je aanspreekt en waarom je het graag wilt lezen, en daarna wordt je eventueel uitgekozen en kun je met anderen (en de leesclubcoördinator) het boek gaan lezen en erover discussiëren. Wordt je uitgekozen voor een leesclub, dan ontvang je er een mail over en kun je jezelf voorstellen in het café. Je ontvangt het boek thuis, kan gaan lezen en na ongeveer twee weken stelt de leesclubcoördinator vragen over het boek in de discussie. Ook schrijf je een recensie van het boek, en deelt deze met de rest. De leesclubcoördinator voegt alle resultaten en antwoorden samen in het leesclubverslag en voilá, de leesclub is alweer ten einde!

Wanneer kan ik me beter niet inschrijven voor een leesclub?

  • Wanneer je geen hebban account hebt, dan kun je namelijk niet meedoen. No worries! Een account maken gaat heel makkelijk en wijst zich vanzelf, en hierna kun je je gelukkig makkelijk voor een leesclub inschrijven.
  • Wanneer je op vakantie gaat of geen tijd hebt. Hou er namelijk rekening mee dat je zo'n 4 tot 6 weken met een leesclub bezig bent (iedereen stelt zich voor, je krijgt het boek binnen en moet het uitlezen, er worden om de paar dagen vragen gesteld). Als je even geen tijd hebt of weg bent, kun je (hoe moeilijk het ook is!) de leesclub beter aan je voorbij laten gaan. 
  • Wanneer je niet zo vaak op hebban/je mail kijkt. Het is namelijk wenselijk om de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden wanneer ze online zijn gekomen, zodat de coördinator ze kan verwerken. Eén keer in de 2 á 3 dagen is echter al genoeg om bij te blijven.
  • Wanneer je een langzame lezer bent. Je krijgt ongeveer 2 weken om het boek uit te lezen, als je normaal dus langer dan 2 weken over een boek doet, kun je een leesclub beter aan je voorbij laten gaan. 

Wanneer kan ik me wél inschrijven voor een leesclub?

  • Als je graag wilt kletsen over een boek met anderen en je enthousiasme, frustratie of ideeën over een boek wilt delen, is een leesclub absoluut iets voor jou! Het is altijd gezellig en leerzaam om over een boek te discussiëren, en het kan je tot nieuwe inzichten brengen.
  • Als je een keer iets buiten je comfort zone wilt lezen. Een leesclub kan namelijk ook als oplossing dienen wanneer je een compleet nieuw genre wilt uitproberen, maar nog niet zeker weet of het iets voor je is. Je krijgt namelijk een gratis boek van hebban en let's face it, hollanders, wie wil dat nou niet?
  • Als je het leuk vindt jouw mening te geven over een boek en er een recensie over te schrijven. Je bent namelijk helemaal vrij om jouw meningen en inzichten over het boek te geven! Let er wel even op dat je niet té negatief bent wanneer de schrijver van het boek aan de leesclub deelneemt, dit komt namelijk niet zo respectvol over.
  • Wanneer je het gewoon eens wilt proberen of het iets voor jou is! Merk je dat je het niet zo leuk vind, hou je het gewoon bij die ene leesclub en ga je andere dingen proberen op hebban. Maar geloof me, ik denk niet dat het bij die ene keer blijft ;)
  • Als je zelf al een exemplaar hebt van een boek, maar alsnog wilt kletsen met mede-lezers. Je kunt je namelijk ook gewoon aanmelden als je het boek al hebt! Je hoeft je dan niet in te schrijven, maar kunt gewoon aanschuiven bij de desbetreffende pagina. Hoe meer lezers, hoe meer vreugd!

De voorwaarden van de leesclubs zijn op deze pagina handig opgesomd. Om aan een leesclub mee te doen, geef je ook aan dat je akkoord gaat met deze voorwaarden. Ook voor de mensen die het lastig vinden een recensie te schrijven heeft hebban een oplossing, er worden namelijk tips gegeven in dit artikel. Niks om je zorgen over te maken, dus.

47d0977a186912fd846eaa671b5b174b.jpg


Ik wil me inschrijven voor een leesclub!

Superleuk! Ik heb hier een paar leesclubs voor YA-lezers op een rijtje gezet:

  • Epic Reads #9 - Two Dark Reigns - Het derde deel van Three Dark Crowns. Een gave fantasy-YA.
  • Children of Blood and Bone - Het eerste deel in een fantasy-YA reeks van Tomi Adeyemi, aangrijpend en vernieuwend. 
  • (met eigen exemplaar) These Rebel Waves - Het eerste spannende deel van een nieuwe serie van Sara Raasch, dat wordt beschreven vanuit drie perspectieven: Een piraat, een rebel en een ketter-prins. De deelnemers zijn hiervoor al uitgekozen, maar je kunt meedoen met een eigen exemplaar.
  • (met eigen exemplaar) - Furyborn - Ook deze leesclub is al begonnen, maar je kunt nog aansluiten met een eigen exemplaar.  Wederom een bloedstollende fantasy-YA. 
  • Binnenkort komen Epic Reads inschrijvingen van oktober, november en december online. Dit worden de boeken Broken Things, What if it's us en A Very Large Expanse of Sea. Even wachten dus, maar dan heb je ook wat!

Ben je overtuigd en ga je de sprong een keer wagen? Of heb je al een keer meegedaan aan een leesclub, en hoe is dat bevallen? Laat het me weten in de reacties!



Reacties op: Een hebban leesclub: Is het iets voor jou?

Meer informatie

Gerelateerd